История Клубного Футбола
Пятница, 29.03.2024, 16:15
Приветствую Вас Гость | RSSГлавная | Регистрация | Вход
Меню сайта
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Главная » 2015 » Июнь » 02

Нефтяник (Ахтырка)  1988

Зліва на право. Нижній ряд: Григорій ПОЛЯКОВ, Віктор ПОПОВИЧ, Юрій ФОКІН, Віталій ХРОМЕЙ, Володимир КИРИЛЕНКО, Анатолій ЄРМАК, Борис ШУРШИН, Ігор СТРОГАНОВ.

Верхній ряд: Валерій ДУШКОВ (тренер), Андрій БІБА (головний тренер), Микола НАСТАШЕВСЬКИЙ, Вадим КОЛЕСНИК, Геннадій ЛОСЄВ, Анатолій СОРОКІН, Сергій КОЗЛОВ, Юрій ЛЕНЬ, В’ячеслав БЕЗВЕРХИЙ, Василь ЄРМАК, Євген МАВРОМАТІ (лікар).

 

 

Майже вісім місяців продовжувались ігри 51 чемпіонату СРСР серед команд другої ліги шостої Української зони. Немало хвилювань принесли своїм уболівальникам в цьому сезоні футболісти «Нафтовика». Стартувала команда невдало і був період, коли нафтовики знаходились на останній сходинці турнірної таблиці. Такий зрив був зумовлений травмами деяких провідних гравців команди.

Підготовку до нового сезону охтирчани розпочали в Шостці на спортивній базі «Свема». Команду залишили з різних причин Олег Дертенець, Віктор Макаренко і Сергій Бутенко, а молоді футболісти Сергій Горох та Віталій Парахневич були призвані на дійсну військову службу. В підготовчий період до «Нафтовика» було запрошено 12 нових гравців, але закріпитися в складі команди зуміли тільки гравці київського СКА Юрій Фокін та Юрій Лень, а також Микола Насташевський з «Дніпра» (Могилів) і Володимир Кириленко, який грав раніше за ворошиловградську «Зорю» та «Стахановець».

Після Шостки команда вирушила до Криму, де зіграла декілька контрольних матчів з командами різного рангу. Зокрема з тернопільською «Нивою» охтирчани розійшлися миром – 1:1 і поступилися севастопольській «Чайці» – 0:1.Там же «Нафтовик» провів першу в своїй історії міжнародну товариську зустріч. На центральному стадіоні міста Ялти наші футболісти помірялись силами з клубом вищої ліги НДР «Уніон» з Берліна. Два голи Юрія Леня принесли перемогу «Нафтовику» – 2:0.

Та контрольні і стартові поєдинки показали, що команді слабо вдаються колективні дії. Особливо це було помітно у передній лінії. Посилити важливу ланку пробували при допомозі і Василя Єрмака і Григорія Полякова. Та вибір було зроблено на Миколі Насташевському, який непогано вписався в колектив.

Після невдалого старту з команди були відраховані за зниження спортивної майстерності Ігор Строганов, В’ячеслав Безверхий і Володимир Гусак. Вже в розпалі першості був запрошений Владислав Манькута, який проходив військову службу в одному з гарнізонів Сумської області. І тільки в другому колі «Нафтовику» вдалося стабілізувати свою гру і досягти наміченого результату. «Нафтовик» знову був в десятці сильніших команд своєї зони.

В цьому ж році, завдяки зайнятому в минулому сезоні шостому місцю, «нафтовики» одержали можливість спробувати свої сили в розіграші Кубка СРСР. В 1/64 фіналу вони в Кишиневі зустрілися з місцевою командою «Ністру». Адміністрація НГВУ організувала поїздку на цей матч, і наші любителі футболу мали змогу підтримати «Нафтовик» в Кишиневі. Але перший млинець, як то кажуть, виявився глевким. Охтирчани програли 1:2. В нашій команді м’яч з штрафного удару забив Борис Шуршин.

Влітку футболісти «Нафтовика» з дружнім візитом відвідали НДР, де провели дві товариські зустрічі. Спочатку вони перемогли з рахунком 4:1 дебютанта першої ліги – берлінський клуб КВО. А ось клубу вищої ліги «Уніон», який намагався взяти реванш за весняну поразку, охтирські футболісти в напруженій боротьбі поступилися – 1:2.

В кінці серпня на своєму полі нафтовики зіграли товариську зустріч з харківським «Металістом», який в той час виступав у вищій лізі Радянського футболу. Цікава гра закінчилась внічию – 1:1.

 

ЧЕМПІОНАТ СРСР 1988 року

матчи результаты отчеты

 

Просмотров: 668 | Добавил: DEKOPATOP_XAOCA | Дата: 02.06.2015 | Комментарии (0)

Нефтяник (Ахтырка)  1987

Зліва на право. Нижній ряд: Володимир СОЛОВЙОВ (адміністратор), Віктор ПОПОВИЧ, Борис ШУРШИН, Василь ЄРМАК, Владислав МАНЬКУТА, Юрій ФОКІН, Григорій ПОЛЯКОВ, Володимир КИРИЛЕНКО, Євген МАВРОМАТІ (лікар)

Верхній ряд: Валерій ДУШКОВ (тренер), Анатолій ЄРМАК, Микола НАСТАШЕВСЬКИЙ, Сергій ФОМІН, Віталій ХРОМЕЙ, Віктор ЖУК, Юрій ЛЕНЬ, Анатолій СОРОКІН, Вадим КОЛЕСНИК, Петро БІЛОУС (водій), Андрій БІБА (головний тренер), Євгеній ЖИЛЯКОВ (водій).

 

У минулому сезоні блискучі перемоги над фаворитами першості чергувалися з нічиїми та поразками. Враховуючи це керівництво НГВУ націлило тренерський штаб команди на створення боєздатного колективу, який би зміг на рівних змагатися з різними суперниками. Акцент в команді було зроблено на поліпшення дисципліни, відповідальності гравців на футбольному полі і за його межами, тобто на створення колективу однодумців. В сезоні-87 перед «Нафтовиком» була поставлена ціль – пробитися в десятку кращих команд зони.

Перед своїм другим чемпіонатом комплектувати команду прийшлося, практично, заново. Був запрошений до «Нафтовика» досвідчений півзахисник Борис Шуршин, який пройшов школу першої («Колос» Нікополь) та вищої («Дніпро» Дніпропетровськ) ліг. Із горлівського «Шахтаря» прийшли захисник Анатолій Сорокін та півзахисник Григорій Поляков, із «Стахановця» – нападаючі Віталій Хромей, Віктор Макаренко та В’ячеслав Безверхий. Місце в воротах було довірено досвідченому Віктору Жуку, який грав до цього в запорізькому «Металурзі». Поповнили колектив і молоді гравці: Вадим Колесник з роменського «Електрону» та Віталій Парахневич з олександріївського «Колосу».

На перший тренувальний збір команда вирушила до Шостки, де адміністрація спортивного клубу «Свема» створила необхідні умови для підготовки. Футболісти займалися під час цього збору в основному загальнофізичною підготовкою, відновленням технічних навиків та награвали стандартні комбінації.

Другий збір у січні – лютому «Нафтовик» провів у Ялті. Основна увага зосереджувалась на спеціальній підготовці, перевірці кандидатів в команду. Перевіркою готовності «Нафтовика» до важкого сезону стали контрольні ігри з майбутніми суперниками, проведені на футбольних полях Криму. З однаковим рахунком 1:0 охтирчани перемогли павлоградський «Шахтар» (Анатолій Єрмак), та керченський «Океан» (Віктор Макаренко). По два «сухих» м’ячі забили «Нафтовику» суперники під час матчів з тернопільською «Нивою» і в повторній зустрічі з павлоградцями. У поєдинку з ялтинським «Будівельником» два голи Олександра Бобуха принесли перемогу охтирчанам. З сімферопольською «Таврією» нафтовики розійшлися без забитих м’ячів.

Досвідчений фахівець Андрій Біба бачив, що команді ще не вистачає зіграності, колективний малюнок гри треба удосконалювати. Пошук «своєї» гри продовжувався все перше коло, і тільки на проміжному фініші вдалося досягти поставленої задачі. Цьому допомогла висока виконавська дисципліна в команді та морально-вольові якості кожного гравця.

Друге коло підтвердило правильність вибраного шляху. У команди з’явився свій ігровий почерк, прагнення досягти поставленого перед колективом завдання. «Нафтовик» набрав в другому колі 37 очок (найбільше з усіх команд шостої зони), випередивши за цим показником і чемпіона УРСР сімферопольську «Таврію». Відрадно й те, що охтирчани нікому не програли на своєму полі. І в підсумку – 6-е місце. Помітний успіх для команди, яка тільки другий сезон виступала серед команд майстрів.

 

На хорошому рівні провели цей сезон брати Василь та Анатолій Єрмаки, Анатолій Сорокін, Віктор Попович, Віталій Парахневич, Віталій Хромей. Але кращим, без сумніву, був досвідчений Борис Шуршин, який не тільки став кращим голеадором команди (14 м’ячів), але й уміло керував діями своїх товаришів, був диспетчером атак, успішно виконував розіграші стандартних положень.

3 грудня в Палаці культури заводу «Промзв'язок» відбулася зустріч вболівальників футболу з гравцями і тренерами футбольної команди «Нафтовик». Головний тренер Андрій Біба розповів про шлях, пройдений командою за два сезони. Торік «Нафтовик» зайняв 19 місце, а нині увійшов до шестірки кращих.

Були й труднощі. 52 матчі сезону зіграні з одним воротарем, бо не змогли знайти йому партнера. Нелегко довелося з укомплектуванням команди. Щоб вирішувати проблему футболістів треба ростити своїх. Для цього необхідно створити при команді спортивно-юнацьку школу.

Найбільше схвальних слів випало, звичайно, на долю Бориса Шуршина. Йому ж під оплески присутніх було вручено спеціальний приз кращого бомбардира. Команду привітав начальник НГВУ Роман Костянтинович Рапій. Зупинився він і на питанні розширення матеріальної бази для розвитку фізкультури і спорту. Незабаром, сказав він, розпочнеться будівництво спортивного комплексу з плавальним 25-метровим басейном, легкоатлетичним манежем та іншими спорудами. Продовжиться робота по впорядкуванню стадіону «Нафтовик», зокрема збільшиться кількість трибун.

 

ЧЕМПІОНАТІ СРСР 1987 року

Борис Шуршин (в центрі)

Атакує Борис Шуршин

Сергій Горох

 

1  «МАЯК» (Харків) – «НАФТОВИК» – 1:0 (0:0)

 

2 «ШАХТАР» (Горлівка) – «НАФТОВИК» – 3:2 (3:2)

Перед матчем пішов сніг, але в останню мить було вирішено, що їхати грати в Єнакієве сенсу немає, краще провести матч на своєму стадіоні в Горлівці. Ось в таких складних умовах і проходила ця гра. Події в матчі розгорталися стрімко. Уже на другій хвилині Лапідус забив перший м’яч. Через п’ять хвилин гості зрівняли рахунок – захисники «Шахтаря» «проґавили» ривок Строганова. Необхідно відмітити що й ці, і наступні забиті м’ячі в значній мірі були зумовлені непогодою. Футболісти сковзались по сніжному покриттю, падали і хтось із суперників в окремих ігрових епізодах виявлявся більш удачливим. На 18-й хвилині Авдєєнко, вигравши дуель «на швидкість» у захисників охтирчан, вивів «Шахтар» вперед. Але уже через дві хвилини удар зі штрафного Шуршина досяг цілі і рахунок зрівнявся. Потім гірники провели декілька гострих атак, одна з яких принесла успіх – на 33-й хвилині Баткаєв забив черговий м’яч. Після цього гірники, мабуть, вирішили не спокушувати долю, приділивши більше уваги обороні. Робили вони це самовіддано, цілеспрямовано, і тому «Нафтовик» по суті до кінця матчу не мав шансів зрівняти рахунок.

 

3  «НАФТОВИК» – «ЗАКАРПАТТЯ» (Ужгород) – 1:0 (0:0)

 

4 «НАФТОВИК» – «ПРИКАРПАТТЯ» (Івано-Франківськ) – 2:1 (2:0)

У зв’язку з поганим  станом поля в Сумах зустріч відбулася в Лебедині. Це стало своєрідним сюрпризом для місцевих вболівальників, які з великим задоволенням прийшли подивитися поєдинок суперників. Лебединці добре підготували поле до гри, тож гравці «Нафтовика» прагнули віддячити господарям змістовною грою. З перших хвилин вони взялися атакувати ворота суперників, але захисники «Прикарпаття» грали безпомилково. Лише наприкінці першого тайму охтирським футболістам вдалося двічі добитися успіху. Спершу відзначився Строганов, який здійснив сміливий прохід і влучним ударом у дальній кут примусив прикарпатців розпочати з центру поля. А за хвилину відзначився Бобух, після того, як помилився при прийомі м’яча воротар гостей. Після перерви охтирчани чимало часу володіли ігровою та територіальною ініціативою, але розвинути успіх їм не вдалося. Надто невдало і поспішно діяли гравці на завершальному етапі. Гостям вдалося скоротити розрив у рахунку.

 

5  «НАФТОВИК» – «ДИНАМО» (Ірпінь) – 1:1 (0:1)

Уже перші хвилини показали, що динамівці не збираються відсиджуватись в обороні, а будуть сміливо атакувати. Це підтвердив подальший перебіг подій на полі. Чим же відповідали охтирчани? Вони прагнули діяти широко, багато атакуючи, але це не давало позитивного результату, надто поспішно діяли футболісти «Нафтовика». Динамівці ж більше рухалися по полю, їх комбінації були гострішими і продуманішими. І після однієї з них наприкінці першого тайму вони повели в рахунку. В цьому епізоді невдало зіграли захисники і воротар «Нафтовика», які понадіялися один на одного і «допомогли» гравцям «Динамо» без особливих зусиль переправити м’яч у ворота. Охтирські футболісти відігралися на початку другого тайму. Їм вдалася швидка атака, після якої Поляков вийшов на побачення з воротарем гостей і точним ударом примусив динамівців розпочати з центру поля. До кінця зустрічі в охтирчан було ще кілька сприятливих моментів для того, щоб добитися успіху, але жодним вони не змогли скористатися.

 

6 «НАФТОВИК» – «СПАРТАК» (Житомир) – 0:0

Про те, що охтирські футболісти були настроєні на перемогу, свідчить той факт, що гості вперше наблизились до воріт «Нафтовика» в середині першого тайму. Причому діяли вони обережно, озираючись на свої тили. Справа в тому, що до цього моменту господарі поля весь час атакували. Багато роботи було у воротаря спартаківців Рутковського, не мали змоги розслабитися і захисники. Однак охтирчани наступали шаблонно, намагалися весь час пробитися через центр. Рідкі флангові атаки відбувалися далеко від штрафного майданчика. Кілька разів брав на себе гру досвідчений Шуршин, але його постійно опікали двоє спартаківців, котрі і руйнували атаки. Удари ж по воротах інших нападаючих та півзахисників були неточними, часто їм не вистачало раптовості, що так необхідно у футболі. Ігрова перевага «Нафтовика» не була реалізована в голи і в другому таймі. Відмінно діяв 18-ти річний охтирчанин Сергій Горох, який добре зарекомендував себе ще в минулому сезоні. Його можна було побачити і в захисті, і в організації атак, і в штрафному майданчику «Спартака». На початку тайму Сергій зробив дві навісні передачі на ворота суперників, але ними не змогли скористатися товариші по команді, які не зорієнтувалися в обстановці. Запам’ятався «постріл» охтирчан з далекої відстані. Воротар зумів відвернути загрозу. Гості ж відповідали хоча й рідкими, але небезпечними контратаками. Одного разу м’яч ледь не побував у воротах нафтовиків – в останній момент один з захисників вибив його на кутовий. Кінцівка цього напруженого матчу пройшла у взаємних атаках.

 

7 «НИВА» (Тернопіль) – «НАФТОВИК» – 0:0

 

8 «БУКОВИНА» (Чернівці) – «НАФТОВИК» – 1:0 (0:0)

 

9  «ТОРПЕДО» (Луцьк) – «НАФТОВИК» – 1:0

 

10 «АВАНГАРД» (Рівне) – «НАФТОВИК» – 2:0 (1:0)

 

11  «НАФТОВИК» – «НИВА» (Вінниця) – 1:0 (1:0)

Невдало провівши чотири попередні матчі, в яких було здобуто лише одне очко, футболісти «Нафтовика» опинилися внизу турнірної таблиці. Відступати було нікуди. Тому на зустріч з вінницькою «Нивою» охтирчани виходили з одним бажанням – тільки перемогти і поповнити свій очковий багаж. Про це засвідчили перші хвилини цієї принципової зустрічі. Охтирчани міцно заволоділи ігровою і територіальною ініціативою, багато атакували, але реалізувати свою перевагу їм не вдалося. Гості, схоже, побудували свою тактику від оборони, вміло захищалися, а при нагоді контратакували. Та це не створювало особливої небезпеки захисникам «Нафтовика». Кілька разів охтирчани були близькими до взяття воріт, але у вирішальний момент підводило невміння вправно розпорядитися м’ячем або зайва поспішність при виконанні завершального удару. І все ж футболістам «Нафтовика» вдалося відкрити рахунок. Сталося це наприкінці першого тайму. Під час чергової атаки захисник «Ниви» рукою зіграв в своєму штрафному майданчику, за що суддя призначив одинадцятиметровий штрафний удар. «Нафтовики» прагнули збільшити рахунок, багато атакували, але більшого зробити їм не вдалося, надто прямолінійно і невпевнено діяли вони біля воріт гостей. А сприятливих моментів було вдосталь.

 

12 «НАФТОВИК» – «ПОДІЛЛЯ» (Хмельницький) – 3:2 (3:2)

 

13 «ШАХТАР» (Павлоград) – «НАФТОВИК» – 1:1 (1:0)

Аутсайдеру, армійцям Києва, як то кажуть, відступати було нікуди, і він вчинив гідний опір футболістам «Нафтовика». Гості першими відкрили рахунок після швидкої комбінації. В цій стандартній ситуації невпевнено зіграли захисники і воротар охтирчан. Пропустивши м’яч, нафтовики активізували свої дії, наполегливо атакували ворота гостей, але тривалий час їм не вдавалося добитися успіху. У більшості випадків вони діяли занадто стандартно, грішили неточностями і зайвою поспішністю. Значно змінився малюнок гри охтирчан у другому таймі з виходом на поле Парахневича. Молодий нападаючий діяв активно, наполегливо шукав шляхи до воріт армійців. Під час чергової атаки він прострільною передачею вивів один на один з воротарем гостей Бобуха, і останній встановив рівновагу. Сталося це на початку другого тайму. Після цього у охтирчан було ще кілька сприятливих моментів, щоб збільшити рахунок, та жодним вони не змогли скористатись.

 

15 «НАФТОВИК» – «ДЕСНА» (Чернігів) – 3:0 (2:0)

У цій зустрічі охтирчани діяли змістовно, багато комбінували, тим самим не даючи суперникам можливостей для організації атак. Вміло скористалися гравці «Нафтовика» стандартними положеннями, після яких були забиті два красивих голи. Спочатку Шуршин справно реалізував штрафний, пославши м’яч у «дев’ятку», а згодом Попович з кутового майстерно закрутив його прямо в ворота. Такі голи довго пам’ятають болільники. А в кінці зустрічі Хромей довів рахунок до розгромного.

 

16 «ЧАЙКА» (Севастополь) – «НАФТОВИК» – 1:0 (0:0)

 

17 «ОКЕАН» (Керч) – «НАФТОВИК» – 1:3 (1:0)

 

18 «НАФТОВИК» – «ЗІРКА» (Кіровоград) – 1:0 (0:0)

Футболісти «Нафтовика» грали широко з підключенням до атак захисників. Охтирчани не лише були господарями поля, а й господарями становища. Тільки до середини першого тайму було створено три голеві моменти. Однак спочатку м’яч влучив у воротаря кіровоградців, а потім голкіпер двічі рятував команду від, здавалося, б вірних м’ячів. Просто невезінням цього назвати не можна. Швидше за все гравцям не вистачало технічної майстерності. І все ж «Нафтовик» продовжував наполегливо атакувати. Перед самою перервою гостям з великими зусиллями вдалося відстояти свої ворота. Після відпочинку охтирчани грали не менш енергійно і цілеспрямовано. Свіжішими і, головне, чіткішими стали дії «Нафтовика» після проведення замін. Парахневич та Строганов, які вийшли на заміну, разом з досвідченим Шуршиним не давали спокою захисникам «Зірки». В кінці зустрічі це і принесло успіх нафтовикам.

 

19 «НАФТОВИК» – «КРИВБАС» (Кривий Ріг) – 0:0

 

20 СКА (Одеса) – «НАФТОВИК» – 1:0

 

21 «СУДНОБУДІВНИК» (Миколаїв) – «НАФТОВИК» – 2:1 (0:1)

До перерви рахунок відкрив Макаренко, який вразив ворота із-за меж карного майданчика. В другому таймі «Суднобудівник» зрівняв рахунок. А в кінці матчу Парастаєв забив м’яч в ворота Жука руками. Але незважаючи на це суддя зустрічі Микола Зубрицький (до речі гру обслуговувала місцева бригада арбітрів) зарахував взяття воріт. Отже прикра поразка охтирчан.

 

22 «НАФТОВИК» – «НОВАТОР» (Жданов) – 4:2 (3:0)

Перед зустріччю з «Нафтовиком» ждановці посідали передостаннє місце в турнірній таблиці. До того ж в останньому турі вони вдома поступилися житомирському «Спартаку» – 0:6. В таких випадках супернику втрачати вже нічого і він чинить гідний опір. Так сталося і в цьому поєдинку, який проходив у захоплюючій боротьбі.

В першому таймі охтирчани забили три м’ячі і схоже рано повірили в успіх, бо в другому таймі їм довелося витримати атакуючий натиск гостей. Гравці «Новатора» відіграли два м’ячі і в кількох епізодах були близькими до того, щоб зрівняти рахунок, але надалі нафтовики діяли надійно і без зайвої поспішності, хоча напруження на полі трималося високе, і навіть коли Шуршин не зміг реалізувати 11-метровий штрафний удар, хлопці продовжували свій наступ і змогли закріпити перемогу. На 82-й хвилині Хромей з пенальті послав четвертий м’яч у ворота гостей.

 

23 «НАФТОВИК» – «ТОРПЕДО» (Запоріжжя) – 5:2 (1:1)

Уже на п’ятій хвилині успіху добились гості. Захисник Чеботарьов побачив, що воротар «Нафтовика» Жук необачно вийшов вперед і метрів з сорока навісним ударом відкрив рахунок. Такий перебіг подій не вибив із звичайного атакуючого ритму охтирчан. Уже через вісім хвилин вони відновили рівновагу. М’яч з близької відстані забив півзахисник Фомін. Після перерви на протязі 17-ти хвилин в ворота торпедівців влетіли чотири м’ячі. Ні захисники, ні півзахисники не змогли знайти належної протидії нешаблонним атакам нафтовиків, які часто мінялися місцями, випереджаючи запоріжців на всіх ділянках поля. Уже при рахунку 5:1 на користь господарів автозаводцям вдалося ще раз скористатися помилкою Жука.

 

24 «НАФТОВИК» – «ВОРСКЛА» (Полтава) – 2:1 (0:0)

Два роки тому в фіналі чемпіонату УРСР серед команд колективів фізкультури футболісти полтавської «Ворскли» завдали єдиної поразки охтирському «Нафтовику» – 2:0, який виборов путівку до другої ліги. Минулого сезону в другу лігу увійшли і футболісти «Ворскли».

І ось ці команди зустрілися між собою, які перед цим здобули впевнені перемоги: охтирчани над торпедівцями з Запоріжжя – 5:2, а полтавчани – над ждановським «Новатором» – 7:0. Тому очний поєдинок суперників очікувався з підвищеним інтересом.

Враженнями від цього матчу поділився колишній гравець сумського «Фрунзенця», суддя республіканської категорії Валерій Жилін:

 – У цьому сезоні мені неодноразово доводилося бачити і судити матчі за участю «Ворскли». Відразу скажу, що дебютант показує змістовну гру, наполегливо атакує, не пасує перед суперниками. Тон на полі задають досвідчені гравці Іванченко, Швойницький, Рєзник та Шарій, які мають велику ігрову практику в командах першої і вищої ліги.

У першому таймі краще грали гості. Вони значно швидше рухалися з м’ячем, атакували широко і винахідливо. Дещо скованими були дії охтирчан, котрі допускалися багатьох тактичних і технічних помилок. Приміром, двічі охтирчани мали чудові нагоди для взяття воріт, але не змогли скористатися ними. В першому випадку троє гравців «Нафтовика» вийшли сам-на-сам з воротарем, який краще зорієнтувався в цьому ігровому епізоді і відбив м’яч, в другому – товариші вчасно не підтримали Парахневича, котрий перехопив м’яч у захисника «Ворскли».

Значно змінився малюнок гри після відпочинку. Підвищивши швидкість, охтирчани впевнено захопили ініціативу і не втрачали її до фінального свистка. Вони почали ефективніше використовувати фланги, менше допускали браку у передачах, краще пересувалися по полю без м’яча, виразнішими були індивідуальні дії. Гості, схоже, не змогли перебудувати свою гру, стали нервувати, і якби не відмінна гра воротаря, котрий кілька разів виручав захисників, рахунок міг бути значно більший. І все ж двічі Швойницькому довелося витягнути м’яч із своїх воріт після ударів Шуршина і Гороха. Лише на останній хвилині полтавчанам вдалося забити гол престижу.

 

25 «КРИСТАЛ» (Херсон) – «НАФТОВИК» – 1:0 (0:0)

 

26 «НОВАТОР» (Жданов) – «НАФТОВИК» – 0:2

 

27 «ТОРПЕДО» (Запоріжжя) – «НАФТОВИК» – 0:0

 

28 «ВОРСКЛА» (Полтава) – «НАФТОВИК» – 4:3

 

29 «НАФТОВИК» – СКА (Одеса) – 1:0 (1:0)

Після тривалої перерви, викликаної реконструкцією стадіону, футболісти «Нафтовика» приймали в Охтирці армійців з Одеси. Матч викликав великий інтерес як і зустріч спортсменів з болільниками, що відбулася напередодні.

Адміністрація НГВУ, міський спорткомітет, дирекція стадіону подбали щоб перший матч «Нафтовика» на своєму полі став справжнім спортивним святом. Треба відзначити, що прем’єра, яку чекали і до якої готувалися, вдалася.

З перших хвилин гри охтирчани повели атаки на ворота гостей. Однак до точного завершального удару не доходило – чітко грали армійці, а наших футболістів певною мірою підводило хвилювання. І все ж незабаром стадіон вибухнув оплесками – Хромей чітко добив м’яч у сітку, який відскочив від перекладини після удару одного з гравців «Нафтовика». З мінімальною перевагою на користь господарів завершився перший тайм. У другому футболісти «Нафтовика» активізувалися ще більше, кілька разів красиво і небезпечно били по воротах, але рахунок збільшити не вдалося.

 

30 «НАФТОВИК» – «СУДНОБУДІВНИК» (Миколаїв) – 2:0 (1:0).

Корабели прибули в Охтирку після програшу в Полтаві місцевій «Ворсклі» – 0:2. Отже щоб вберегти себе від неприємностей у матчі з охтирчанами миколаївці в першу чергу подбали про надійний захист. Така тактика гостей змусила нафтовиків пробиватися до воріт суперників з великими труднощами. І все ж наполегливість футболістів «Нафтовика» вже в першому таймі принесла результат. За порушення правил у штрафному майданчику одинадцятиметровий штрафний удар чітко реалізував Шуршин.

Після забитого голу гра в основному проходила з перемінним успіхом – охтирчани вели наступ на ворота гостей, які в свою чергу відповідали контратаками. До речі, одна з них, проведена красиво і швидко, мало не закінчилась голом у ворота господарів.

Другий тайм мало чим відрізнявся від першого. Події в основному розгорталися в центрі поля. До завершальних ударів справа доходила рідко. Щоб активізувати гру, тренери обох команд провели заміни. Вдалими вийшли вони в охтирчан. Невдовзі після виходу на поле Парахневич з відмінної передачі Шуршина красивим і невідпорним ударом забив другий м’яч миколаївцям.

 

31 «ЗІРКА» (Кіровоград) – «НАФТОВИК» – 1:2 (1:1)

 

32 (72). «КРИВБАС» (Кривий Ріг) – «НАФТОВИК» – 0:1 (0:0)

В цьому матчі господарі прагнули до перемоги, щоб закріпитися у верхній частині турнірної таблиці. Але ж і охтирчани думали про це місце серед найкращих команд українського футболу. Матч виявився напруженим бо обидві команди прагнули до перемоги. Здобули її нафтовики, яким вдалося забити один м’яч у ворота господарів наприкінці зустрічі.

 

33 «НАФТОВИК» – «ЧАЙКА» (Севастополь) – 3:0 (0:0)

До матчу з севастопольською «Чайкою» футболісти «Нафтовика» підійшли з добрим показником: чотири перемоги поспіль. Цей успіх викликав такий резонанс у вболівальників, що і в дощ вони заповнили всі трибуни стадіону.

У першому таймі деяка ігрова перевага була за «Нафтовиком», але реальної користі із неї він не мав. Після перерви господарі підвищили темп гри, і на 15 хвилині другого тайму Фоміну вдалося влучити у ворота гостей. Поле було мокрим, краще до нього пристосувались охтирські футболісти. Вони продовжували атакувати. І захист «Чайки» не витримав. Всередині тайму знову вибухнули оплески. Цього разу на честь Хромея, який забив другий м’яч. Роль першої скрипки відводилась Шуршину. Він раз у раз виходив на ударні позиції. За три хвилини до закінчення матчу його атаку перервали недозволеним прийомом в штрафному майданчику. Пенальті. Його чітко реалізував сам потерпілий. Здобувши п’яту перемогу підряд «Нафтовик» закріпився у першій десятці, показавши свіжу, красиву і змістовну гру.

 

34 «НАФТОВИК» – «ОКЕАН» (Керч) – 0:0

Матч між цими командами мав особливість в психологічному настрої. Адже охтирчани у першому колі здобули свою першу перемогу в сезоні на виїзді саме в Керчі з рахунком – 3:1.Отже гості прагнули взяти реванш. Футболістам «Нафтовика» вкрай потрібна була перемога, щоб закріпитися в лідируючій групі. Найшла, як кажуть, коса на камінь.

 

Вже на початку зустрічі охтирчани дали зрозуміти керченцям, що настроєні тільки на перемогу. Але гості витримали натиск і гостро контратакували. В другому таймі наполегливі атаки нафтовиків не принесли бажаного результату. Надійно зіграли захисники і воротар «Океану».

 

35 СКА (Київ) – «НАФТОВИК» – 1:1 (1:1)

«Нафтовик» прибув до столиці з непоганим запасом очок. В той же час київським армійцям цілком реально загрожував перехід наступного року до участі в чемпіонаті колективів фізкультури. Тому матч виявився нелегким для охтирської команди. Вже на третій хвилині зустрічі київські армійці забили гол і продовжували активно наступати. Наприкінці першого тайму одна з контратак нафтовиків завершилася взяттям воріт господарів. В другому таймі, незважаючи на гострі комбінації, ворота обох команд залишилися недоторканими. Отже бойова нічия.

 

36 «ДЕСНА» (Чернігів) – «НАФТОВИК» – 0:1 (0:0)

Легко зрозуміти, з яким настроєм виходили футболісти чернігівської «Десни» на матч з охтирським «Нафтовиком». В грі першого кола нафтовики завдали їм нищівної поразки з рахунком – 3:0. Отже, господарі поля старались взяти реванш. Причому, інколи з порушенням правил. Деякі охтирські гравці одержали травми. «Нафтовик» демонстрував видовищний футбол. Та ще й гравці старалися порадувати свого наставника Андрія Бібу добрим результатом. Головному тренеру виповнилось 50 років. В другому таймі охтирчани провели гостру контратаку і на 73-й хвилині Сергій Горох послав м’яч в сітку воріт «Десни». Після цієї перемоги «Нафтовик» закріпився на п’ятому місці в турнірній таблиці.

 

37 «НАФТОВИК» – «ШАХТАР» (Павлоград) – 2:2 (1:1)

Перед початком матчу любителі футболу сердечно поздоровили головного тренера «Нафтовика» Андрія Бібу з 50-річним ювілеєм.

З перших хвилин «Нафтовик» пішов у наступ. Майже після кожної атаки біля воріт гостей виникали небезпечні моменти. Але павлоградці вміло захищалися. Про перевагу господарів говорить і такий факт, що за перші 20 хвилин гірники лише двічі переходили за центр поля. Обравши захисний варіант, вони діяли на контратаках. Одна з них принесла їм успіх. Після помилки захисників і воротаря м’яч опинився в сітці воріт охтирської команди. Заметушилися гравці господарів. Треба віддати належне Василю Єрмаку, який примусив гостей порушити правила. Хоч вони виставили надійну стінку, але Шуршин знайшов в ній щілину, і майстерно послав м’яч у «дев’ятку».

Після перерви гості вийшли вперед. У цьому епізоді захисники і воротар охтирчан припустилися прикрої помилки, якою суперники вміло скористалися. Охтирчани швидко забили м’яч у відповідь. Знову відзначився Шуршин. Він вправно виконав штрафний удар, і Поляков спрямував м’яч у ворота «Шахтаря». «Нафтовик» продовжував атакувати до кінця матчу, але добитися більшого не зміг.

 

38 «НИВА» (Вінниця) – «НАФТОВИК» – 0:0

 «Нафтовик» прибув до Вінниці на черговий матч з місцевою «Нивою», маючи в своєму активі 44 очка. Господарі поля значно відставали. Тому прагнули перемогти одного з лідерів чемпіонату.

Гра була напруженою. Біля воріт обох команд часто виникали небезпечні моменти. Господарі наступали, а охтирські спортсмени контратакували. Матч пройшов у цікавій боротьбі і привернув увагу болільників. Але жодному супернику так і не вдалося скористатись виграшною позицією. В результаті – бойова нічия.

 

39 «ПОДІЛЛЯ» (Хмельницький) – «НАФТОВИК» – 0:0

Кожна команда, виступаючи вдома, як правило, прагне не тільки порадувати прихильників красивою комбінаційною грою, а й не втратити сприятливої нагоди завоювати два очка. В цій грі не приховували таких намірів і спортсмени хмельницького «Поділля». Господарі , які перед цим завдали поразки полтавській «Ворсклі», вели наступ великими силами. Однак гості, вдало побудували оборону, при найменшій же нагоді контратакували. Зусилля обох команд відкрити рахунок виявилися марними.

 

40 «ТАВРІЯ» (Сімферополь). – «НАФТОВИК» – 3:2 (0:0)

Свою думку про три останні виїзні матчі висловив начальник команди Валерій Душков:

 – Усі три зустрічі пройшли в напруженій боротьбі. Гравці діяли на високих швидкостях, багато атакували. Але впевнено зіграли захисники. Вони добре оборонялись і стримували наполегливі атаки нападаючих. У матчі з «Нивою» наші футболісти мали дві хороші можливості для взяття воріт, але скористатися ними не змогли. І в зустрічі з «Поділлям» могли добитися успіху – господарів виручала штанга після сильних ударів Шуршина і Макаренка.

Цікавим і драматичним вийшов поєдинок з «Таврією». У першому таймі жодній із команд не вдалося добитися успіху. Головні події відбулися після перерви. Першими відкрили рахунок господарі реалізувавши 11-метровий штрафний удар. Згодом вони забили другий м’яч. Шуршин скоротив розрив, були іще сприятливі моменти у наших гравців, але діяли вони поспішно і невпевнено. За кілька хвилин до фінального свистка команди обмінялися голами і у «Нафтовика» його забив з пенальті Шуршин. І все ж поразка нас не дуже засмутила, хлопці гідно боролися з досвідченим суперником, який реально претендує на перемогу в нашій зоні, і своєю грою підтвердив право на високе місце в турнірній таблиці.

 

41 «НАФТОВИК» – «ТОРПЕДО» (Луцьк) – 5:0 (3:0)

Активніше гру повели гості і вже на другій хвилині ледь не добилися успіху – захисники встигли відвести загрозу. Ще деякий час торпедівці виявляли активність, впевнено наближаючись до воріт «Нафтовика». Поступово їх атакуючий порив почав згасати і ініціативою заволоділи футболісти Охтирки. Це стало відчутно після того, як упродовж двох хвилин Анатолій Єрмак і Поляков результативно завершили атаки.

В останніх зустрічах вирізнявся на полі досвідчений Шуршин. Своїми точними передачами він допомагав товаришам виходити на зручні позиції і забивати голи. У цьому поєдинку Шуршин уміло організував атаки нападаючих. Так третій і четвертий м’ячі Хромей забив після його вивірених дальніх передач, а п’ятий, зпенальті, Борис забив сам.

 

42 «НАФТОВИК» – «АВАНГАРД» (Рівне) – 3:1 (1:1)

Вже на першій хвилині захисники гостей проґавили прорив Поповича, котрий сильним ударом спрямував м’яч у ворота. Однак суддя вирішив, що охтирчанин зіграв рукою і гол не зарахував.

Такий перебіг подій не вибив з атакуючої колії нафтовиків. Вони в повному розумінні слова висіли на воротах «Авангарду». На 20-й хвилині Василь Єрмак стрімко пройшов уперед і чітко передав м’яч Шуршину, який, не гаючи часу, красивим ударом відкрив рахунок.

Потім нафтовики дещо знизили темп і почали діяти більш індивідуально і через чотирнадцять хвилин припустилися позиційної помилки. Вони не встигли зреагувати на стрімку атаку авангардівців, і досвідчений Бандура спрямував м’яч у нижній кут воріт. Під час перерви тренери «Нафтовика» проаналізували помилки, звернули увагу футболістів на те що команда недостатньо використовує нападаючих. Тому кінцівки атак в декількох епізодах не мали логічного завершення. Наставники попросили півзахисників сміливіше йти на ворота суперника і частіше бити з різних позицій.

Вже на 54-й хвилині результат змінився на користь нафтовиків. Строганов з льоту сильним ударом забив другий гол.

Співавтором третього м’яча став диспетчер охтирчан Шуршин. Він вміло пробив штрафний, м’яч підхватив Попович і встановив остаточний рахунок матчу.

 

43  «НАФТОВИК» – «НИВА» (Тернопіль) – 1:1 (1:1)

Футболісти «Нафтовика» відразу взяли ініціативу в свої руки. Гра була захоплюючою, видовищною. Перший гол за «Нафтовиком». Забив його Безверхий. Однак на 28-й хвилині тернопільці з пенальті теж провели м’яч у ворота охтирчан. Нічийний рахунок залишився до кінця зустрічі.

 

44 (84). «НАФТОВИК» – «БУКОВИНА» (Чернівці) – 2:1 (0:0)

 

45 (85). «ДИНАМО» (Ірпінь) – «НАФТОВИК» – 1:1

 

46 (86). «СПАРТАК» (Житомир) – «НАФТОВИК» – 3:1

 

47 (87). «НАФТОВИК» – «МАЯК» (Харків) – 1:1 (1:0)

 

49 (89). «ЗАКАРПАТТЯ» (Ужгород) – «НАФТОВИК» – 3:0 (2:0)

 

50 (90). «ПРИКАРПАТТЯ» (Івано-Франківськ) – «НАФТОВИК» – 0:1 (0:0)

 

51 (91). «НАФТОВИК» – «ТАВРІЯ» (Сімферополь) – 1:0 (0:0)

Легко зрозуміти, з яким настроєм виходили футболісти «Нафтовика» на матч з чемпіоном республіки серед команд другої ліги сімферопольською «Таврією». Гравцям «Нафтовика» дуже хотілося перемогти, адже в грі першого кола між цими суперниками успіх святкували кримчани.

На цю гру вони виставили в основному дублерів, але й ті демонстрували змістовний футбол. Перший тайм закінчився безрезультатно, хоч виникало чимало гострих моментів. Господарі поля не забарилися захопити ініціативу і в другому таймі. Одна з атак була перервана порушенням правил з боку гостей в штрафному майданчику. Арбітр призначив пенальті. Його чітко реалізував Шуршин. Борис взагалі часто перебував у центрі уваги, вів за собою товаришів.

 

52 (92). «НАФТОВИК» – «КРИСТАЛ» (Херсон) – 4:1 (1:0)

Після закінчення сезону своїми враженнями поділився головний тренер «Нафтовика» Андрій Біба:

 – Ми, звичайно, раді, що змогли зайняти престижне місце, порадувати своїх прихильників. Головним нашим завданням було створення боєздатного колективу, який би зміг з часом посперечатися з лідерами. Адже на початку сезону довелося практично заново комплектувати колектив, запросити кількох молодих перспективних спортсменів. Лише у березні було остаточно сформовано команду, награно взаємозв’язки між лініями. І для того, щоб повністю сформувалося ігрове обличчя команди, потрібен був час. Практично все перше коло ми працювали над удосконаленням техніко-тактичної підготовки. Виходячи з цього, перед футболістами поставили завдання: зайняти місце в середині турнірної таблиці і порадувати вболівальників змістовною грою. З цим завданням хлопці успішно справились.

Просмотров: 570 | Добавил: DEKOPATOP_XAOCA | Дата: 02.06.2015 | Комментарии (0)

Нефтяник (Ахтырка)  1986

Зліва на право. Нижній ряд: Володимир ДИКИЙ, ?, Олексій ШВОЙНИЦЬКИЙ, Володимир ЛІНКЕ, Віктор ПОПОВИЧ, Анатолій ЄРМАК, Сергій ГОРОХ, Ігор ШАНДИБА. Верхній ряд: Євген КАМІНСЬКИЙ (головний тренер), Василь ЄРМАК, Віктор КЛИМЮК, Володимир СПАРИНЯК, ГУНЬКО, Віктор ПОПЧУК, ДАВІДЯВІЧУС (адміністратор), Костянтин АНТОНЕНКО, Михайло ЦИБРІВСЬКИЙ, Тарас ТОМИЧ, Євген ОСИПОВ, Валерій БОЙЧЕНКО, Григорій ЛАЗАРКО

 

Підготовку до нового сезону футболісти «Нафтовика» почали вже в ранзі команди майстрів. Основний кістяк команди склали футболісти, які завоювали путівку в другу лігу. Але в тренерському штабі сталися зміни. Біля керма команди став Євген Зенонович Камінський, який працював до цього в хмельницькому «Поділлі». Він вирішив посилити команду досвідченими гравцями, прекрасно розуміючи, що без гравців, які пройшли школу вищої та першої ліг, команді буде важко спочатку вести конкуренцію з сильнішими суперниками. Тому й з’явились в команді воротар Олексій Швойницький, півзахисник Костянтин Антоненко та нападаючий Володимир Дикий зі Львова, форвард Олег Крамаренко, який свого часу грав за харківський «Металіст», московське «Динамо» та дніпропетровський «Дніпро». Поповнили команду також Віктор Попович, який грав раніше в сумському «Фрунзенці» та кемеровському «Кузбасі» і гравець вінницької «Ниви» Ігор Лисик.

Під час проведення підготовки до свого першого сезону серед команд майстрів, який охтирські футболісти провели в Ялті, команда зіграла п’ять контрольних матчів. З кишинівським «Ністру» «Нафтовик» розійшовся миром – 2:2, потім переміг миколаївський «Суднобудівник» з рахунком 4:0. Двічі команда зустрічалася з стаханівським «Вагонобудівником» – 5:4 та 0:1 і поступилася тернопільській «Ниві» 1:3. Ці матчі показали, що «Нафтовику» до снаги боротися з кращими командами другої ліги.

Перед дебютантами такого представницького чемпіонату ставилось завдання закріпитися у лізі, де грало чимало досвідчених колективів. І треба відмітити, що початок сезону був вдалим. Перші ж матчі принесли хороші результати. Але поступово темп і настрій почали спадати. Стало ясно, що заїзні «зірки», показавши на перших порах, як кажуть, «товар лицем», потім почали грати з холодком, відбуваючи на полі свій номер. І як результат, на попередньому етапі першості «Нафтовик» зайняв 11-е місце серед чотирнадцяти учасників і в групу сильніших команд, які безпосередньо розігрували звання чемпіона УРСР та путівку до першої ліги, не потрапив.

 

1986 3Переміни до кращого намітилися після зміни керівництва команди. «Нафтовик» очолив відомий футболіст київського «Динамо», заслужений майстер спорту Андрій Андрійович Біба. Це сталося в другій половині першості. Новий керманич значно обновив склад команди. Він відчислив декількох гравців, які порушували спортивний режим і свої інтереси ставили вище колективних. Завдяки цьому підвищився моральний і фізичний рівень команди. Змінилися і її тактичні побудування. Це принесло позитивні результати, і наприкінці чемпіонату «Нафтовик» показував змістовну гру, а в підсумку зайняв 19-е місце. Хорошу гру протягом сезону показали воротар Олексій Швойницький, захисник Василь Єрмак, нападаючий Анатолій Єрмак, помітно зросла майстерність зовсім юного на той час Сергія Гороха.

 

ПОПЕРЕДНІЙ ЕТАП ЧЕМПІОНАТУ СРСР 1986 року

 

1. «ДИНАМО» (Ірпінь) – «НАФТОВИК» – 0:1 (0:0)

Ірпінь. Стадіон «Ентузіаст». 29 березня 1986 р. 3 000 глядачів.

 

 

1-й матч «Нафтовика» серед команд майстрів.

1-а перемога охтирчан.

Лінке забив свій 1-й м’яч і 1-й м’яч клубу.

1-й матч в якому охтирчани не пропустили м’яча (матч на «нуль»).

Найважчий матч для дебютанта – перший. Ось чому особливо важливо провести його як можна краще, здобувши позитивний для себе результат. Охтирчан у другій лізі екзаменували динамівці Ірпіня, які в стартовому матчі чемпіонату хотіли подарувати своїм землякам перемогу. Гра почалася у середньому темпі. Але згодом футболісти почали все сміливіше йти вперед, небезпечні моменти виникали почергово біля обох воріт. Надійно у ці хвилини зіграв воротар «Нафтовика» Швойницький, якому вправно допомагали захисники В. Єрмак і Спариняк. Вони діяли безпомилково. Після відпочинку тренери «Нафтовика» випустили на поле Поповича. З його появою гра пожвавилась. Кілька разів він небезпечно атакував, створював сприятливі моменти для своїх партнерів. В середині другого тайму ірпінські захисники в своєму штрафному майданчику вирішили відіграти м’яч воротарю. Але несподівано для всіх першим до м’яча встиг нападаючий Володимир Лінке, який вийшов один на один з воротарем, переграв його і добився успіху. Так «Нафтовик» відсвяткував свій перший успіх, досягнутий завдяки витонченому чуттю голевої ситуації 28-річного майстра спорту Володимира Лінке. Після чого «Нафтовик» довів матч до перемоги, першої в його історії виступів у другій лізі.

 

2. «НИВА» (Вінниця) – «НАФТОВИК» – 2:1 (0:1)

Перші 15 хвилин «Нива» безперервно атакувала, але поступово гра вирівнялась. Під кінець тайму Попович головою відкриває рахунок. На початку другого тайму Снілик обіграв Швойницького і встановив рівновагу. Після цього гра стала жорсткою. Попередження отримали Анатолій Єрмак та Руденко. В останні хвилини більше атакували господарі поля, і за дві хвилини до кінця матчу Швойницький збиває Касанова у своєму штрафному майданчику. Сам потерпілий реалізував пенальті, встановивши остаточний рахунок матчу.

 

3. «НАФТОВИК» – «ПОДІЛЛЯ» (Хмельницький) – 0:0

Старанно готувалися охтирчани до відкриття в Охтирці Чемпіонату СРСР з футболу серед команд майстрів другої ліги. Адже вперше в історії Охтирки команда «Нафтовик» брала старт на всесоюзному рівні. За кілька місяців, що передували відкриттю чемпіонату, було проведено велику роботу по підготовці стадіону до сезону. «Виросла» центральна трибуна на шість тисяч місць, стали до ладу роздягальні, суддівська кімната, інші приміщення, було впорядковано поле. Словом для спортсменів і глядачів були створені максимальні зручності. Перші хвилини гри пройшли у взаємній розвідці. Двічі Лазарко наближався до штрафного майданчика «Поділля», але перший удар був неточним, а вдруге досвідчений голкіпер гостей ліквідував небезпеку. Потім контратаки провели гості і теж безрезультатно. Після цього гра на тривалий час перемістилася в центр поля, а виходи до воріт були епізодичними і особливої загрози для воротарів не приносили.

Другий тайм виявився значно цікавішим, бо обидві команди перейшли до рішучих дій, віддавши перевагу атаці. «Нафтовик» атакував вузьким фронтом – через центр, мало використовував фланги. Це полегшувало дії захисту хмельницьких футболістів. І все ж на початку заключного тайму господарі могли відкрити рахунок: Крамаренко з кількох метрів влучив у голкіпера. Згодом Осипов наблизився до воріт подолян, вийшов на ударну позицію, але скористатися сприятливою ситуацією не зміг. Гості теж не залишалися в боргу. Їх стрімкі атаки з великою напругою відбивали захисники «Нафтовика». Тричі в гострих ситуаціях відмінно діяв голкіпер охтирчан Швойницький, якого було визнано кращим гравцем матчу у команді господарів.

 

4. «НАФТОВИК» – «ЗАКАРПАТТЯ» (Ужгород) – 2:1 (0:0)

Авторитет суперника, котрий мав до цього на своєму рахунку немало перемог не похитнув охтирчан. Навпаки вони діяли мобільно, не даючи гостям легко проходити вперед, вільно атакувати свої ворота. В той же час господарі поля сміливо наступали і весь час тримали оборону закарпатців в напрузі. І хоч перший тайм не приніс успіху жодній з команд, гра була набагато змістовнішою у порівнянні з попереднім матчем.

Основні події розгорнулися після перерви. Кілька вдалих проходів по флангу здійснив Осипов. Одного разу в штрафному майданчику його прохід захисники закарпатців зупинили недозволеним прийомом. Арбітр без вагань призначив пенальті і його чітко реалізував Лазарко.

«Нафтовик», добившись переваги, і не думав грати на утримання рахунку. Футболісти розуміли, що лише атака може забезпечити кінцеву мету – перемогу. І для її здобуття команда доклала чимало зусиль.

У середині другого тайму знову з найкращого боку проявив себе Осипов. Його ривок проґавили захисники закарпатців, і Євген швидко розібрався в ситуації. Він зробив точну передачу Лазарку, котрий вдруге примусив суперників розпочинати з центра поля. Футболісти Ужгорода відразу кинулися відіграватися, та м’яч ледве втретє не побував у їхніх воротах. В останній момент самовіддано зіграв Страшненко. Та все ж таки в одній з контратак гості добилися успіху і скоротили рахунок. Результат не змінився до кінця зустрічі. Це була перша перемога «Нафтовика», здобута в рідних стінах над одним із старожилів другої ліги.

 

5. «ТОРПЕДО» (Запоріжжя) – «НАФТОВИК» – 2:1 (0:0)

Перший тайм виявив деяку перевагу господарів поля, які провели кілька небезпечних атак на ворота дебютантів. У ці хвилини добре діяв воротар «Нафтовика» Цибрівський. До перерви жодній з команд не вдалося добитися успіху. Після відпочинку одна з контратак охтирчан привела до голу у ворота «Торпедо». Футболісти «Нафтовика» дістали право на штрафний удар. Його вдало виконав Лазарко і рахунок було відкрито. Згодом нападаючий охтирчан Лінке забив ще один м’яч, але арбітр його не зарахував. «Торпедо» зробило все для того, щоб відновити рівновагу. Нападаючі господарів провели стрімку атаку і зрівняли рахунок. Наприкінці поєдинку торпедівцям вдалося вийти вперед і вони перемогли.

 

6. «ОКЕАН» (Керч) – «НАФТОВИК» – 2:2 (0:1). (Матч опротестований) – +:-

Цього разу суперниками охтирських футболістів були спортсмени команди «Океан», яка вже тривалий час виступала у другому ешелоні. І все ж охтирчани не пасували перед авторитетом. Нападаючий «Нафтовика» Лазарко першим відкрив рахунок. Господарям поля довелося підвищити темп, заграти в атакуючий футбол, щоб добитися бажаного. Згодом керченським футболістам вдалося зрівняти рахунок. Гості відповіли на це рішучим наступом. Підтримувані захистом і півзахистом, нападаючі охтирчан зуміли одного разу створити чисельну перевагу біля штрафного майданчика «Океану». На точну передачу вийшов Лазарко і вивів свою команду вперед. Рахунок 2:1 тримався тривалий час. Та все ж футболістам Керчі вдалося добитися нічиєї. У цьому матчі охтирчани показали себе мобільним колективом, непогано діяли всі ланки команди.

За протестом команди «Океан» «Нафтовику» була зарахована поразка (за «Нафтовик» грав Крамаренко вилучений з поля в попередньому матчі).

 

7. «НАФТОВИК» – «СПАРТАК» (Житомир) – 0:1 (0:1)

До зустрічі в Охтирці, де «Нафтовик» приймав спартаківців у черговому турі чемпіонату, футболісти з Полісся не виграли жодного матчу. Отож, без сумніву, перевага болільників віддавалась «Нафтовику», який, закріпився в середині турнірної таблиці. Звідси – лише крок до лідируючої групи. Але зробити його охтирчани не змогли, зазнавши першої поразки на своєму стадіоні. На початку гри нафтовики без розвідки пішли вперед, але робили це метушливо, без прицільних ударів. В середині першого тайму спартаківці організували контратаку. Швидка комбінація, якій нічого не зміг протиставити «Нафтовик» і м’яч опинився у сітці воріт. Щоб не тільки зрівняти рахунок, а й вийти вперед, охтирчани мали достатньо часу й можливостей. На жаль вони цим не скористалися. У другому таймі господарі заробили право на пенальті, бив Лазарко, але голкіпер гостей спокійно ліквідував небезпеку. Наступ охтирчан тривав, та рахунок до кінця матчу не змінився.

 

8. «НАФТОВИК» – СКА (Київ) – 1:1 (0:0)

1986 6Київські футболісти мали деяку ігрову ініціативу. Та лише в другому таймі зуміли добитися успіху. Через кілька хвилин після перерви армійці повели в рахунку. «Нафтовику» довелося відіграватися. Охтирські футболісти небезпечно контратакували, часто вперед йшли і захисники, і їм все ж таки вдалося забити м’яч у відповідь. Це сталося після того, як чітко було реалізовано одинадцятиметровий штрафний удар.

 

9. «ШАХТАР» (Павлоград) – «НАФТОВИК» – 0:1 (0:0)

В цьому матчі охтирські футболісти діяли наполегливо, вели атаки широким фронтом. Господарям довелося нелегко особливо у другій половині першого тайму. І все ж на перерву команди пішли при рахунку 0:0. Другий тайм пройшов у приблизно рівній боротьбі, хоча контратаки охтирчан були досить небезпечними. Під час однієї з них м’яч одержав Лазарко і точним ударом спрямував його у ворота «Шахтаря». Цей м’яч виявився єдиним у матчі і приніс перемогу «Нафтовику».

 

10. «КРИВБАС» (Кривий Ріг) – «НАФТОВИК» – 1:0 (1:0)

Господарі поля запропонували швидкий темп, небезпечно атакували, але дебютанти зуміли стримати напад кривбасівців. Гра дещо вирівнялася. У другому таймі гості мали можливість добитися успіху. Та єдиний м’яч, який вирішив долю зустрічі, забили футболісти «Кривбасу».

 

11. «ЗІРКА» (Кіровоград) – «НАФТОВИК» – 1:0 (0:0)

 

12. «НАФТОВИК» – «НОВАТОР» (Жданов) – 1:0 (1:0)

В цілому гра була рівною. На 18 хвилині першого тайму з 11-метрового штрафного удару м’яч у ворота гостей забив Олег Крамаренко. В кінці зустрічі гості могли відігратись, але надійно зіграв воротар Швойницький і захисники охтирчан. В цьому матчі «Нафтовик», не показав нічого нового, цікавого.

 

13. «НАФТОВИК» – «ШАХТАР» (Горлівка) – 1:1 (1:1)

Початок зустрічі пройшов при перевазі господарів поля. Охтирські футболісти більше атакували, використовуючи фланги. «Нафтовику» і вдалося першому добитися успіху. М’яч в ворота «Шахтаря» забив Крамаренко. Після цього дії горлівців були спрямовані на те, щоб відновити рівновагу. І одного разу їм все ж вдалося переграти голкіпера «Нафтовика». Рахунок став нічийним. У другому таймі гра була рівною. Обидві команди мали можливість збільшити результат, але нічийний рахунок так і залишився до кінця поєдинку.

 

14. «НОВАТОР» (Жданов) – «НАФТОВИК» – 1:0 (0:0)

 

15. «ШАХТАР» (Горлівка) – «НАФТОВИК» – 4:1 (2:0)

 

16. «НАФТОВИК» – «ЗІРКА» (Кіровоград) – 2:0 (1:0)

І грою і голами порадували болільників гравці «Нафтовика» у черговому турі першості Союзу РСР з футболу серед команд другої ліги перемігши на своєму полі одного з лідерів – кіровоградську «Зірку». Вже на початку зустрічі Лазарко сильним і красивим ударом зі штрафного відкрив рахунок. Охтирчани й надалі володіли ініціативою, створили кілька небезпечних моментів біля воріт суперника. Використати ж вдалося лише один. Осипов став автором другого голу у ворота кіровоградців.

 

17. «НАФТОВИК» – «ШАХТАР» (Павлоград) – 0:4 (0:2)

Всі охтирські уболівальники, які прийшли на матч, вірили в успіх своєї команди. Причин для оптимізму було кілька. В першому колі, виступаючи в гостях, футболісти з Охтирки перемогли господарів. Багатьом запам’яталась і попередня гра з «Зіркою», яка входила на той час до лідируючої групи. Здавалося б, що команда врешті-решт знайшла свою гру і далі виступатиме рівно. Але «Нафтовик» не виправдав сподівань своїх прихильників. По два м’ячі у кожному таймі забили павлоградці у ворота охтирчан і заслужено перемогли, показавши вимогливим охтирським болільникам красивий, технічний і динамічний футбол. А що ж господарі? Короткі спалахи активності, які виникали в команді, звичайно ж, не могли привести до успіху.

Після розгромної поразки від павлоградського «Шахтаря» в команді «Нафтовик» відбулися збори з участю відповідальних спортивних працівників. Футболісти об’єктивно, без скидок на недосвідченість оцінили свої дії, говорили і про тренерські прорахунки. На адресу ряду гравців було висловлено справедливі критичні зауваження. Команда вирішила поліпшити зміст і якість гри. З метою зміцнення футбольного колективу новим старшим тренером було призначено заслуженого майстра спорту Андрія Бібу, відомого в минулому футболіста київського «Динамо».

 

18. «НАФТОВИК» – «КРИВБАС» (Кривий Ріг) – 4:1 (1:0)

Суперники в чемпіонаті вирішували діаметрально протилежні завдання. Криворіжці, очолюючи турнірну таблицю, прагнули закріпитися на першому місці. Плани охтирчан були значно скромніші – зберегти «прописку» в другому ешелоні радянського футболу. Що проблему можна вирішити позитивно, показав черговий матч чемпіонату, який провели між собою команди. Охтирчани довели, що при бажанні, вони й з лідерами можуть не тільки змагатись на рівних, але і перемагати їх. Вже на четвертій хвилині першого тайму Лазарко зі штрафного відкрив рахунок. Відразу після перерви цей же футболіст подвоїв його. Лідер атак криворіжців В.Насташевський скоротив розрив до мінімуму, забивши охтирчанам красивий м’яч. Але, ведучи наступ широким фронтом, а головне – на великих швидкостях, футболісти «Нафтовика» провели ще два м’ячі у ворота суперників. Зробив це Олег Крамаренко. Це була перша перемога, здобута під керівництвом нового старшого тренера Андрія Біби.

 

19. «СПАРТАК» (Житомир) – «НАФТОВИК» – 1:2

 

20. СКА (Київ) – «НАФТОВИК» – 1:1 (1:0)

 

21. «НАФТОВИК» – «ТОРПЕДО»(Запоріжжя) – 0:2 (0:1)

Після двох вдало проведених ігор на виїзді, здавалось, що футболісти «Нафтовика» нарешті знайшли свою гру і розраховують на краще місце в турнірній таблиці. Так думали, мабуть, і глядачі, яких зібралася на стадіоні «Нафтовик» численна аудиторія, сподіваючись, що команда на своєму полі може дати справжній бій одному з лідерів зони. Млявий темп, помилки в передачах – така гра була характерною для «Нафтовика». Ініціатива поступово перейшла до запорожців. Вони створювали раз у раз небезпечні моменти біля воріт господарів. На 11 хвилині, після подачі кутового, Черкун послав м’яч у сітку воріт «Нафтовика». Охтирчани кинулися відіграватися, напруга зростала і через дві хвилини у штрафному майданчику гостей збили з ніг когось із футболістів «Нафтовика». Арбітр без вагань показав на 11-метрову позначку. Крамаренко пробив влучно, однак воротарю вдалося ліквідувати небезпеку. Після цієї невдачі гра в охтирчан розладналася. У другому таймі вони нічого не змогли протидіяти атакам гостей. А в середині другого тайму зустрічі гості забили ще один м’яч.

 

22. «НАФТОВИК» – «ОКЕАН» (Керч) – 1:0 (0:0)

Незважаючи на попередню поразку, глядачі майже повністю заповнили трибуни стадіону «Нафтовик». На цей раз охтирчани зуміли налагодити ігрові зв’язки і їх перевага була очевидною. Вони створили чимало гострих моментів біля воріт «Океану». Та все ж таки перший тайм закінчився безрезультатно. У другому таймі господарі посилили натиск. Незадовго до фінального свистка гості збили у штрафному майданчику охтирського футболіста і Лазарко чітко реалізував пенальті.

 

23. «ПОДІЛЛЯ» (Хмельницький) – «НАФТОВИК» – 1:1 (0:1)

Гра проходила гостро, з деякою перевагою «Нафтовика». Уже на початку першого тайму охтирчани відкрили рахунок. Крамаренко красивим ударом відправив м’яч у ворота «Поділля». На протязі гри футболісти «Нафтовика» могли відзначитися ще не один раз, але не вистачало точності при завершенні атак. І спрацювало правило: «не забиваєш ти – забивають тобі». На останній хвилині гри охтирчани пропустили м’яч у відповідь.

 

24. «ЗАКАРПАТТЯ» (Ужгород) – «НАФТОВИК» – 3:0

Цей матч мав насторожити футболістів «Нафтовика», адже команда «Закарпаття» в той час перебувала в числі лідерів турніру. На жаль цього не сталося. «Нафтовик» провів гру слабо, без ентузіазму. Невдало зіграли всі ланки команди, особливо захист і воротар. В результаті «Нафтовик» зазнав поразки з великим рахунком.

 

25. «НАФТОВИК» – «ДИНАМО» (Ірпінь) – 1:1 (0:0)

Невисокий темп, помилки в передачах – характерна гра для обох команд в цьому матчі. За відсутності провідних футболістів, які одержали травми, охтирчани не змогли налагодити взаємодію ланок захисту і нападу. Тільки на 18-й хвилині другого тайму Крамаренко нарешті прицілився і м’яч затріпотів у сітці. Через шість хвилин гості забили м’яч у відповідь. Безбарвна нічия не принесла задоволення глядачам.

 

26. «НАФТОВИК» – «НИВА» (Вінниця) – 0:1

 

ФІНАЛЬНИЙ ЕТАП ЧЕМПІОНАТУ СРСР 1986 року

 

ТУРНІР ЗА 15–28 МІСЦЯ

 

27. «НАФТОВИК» – «СТАХАНОВЕЦЬ» (Стаханов) – 1:0 (0:0)

Гості перед цією грою займали останнє місце. Але гра показала що й аутсайдер не збирається здаватись без бою. Охтирчани провели матч на піднесенні, сміливо боролися за м’яч. Корисно діяв Сидорович, який на початку другого тайму забив у цій зустрічі вирішальний м’яч. Перемога принесла дуже потрібні команді два очка. Але повного задоволення від матчу глядачі не отримали.

 

28. «МАЯК» (Харків) – «НАФТОВИК» – 2:1

 

29. «ДЕСНА» (Чернігів) – «НАФТОВИК» – 1:1 (0:1)

У першому таймі господарями становища були охтирські футболісти. Вони вміло використовували фланги, постійно тримаючи в напрузі захисників і воротаря «Десни». Деякий час чернігівцям вдавалося стримувати натиск «Нафтовика». Та одного разу стопери чернігівської команди не зуміли відібрати м’яч в Крамаренка і він точним ударом відкрив рахунок. Через кілька хвилин «Нафтовик» мав можливість добитися більшого, але м’яч пролетів над перекладиною. Після перерви «Десна» доклала багато зусиль, щоб переломити хід поєдинку. Атаки господарів були швидкими і небезпечними. Одна з них закінчилася голом чернігівців. Бойова нічия.

 

30. «НАФТОВИК» – «БУКОВИНА» (Чернівці) – 4:0 (2:0)

З перших хвилин господарі показали серйозність своїх намірів, атакуючи ворота чернівецьких футболістів всією командою. Охтирчани діяли активно, при першій же можливості били по воротах. Особливо виділявся серед охтирських футболістів новобранець команди Володимир Лінін. Саме він розпочав одну з численних атак, яка завершилася голом Климюка у ворота «Буковини». А через шість хвилин Горох «замкнув» подачу з кутового Крамаренка. Охтирчани продовжували атакувати, але до перерви результат не змінився. Глядачі сподівалися, що після відпочинку чернівецькі футболісти спробують переломити хід матчу. Але цього не сталося – охтирчани надійно володіли ігровою ініціативою і територіальною перевагою. Більше того на початку другого тайму вони збільшили рахунок. Пенальті призначене за порушення правил у штрафному майданчику проти Крамаренка, чітко реалізував Лазарко. Остаточний результат в матчі встановив Лінін.

 

31. «НАФТОВИК» – «ПРИКАРПАТТЯ» (Івано-Франківськ) – 1:1

Протягом усієї зустрічі маючи ігрову і територіальну перевагу господарі не змогли скористатися нею. Більше того охтирчанам довелося відіграватись, коли івано-франківці під час однієї з контратак відкрили рахунок. Зрівняти його вдалося Василю Єрмаку. Звичайно «Нафтовик» міг добитися більшого. Але два пенальті протягом матчу, призначені в одні ворота, не змогли реалізувати Крамаренко і Лазарко.

 

Охтирські футболісти провели на стадіоні «Нафтовик» останній матч. У зв’язку з його реконструкцією заключні ігри першості команда проводила в Сумах на стадіоні «Спартак».

 

32. «АТЛАНТИКА» (Севастополь) – «НАФТОВИК» – 1:1

 

33. «КРИСТАЛ» (Херсон) – «НАФТОВИК» – 3:2 (3:1)

 

34. «НАФТОВИК» – «АТЛАНТИКА» (Севастополь) – 1:0 (1:0)

Вже з початку поєдинку охтирчани нав’язали гостям швидку, комбінаційну гру. За перші десять хвилин «Нафтовик» провів п’ять стрімких атак, одна з яких могла завершитися взяттям воріт. Крамаренко сильно пробив по воротах, та голкіпер «Атлантики» зумів вибити м’яч на кутовий. І в подальшому гра проходила під диктовку охтирських футболістів. У середині першого тайму біля воріт севастопольців було створено небезпечну ситуацію. Помилилися захисники, а воротар вибрав неправильну позицію. М’яч не без участі одного із стоперів «Атлантики» опинився в сітці. Після перерви гості дещо активізували свою гру, але суттєвих зрушень не досягли. В той же час охтирчани продовжували атакувати. Одного разу на вигідну позицію вийшов Крамаренко. Він обіграв захисника і був за кілька метрів від воріт, але пробив неточно. Мали можливість збільшити рахунок й інші нападаючі «Нафтовика». А от півзахисники охтирської команди грали дещо академічно. Матч так і закінчився мінімальною перемогою «нафтовиків».

 

35. «НАФТОВИК» – «КРИСТАЛ» (Херсон) – 3:1 (2:1)

Початок поєдинку пройшов при помітній ігровій та територіальній перевазі охтирських спортсменів. Вони атакували широким фронтом, нападаючим постійно допомагали півзахисники і захисники. Футболісти ж «Кристала» рідко переходили на половину господарів поля. Та ось одна з небагатьох контратак херсонців виявилася надто небезпечною. Гості швидко розіграли комбінацію і відкрили рахунок. Треба віддати належне «Нафтовикові». Команда не розгубилася і зробила все можливе, щоб виправити становище. Вже через дві хвилини Бобух відновив рівновагу. Коли йшла 38-а хвилина гри, стрімко вийшов на ворота гостей Лінке. Його зупинили у штрафному майданчику недозволеним прийомом. Потерпілий чітко реалізував пенальті. Після перерви охтирчани весь час атакували, показуючи красиву гру в усіх ланках. У середині другого тайму охтирські футболісти провели ще один м’яч у ворота «Кристалу».

 

36. «БУКОВИНА» (Чернівці) – «НАФТОВИК» – 2:0

 

37. «ПРИКАРПАТТЯ» (Івано-Франківськ) – «НАФТОВИК» – 1:0 (1:0)

 

38. «НАФТОВИК» – «МАЯК» (Харків) – 2:0 (1:0)

 

39. «НАФТОВИК» – «ДЕСНА» (Чернігів) – 0:0

Матч спочатку складався на користь охтирчан. Вони більше атакували, мали можливість відкрити рахунок. Згодом гості вирівняли гру, провели кілька небезпечних атак. У подальшому характер гри не змінився: проходив він в обопільних атаках, та жодній з команд не вдалося вийти вперед.

 

40. «СТАХАНОВЕЦЬ» (Стаханов) – «НАФТОВИК» – 0:3 (0:0)

 

Просмотров: 876 | Добавил: DEKOPATOP_XAOCA | Дата: 02.06.2015 | Комментарии (0)

Нефтяник (Ахтырка)  1985

Перемогу «Нафтовика» в фінальному турнірі кували: воротарі: Олександр Ковальов та Борис Філатов; захисники: Євген Осипов, Володимир Ольшанченко, Василь Єрмак (капітан команди), Віктор Мунтян, Віктор Попчук, Валерій Бойченко; півзахисники: Сергій Фомін, Тарас Томич, Ігор Строганов, Віктор Яїчник, Олег Миршавка; нападаючі: Анатолій Єрмак, Григорій Лазарко, Віктор Гальченко, Володимир Лінке.

 

В березні 1985 року «Нафтовик» очолили нові тренери: випускник Вищої школи тренерів Анатолій Олександрович Конопльов та майстер спорту Володимир Анатолійович Попов,який свого часу виступав за сумський «Спартак». І, хоча, вперше за чотири роки Кубок області не одержав охтирської прописки, цей сезон став дуже вдалим для колективу. Нафтовики компенсували цю втрату виграшем головного змагання – чемпіонату серед команд колективів фізкультури і в підсумку стали чемпіонами України та завоювали путівку додругої ліги союзної першості. Вперше почесним призом заволоділи футболісти Сумської області.

Що ж допомогло «Нафтовику» так успішно провести сезон? Головне – міцна ігрова дисципліна, висока майстерність кожного гравця і прагнення виконати конкретне завдання. Спочатку вони успішно пройшли попередній етап (їх зона була однією з найсильніших). Першого очка футболісти «Нафтовика» лишилися тільки на старті другого кола, коли вдома не змогли переграти «Будівельник», а потім і фінальну частину турніру. Та й товариські матчі, які «Нафтовик» проводив під час чемпіонату, допомогли команді підтримувати гру на належному рівні. На день Перемоги вони розійшлися миром з полтавською «Ворсклою» – 2:2, а через два дні перемогли бєлгородський «Салют» – 3:1. У вересні охтирчани провели дві зустрічі з командами майстрів: спочатку вони перемогли армійців Києва, які виступали у другій лізі – 2:0, а потім і колектив першої ліги – запорізький «Металург» – 1:0.

Словом тренерам вдалося за короткий час створити хорошу команду, кожна лінія якої була укомплектована висококласними гравцями, які кожної миті могли взяти гру на себе і повести за собою партнерів.

 

КУБОК ОБЛАСТІ

1. 1/8 фіналу. «СІЛЬГОСПТЕХНІКА» (Ромни) – «НАФТОВИК» – перемога «Нафтовика», рахунок невідомий.

 

2. 1/4 фіналу. «НАФТОВИК» – «АВТОМОБІЛІСТ» (Суми) – 1:2

 

ЧЕМПІОНАТ УКРАЇНИ СЕРЕД КОМАНД КОЛЕКТИВІВ ФІЗКУЛЬТУРИ

1. «НАФТОВИК» – «ЯВІР» (Краснопілля) – 2:0

 

2. «НАФТОВИК» – «СХІД» (Київ) – 2:0

 

3. «БІЛЬШОВИК» (Київ) – «НАФТОВИК» – 0:2

 

4. «НАФТОВИК» – «ШАХТАР» (Олександрія) – 5:0

 

5. «БУДІВЕЛЬНИК» (Прип’ять) – «НАФТОВИК» – 1:3

 

6. «ЛОКОМОТИВ» (Знам’янка) – «НАФТОВИК» – 1:3 (0:1)

Упродовж всього матчу охтирчани володіли ігровою і територіальною ініціативою З перших же хвилин хлопці «включили» високі швидкості, що, схоже, поставило перед суперником додаткові труднощі, порушило їх тактичний задум. Це дало можливість охтирській команді швидко повести в рахунку. На 8-й хвилині Анатолій Єрмак вийшов один на один з воротарем і забив гол.

 

Відразу після відпочинку футболістам «Нафтовика» вдалося забити другий гол. Відзначився Лазарко, який вправно пройшов до воріт і перебуваючи під гострим кутом, наніс точний удар. У середині тайму на «побачення» з воротарем вийшов Строганов і збільшив рахунок. Намагання господарів змінити хід поєдинку не принесло бажаного результату. Господарі лише спромоглися забити гол престижу з пенальті.

 

7. «СІЛЬМАШ» (Біла Церква) – «НАФТОВИК» – 0:2 (0:1)

З перших хвилин господарі поля заволоділи ініціативою і наполегливо атакували ворота «Нафтовика». Але охтирчани діяли чітко в захисті. Поступово гра вирівнялась, а через деякий час вже охтирчани диктували умови. Їхні атаки – гострі й несподівані – раз у раз ставили у скрутне становище захист гостей. Все частіше гравці оборони білоцерківців допускали помилки. У середині першого тайму господарі помилилися біля лінії штрафного майданчика і Фомін точним ударом послав м’яч у ворота.

 

Після відпочинку сільмашівці посилили тиск, прагнучи змінити хід поєдинку, та захисники нафтовиків успішно ліквідували загрози біля своїх воріт. Захопившись наступом, господарі проґавили прохід по правому краю Коломійця. Він видав точну передачу у штрафний майданчик і кращий снайпер Лазарко змусив господарів ще раз розпочати з центру поля.

 

8. «СХІД» (Київ) – «НАФТОВИК» – 0:0

З самого початку гри обидві команди не приховували свого бажання як можна скоріше забити гол в ворота суперників. В цій впертій і напруженій грі один м’яч міг вирішити долю матчу. Та м’яч вперто не йшов у ворота ні тієї, ні другої команди. Винні в цьому були воротарі, охтирчанин Борис Філатов і ветеран київської команди досвідчений Василь Кириченко. Якщо оцінювати гру в цілому, то перевага була на боці гостей – футболістів «Нафтовика». Відмінні можливості відзначитись були у Віктора Попчука, який виходив один на один з воротарем, Сергія Фоміна, Григорія Лазарко, Анатолія Єрмака. В одних моментах відмінно зіграв воротар господарів, в других охтирським футболістам бракувало влучності.

 

9. «НАФТОВИК» – «БІЛЬШОВИК» (Київ) – 6:0

 

Голи: А.Єрмак–2, В.Мунтян, В.Лінке, Г.Лазарко. Один м’яч суперники забили у власні ворота.

 

10. «ШАХТАР» (Олександрія) – «НАФТОВИК» – 0:1

 

11. «НАФТОВИК» – «ЛОКОМОТИВ» (Знам’янка) – +:–(неявка «Локомотива»)

 

12. «ЯВІР» (Краснопілля) – «НАФТОВИК» – 2:0

 

13. «НАФТОВИК» – «БУДІВЕЛЬНИК» (Прип’ять) – 1:1

 

14. «НАФТОВИК» – «СІЛЬМАШ» (Біла Церква) – +:–(неявка «Сільмашу»)

 

ФІНАЛЬНИЙ ТУРНІР

Місцем проведення фінального турніру 1985 року були вибрані стадіони Криму в Червоноперекопську та Армянську. Ігри проходили на гарних полях. Сюди приїхало шість переможців зональних змагань.

Більшість фахівців напередодні фінального турніру фаворитом вважали полтавську «Ворсклу», яка втретє вийшла на заключний етап боротьби за путівку до другої ліги, і весь цей час грала, практично, одним складом. Але й третя спроба для них була невдалою. Вже з першого матчу про серйозні наміри заявили футболісти з Охтирки, які на старті змагань впевнено переграли самбірський «Спартак». Центральною стала наступна гра охтирців з ровеньківським «Соколом», в складі якого виступало немало гравців, які свого часу «понюхали» порох змагань вищої та першої ліг. Ще за шість хвилин до закінчення матчу була нічия – 2:2. Але нестримні атаки нафтовиків привели до успіху. Переможний м’яч забив Тарас Томич, який в підсумку став кращим голеадором фінального турніру – 7 забитих м’ячів.

Не знизили атакуючий настрій охтирські спортсмени і після цієї зустрічі. Перегравши «Енергію» та одноклубників з Долини вони достроково стали переможцями фінального турніру. І, хоча, в останньому матчі «Нафтовик» поступився «Ворсклі», це вже не мало ніякого значення.

 

1. «НАФТОВИК» – «СПАРТАК» (Самбір) – 4:0

Від стартової зустрічі, її результату залежав настрій на наступні матчі. Тому відразуохтирські футболісти налаштувалися на перемогу, вели боротьбу на кожній ділянці поля з першої і до останньої хвилини. Охтирчани одразу примусили суперників грати за своїм сценарієм. Самбірці не встигали за швидкою зміною подій на полі і стали допускатися багатьох помилок. Ними вправно скористалися Гальченко, Лазарко і двічі Томич. Останній його м’яч виявився сотим, забитим охтирчанами в іграх на першість республіки.

 

2. «НАФТОВИК» – «СОКІЛ» (Ровеньки) – 3:2 (1:1)

Суперник був досвідченим турнірним бійцем, утретє приїхав на фінал. У його складі виступало кілька спортсменів за плечима яких значний ігровий досвід в командах майстрів: Віктор Кузнецов, Малигін, Лахтін та інші. Гра вийшла напруженою. Першими успіху добилися ровенківці уже на перших хвилинах зустрічі. Та охтирчани швидко встановили рівновагу. Захисники «Сокола» зупинили в своєму штрафному майданчику прохід Лінке і Лазарко з пенальті добився успіху. Після відпочинку Анатолій Єрмак вийшов віч-на-віч з воротарем і вивів охтирчан уперед. Згодом такою можливістю не скористався Лінке. Футболісти «Нафтовика» міцно захопили ігрову і територіальну ініціативу, в кількох епізодах мали сприятливі моменти для збільшення рахунку. Суперник відповідав небезпечними контратаками, одна з яких завершилася взяттям воріт. Охтирчани не знітилися і продовжували вести наступ і наприкінці поєдинку примусили «Сокіл» утретє розпочати з центру поля. Переможний гол на рахунку Томича.

 

3. «НАФТОВИК» – «НАФТОВИК» (Долина) – 2:1 (1:1)

Після двох турів ці команди очолювали турнірну таблицю. Тому їх зустріч мала принциповий характер. Турбот суперникам додала негода. На полі від дощу утворилися калюжі в яких застрявав м’яч, а відтак стримувався розвиток атак. І все ж біля воріт постійно виникали небезпечні моменти. У середині першого тайму затяжний штурм охтирчан завершився голом Томича. Та суперники швидко зрівняли рахунок.

Майже усю другу половину зустрічі охтирські футболісти володіли ініціативою, але добитися успіху змогли лише один раз. Дальній удар Лазарко в нижній кут воріт приніс перемогу охтирчанам.

 

4. «НАФТОВИК» – «ЕНЕРГІЯ» (Нова Каховка) – 4:2

Для футболістів «Нафтовика» цей матч мав вирішальне значення: вони були без п’яти хвилин чемпіонами. Та щоб ними стати, потрібно було здобути перемогу. Уже перша атака охтирчан завершилася взяттям воріт. Відзначився Лазарко. А потім м’яч, наче заворожений, не летів у ворота «Енергії». Чотири рази він влучав у перекладину та стійку, ще добрий десяток разів суперникам усміхалося спортивне щастя. Після перерви суперники змусили нашого воротаря вийняти м’яч з воріт. Охтирчани мобілізувалися й впродовж десяти хвилин забили три м’ячі. Після зустрічі гравці приймали вітання з достроковим завоюванням чемпіонського звання.

 

5. «НАФТОВИК» – «ВОРСКЛА» (Полтава) – 0:2.

Заключний матч мав значення лише для розподілу другого і третього місць. Перемога полтавчан з різницею в три м’ячі приносила їм срібні нагороди. Уже на перших хвилинах арбітр вилучив з поля Лінке, згодом показав ще декілька жовтих карток. Футболісти «Нафтовика» грали зібрано і спокійно. І все ж захисники допустилися кількох помилок і ними полтавці двічі скористалися. Та збільшити рахунок їм не вдалося, надійно зіграв воротар Ковальов. «Нафтовику» було вручено перехідний кубок, гравцям золоті медалі і дипломи.

Просмотров: 860 | Добавил: DEKOPATOP_XAOCA | Дата: 02.06.2015 | Комментарии (0)

Нефтяник (Ахтырка) 1984

 
 

В сезоні 1984 року футболісти «Нафтовика» втретє підряд завоювали Кубок області, а в чемпіонаті України серед команд колективів фізкультури відстали лише на одне очко від переможця зони і впевнено зайняли друге місце. Ще за два тури до закінчення змагань охтирські футболісти очолювали турнірну таблицю, набравши 20 очок. Та на жаль для любителів футболу Охтирщини команда не змогла витримати конкуренцію із київським «Сходом», який в підсумку і став переможцем зони. Хоча повного задоволення вболівальникам виступи «Нафтовика» в цьому сезоні не принесли, але неозброєним оком було видно, що зміни в команді відбуваються в кращий бік. З року в рік, виступаючи серед аматорських колективів України, охтирчани не зупинялись на досягнутих результатах, а підіймалися все вище і вище сходинками турнірної таблиці.

КУБОК ОБЛАСТІ

1. 1/8. фіналу. «ХІМІК» (Суми) – «НАФТОВИК» – 1:2

 

2. 1/4. фіналу. «НАФТОВИК» – «ТРАКТОР» (Лебедин) – 1:0

 

3. 1/2. фіналу. «НАФТОВИК» – «БУДІВЕЛЬНИК» (Велика Писарівка) – +:–(неявка «Будівельника»).

4. Фінал. «ФРУНЗЕНЕЦЬ» (Суми) – «НАФТОВИК» – 0:1 (0:0)

 

Незважаючи на травми провідних гравців Вовка, Гальченка та інших футболістів, «Нафтовик» вийшов на фінальний матч з сумським «Фрунзенцем» у бойовому настрої. З перших хвилин матчу охтирчани повели планомірні атаки на ворота суперників, та їх вдало захищав колишній одноклубник нафтовиків Сергій Руденко. В середині першого тайму Анатолій Єрмак «втік» від захисників і, опинившись перед воротарем, не зумів його переграти. Та свою помилку форвард виправив на восьмій хвилині другого тайму і відкрив рахунок. «Нафтовик» продовжував нарощувати темп, вдало грав в штрафному майданчику «Фрунзенця». Під час однієї атаки в ньому збили охтирського нападаючого Анатолія Єрмака. Пенальті? Але головний арбітр матчу Г.Рудь із Сум не побачив порушення з боку сумчан і не призначив одинадцятиметрового штрафного удару. Після цього «Нафтовик» перебудував свою гру і довів матч до заслуженої перемоги.

 

КУБОК СЕЗОНУ – ПРИЗ ГАЗЕТИ «ЧЕРВОНИЙ ПРОМІНЬ»

В 1984 році організатори запросили виборювати Кубок сезону чемпіона області краснопільський «Явір» та команди, що виступали в чемпіонаті України серед команд колективів фізкультури: охтирський «Нафтовик» та сумський «Ливарник».

1. «ЛИВАРНИК» (Суми) – «НАФТОВИК» – 0:0

 

«ЛИВАРНИК»: Ковальов, Бондаренко, Ольшанченко, Ніколенко, Астаф’єв, Тончик, Коробко, Гайдар, Бездідько (Семерня), Ткаченко (Давиденко), Фоменко (Барліт).

«НАФТОВИК»: Попов, Бербеницький, Овечкін, В.Єрмак, Яїчник, Строганов, Коломієць, Гальченко, Душков, А.Єрмак, Склярський.

Підлаштувавшись під гру суперника, який зосередив основну увагу на захисті своїх воріт, сумчани цим самим створили собі додаткові труднощі – грали повільно, гравці діяли розрізнено, допускали чимало помилок при передачах м’яча, особливо у вирішальний момент. За весь матч вони створили кілька голевих ситуацій. Гості в окремих епізодах перегравали господарів, але своєю перевагою не змогли скористатися так, як слід.

 

2. «ЯВІР» (Краснопілля) – «НАФТОВИК» – 2:1 (0:0)

 

«ЯВІР»: Кругляк, Савченко, Пацюк, Пахомов, Острищенко, Бабич (Шатерний), Панасенко (Петров), Ломакін, Тимошенко, Завалій, Лебеденко.

«НАФТОВИК»: Попов, Бербеницький, Овечкін (Патук), В.Єрмак, Піддячий, Строганов, Коломієць, Гальченко, Душков, А.Єрмак, Яїчник.

Вперше в ранзі чемпіона області провели краснопільські футболісти зустріч на своєму полі. Близько трьох тисяч болільників гаряче вітали своїх хлопців із перемогою. Це не могло не надихнути їх на хорошу гру. Відразу господарі пішли у наступ, діяли зібрано, з ентузіазмом, як і личить чемпіону. У першому таймі гості стримували натиск суперника, провели кілька гострих атак, але безпомилково грали захисники і воротар. Після відпочинку краснопільці додали обертів, що виявилося не на руку охтирчанам. Вони допустилися кількох помилок, якими відразу скористалися їх суперники. Спочатку Михайло Тимошенко майстерно з кутового закрутив м’яч у ворота, а згодом красиву комбінацію точним ударом завершив Іван Пахомов. Гості прагнули змінити хід напруженого і цікавого поєдинку, але своїми невпевненими діями при завершенні атак вони довго не могли добитися успіху. Наприкінці зустрічі їм вдалося провести лише гол престижу. Удар Коломійця метрів з тридцяти зненацька застукав воротаря і захисників. По закінченні гри кращим гравцям матчу було вручено призи. Їх отримали захисники Василь Єрмак і Острищенко.

 

3.: «НАФТОВИК» – «ЯВІР» (Краснопілля) – 1:1 (1:1)

 

«НАФТОВИК»: Попов, Бербеницький, Овечкін, В.Єрмак, Басов, Строганов, Коломієць, Душков, Склярський (Гальченко), А.Єрмак, Яїчник.

«ЯВІР»: Кругляк, Савченко, Пацюк, Пахомов, Острищенко, Бабич, Петров, Шатерний, Панасенко, Завалій, Лебеденко.

 

На початку впевненішими були дії господарів, які відразу почали штурмувати ворота суперника. Але надійна гра воротаря «Явора» Кругляка зводила нанівець будь які намагання охтирчан добитися успіху. Іван безпомилково діяв на виходах, кілька разів рятував свою команду після небезпечних ударів нападаючих «Нафтовика». І навіть коли захисники проґавили вихід один на один Анатолія Єрмака, капітан команди не розгубився, і сміливим кидком в ноги супернику ліквідував небезпеку. Впевнена гра воротаря, мабуть, і надихнула його товаришів, які не лише добре захищалися, а й почали все сміливіше йти вперед. У середині першого тайму чергова їх атака увінчалася успіхом. Передачею Пахомова з лівого краю вправно скористався Бабич. Перебуваючи біля кута штрафного майданчика Григорій не став опрацьовувати м’яч, а відразу вдарив. М’яч навісною дугою красиво влетів у дальню «дев’ятку». Такого перебігу господарі явно не чекали. Вони кинулися швидко відіграватись. Це їм вдалося зробити лише за хвилину до кінця першого тайму. У ворота гостей було призначено пенальті. Коломієць не зміг влучити у ворота. М’яч, вдарившись у штангу, відскочив у поле. Першим до нього встиг Василь Єрмак, який і зрівняв рахунок. З перемінним успіхом проходила гра у другому таймі. Обидві команди мали сприятливі моменти для того, щоб вийти вперед. Та в одних випадках не кращим чином м’ячем розпоряджалися гравці, в інших безпомилково діяли воротарі.

 

4: «НАФТОВИК» – «ЛИВАРНИК» (Суми) – 0:1 (0:0)

 

«НАФТОВИК»: Попов, Педь, Овечкін (Склярський), В.Єрмак, Бербеницький, Коломієць, Яїчник, Гальченко, І.Строганов, Душков, А.Єрмак.

«ЛИВАРНИК»: Ковальов, Бондаренко, Ольшанченко, Астаф’єв, Давиденко, Семерня, Терещенко, Гайдар, Бездідько, Ткаченко, Іванов.

 

Команди відразу, як кажуть, взялися за справу. Небезпечні моменти виникали почергово біля обох воріт. Більш мобільнішими були дії господарів, які з допомогою кількох передач швидше долали середину поля, більше використовували фланги. Це давало їм можливість змінювати напрям атак, створювати сприятливі моменти для взяття воріт. Але прагнення не підкріплялось у вирішальні моменти виконавчою майстерністю. У другому таймі охтирчани прагнули будь-що вирвати перемогу, майже весь час не давали спокою захисникам сумчан, які впевнено, без метушні діяли у своєму штрафному майданчику. Господарі, захопившись штурмом, наприкінці зустрічі проґавили контратаку сумчан. Ткаченко, вийшовши один на один з воротарем, цього разу не схибив. Намагання нафтовиків зрівняти рахунок виявилися марними. Отже володарем кубка став «Явір».

 

ЧЕМПІОНАТ УКРАЇНИ СЕРЕД КОМАНД КОЛЕКТИВІВ ФІЗКУЛЬТУРИ

 

ТРЕТЯ ЗОНА

1. «ЛИВАРНИК» (Суми) – «НАФТОВИК» – 0:1 (0:0)

Добре знаючи один одного, суперники почали гру без розвідки. Боротьба велась за кожний м’яч на будь якій ділянці поля. Охтирчани краще підготувались до матчу і відчувалось, що переважають суперників. Більше володіючи м’ячем, вони, однак не використали можливості для взяття воріт сумчан у першому таймі. На початку другого тайму вдалий рейд зробив захисник Строганов. Точна передача Анатолію – і рахунок став 1:0 на користь «Нафтовика». Прагнучи відігратись, сумчани всією командою пішли вперед. Футболісти «Нафтовика» в свою чергу провели кілька небезпечних контратак, але безрезультатно. Рахунок не змінився до кінця зустрічі.

 

2. «НАФТОВИК» – «БУДІВЕЛЬНИК» (Прип’ять) – 4:0

 

3. «СХІД» (Київ) – «НАФТОВИК» – 3:0

 

4. «НАФТОВИК» – «ТЯСМИН»(Сміла) – 2:0

Протягом гри «Нафтовик» мав відчутну ігрову і територіальну перевагу. Його гравці краще комбінували, швидше рухались по полю, шукаючи найкоротших шляхів до воріт суперників. Саме така тактика і принесла успіх «Нафтовику».

 

5. «ШАХТАР» (Олександрія) – «НАФТОВИК» – 0:2 (0:0)

Нелегким видався поєдинок для охтирчан в Олександрії. Місцевий «Шахтар» після трьох поразок поспіль прагнув у грі з футболістами «Нафтовика» поправити своє турнірне становище. Обидві команди провели матч активно. Кожна прагнула першою добитися успіху. Доля зустрічі вирішилася на початку другого тайму. Спочатку Гальченко відкрив рахунок з подачі Анатолія Єрмака. Через деякий час він точним пасом вивів на завершальний удар Коломійця. І той не схибив, встановивши остаточний рахунок.

 

6. «НАФТОВИК» – «БІЛЬШОВИК» (Київ) – 3:1 (3:1)

Набравши відповідно вісім та сім очок, команди прагнули до виграшу, щоб закріпитися в групі лідерів З перших хвилин матчу охтирчани не залишили киянам жодних шансів. Вже в першому таймі гру було «зроблено». Точним ударом метрів з вісімнадцяти рахунок відкрив Коломієць. Через кілька хвилин цей же гравець і подвоїв рахунок. Скориставшись помилкою Анатолія Єрмака, київська команда забила гол у відповідь. Охтирчани пішли у наступ великими силами. Одна із атак і принесла черговий успіх господарям поля. Бербеницький, обігравши двох захисників на фланзі, переадресував м’яча Анатолію Єрмаку, який відмінно довершив справу.

 

7. «МАШИНОБУДІВНИК» (Бородянка) – «НАФТОВИК» – 2:4

Футболісти «Нафтовика» впевнено провели матч і заслужено перемогли з переконливим рахунком. Після першого кола «Нафтовик» набрав 12 очок і міцно закріпився на другому місці турнірної таблиці.

 

8. «НАФТОВИК» – «ЛИВАРНИК» (Суми) – 3:1

 

9. «БУДІВЕЛЬНИК» (Прип’ять) – «НАФТОВИК» – 3:0

 

10. «НАФТОВИК» – «СХІД» (Київ) – 1:0

Підвищений інтерес в охтирських болільників викликав матч «Нафтовика» з київським «Сходом» – лідером третьої зони. У першому колі столичні спортсмени переграли на своєму полі охтирських футболістів з великим рахунком. Не дивно, що охтирчани прагнули будь що взяти реванш за поразку. Чекали на це й болільники «Нафтовика», які зібралися на стадіоні. Кияни, у яких грало кілька відомих майстрів шкіряного м’яча, розуміли, що в Охтирці їм доведеться нелегко. Господарі з перших хвилин прагнули заволодіти ініціативою. Взагалі майже весь тайм пройшов під диктовку охтирчан. Лише двічі перед перервою кияни змогли пробити по воротах, але значної небезпеки це не ставило для воротаря господарів Василя Попова. Охтирчани ж раз по раз виходили на ударні позиції, створювали голеві моменти. Один з них на 35-й хвилині увінчався успіхом. Гол забив Сергій Педь. Рахунок 1:0 на користь охтирчан залишився незмінним до фінального свистка, хоча можливості були подвоїти й потроїти його. Найбільше їх створили нападаючий Анатолій Єрмак і півзахисник Віктор Гальченко. Перемігши з мінімальним рахунком лідера, охтирчани знову скоротили з ним розрив до одного очка.

 

11. «ТЯСМИН» (Сміла) – «НАФТОВИК» – 0:1

Через травми провідних футболістів мали складність охтирчани у визначенні стартового складу на матч з «Тясмином». Не зовсім одужав після травми Строганов, одержав її і Гальченко, головний диспетчер команди. Та з перших же хвилин матчу «Нафтовик» повів атаки на ворота господарів. Охтирські футболісти багато комбінували по полю, переважаючи суперників у фізичній і технічній підготовці. Переможний гол у ворота суперників забив кращий бомбардир «Нафтовика» Анатолій Єрмак.

 

12. «НАФТОВИК» – «ШАХТАР» (Олександрія) – 4:2

 

13. «БІЛЬШОВИК» (Київ) – «НАФТОВИК» – 2:2

 

14. «НАФТОВИК» – «МАШИНОБУДІВНИК» (Бородянка) – 3:2

Просмотров: 522 | Добавил: DEKOPATOP_XAOCA | Дата: 02.06.2015 | Комментарии (0)

Нефтяник (Ахтырка)  1983

«Нафтовик» – володар Кубка області 1983 року

 

В цьому сезоні Кубок області знову у нафтовиків, а в чемпіонаті УРСР в своїй зоні охтирчани протягом усього сезону вели боротьбу за перемогу, але зайняли третє місце – поступившись чемпіону УРСР ірпінському «Динамо» тільки двома очками. Через ряд об’єктивних причин команда не змогла виступити краще. Цьому перешкодила недостатня підготовка, відсутність стабільного складу команди. Зокрема місяць не грав Віктор Гальченко – головний диригент атаки. Краще зіграти не дозволили й травми Володимира Коломійця, Василя Єрмака, Анатолія Басова.

Вже у розпалі сезону до команди приєднались ОлександрДовбій, ІгорСтроганов, СергійРуденко. До честі футболістів, вони мужньо боролись і зайняли високе місце в своїй зоні.

 

3 липня для охтирських уболівальників було організовано ще одне футбольне свято. В гості завітали прославлені ветерани київського «Динамо». Зустріч виявилася видовищною і багатою на голи. І хоча кияни продемонстрували високу індивідуальну майстерність, все ж таки запал молодих дався взнаки. В доброзичливій обстановці футболісти «Нафтовика» перемогли з рахунком 5:3. Цю зустріч обслуговував охтирський арбітр, суддя національної категорії Євген Попов.

А 8 жовтня до Охтирки приїхали дублери київського «Динамо», більшість яких з них в недалекому майбутньому (1986 рік) завоювали Кубок володарів кубків Європейських країн. І хоча футболісти «Нафтовика» поступилися набагато сильнішому супернику – 1:5, але показали змістовну гру і набули досвіду виступів з досвідченими колективами, що в подальшому допомогло команді успішно боротися за путівку до другої ліги серед найкращих аматорських команд України.

 

КУБОК ОБЛАСТІ

1. 1/8 фіналу. «НАФТОВИК» –«СПАРТАК» (Охтирка) – 2:1

 

Матчі між земляками завжди проходять у впертій і напруженій боротьбі. Не став винятком і цей поєдинок. Більш досвідчені на той час футболісти «Спартака» після голу Каракова повели в рахунку. Та хвилин за 15 до закінчення зустрічі Анатолій Єрмак зрівнює рахунок. А вже коли здавалося, що додаткового часу не уникнути, Душков стрімко пройшов по правому краю атаки і зробив прострільну передачу в штрафний майданчик. На цю передачу відгукнувся Анатолій Єрмак, пробив головою і голкіпер Василь Попов, який в тому сезоні грав за спартаківців, закинув м’яч у власні ворота.

2. 1/4 фіналу. «НАФТОВИК» – «ЕЛЕКТРОН» (Ромни) – 3:2

3. 1/2 фіналу. «ЛИВАРНИК» (Суми) – «НАФТОВИК» – 4:5

 

4. Фінал. «НАФТОВИК» – «АВТОМОБІЛІСТ» (Суми) – 5:2

Футболісти «Нафтовика» вийшли на фінальний матч гранично зібраними і настроєними на перемогу. Кожний уболівальник, який був присутній на грі, побачив у діях охтирських гравців цікаві комбінації, стрімкі флангові атаки. Протягом усієї зустрічі глядачі не нудьгували. Перемігши, «Нафтовик» вдруге підряд завоював почесний трофей. Переконлива і заслужена перемога. З нею щиро вітали гравців всі прихильники команди.

 

ЧЕМПІОНАТ УКРАЇНИ СЕРЕД КОМАНД КОЛЕКТИВІВ ФІЗКУЛЬТУРИ

ТРЕТЯ ЗОНА

1. «НАФТОВИК» – «ЛИВАРНИК» (Суми) – 0:1 (0:0)

 

Перший удар по м’ячу зробили гості. Футболісти «Нафтовика», перехопивши його, перейшли в наступ. Певно ніхто не мав сумніву, що «Нафтовик» налаштувався тільки на перемогу. Але, на жаль для охтирських вболівальників, цього не сталося. Все частіше гравці «Ливарника» з’являлися біля воріт голкіпера охтирської команди. Відчувалося, що сумчани переважали господарів у фізичній підготовці, краще комбінували і бачили поле, сміливіше вступали в боротьбу. Після першого тайму рахунок матчу не було відкрито.

Другий тайм охтирчани розпочали жвавіше. Виникло кілька небезпечних ситуацій, які могли закінчитися взяттям воріт. Але голкіпер і захист гостей виявилися на висоті. В середині тайму сумчани після подачі кутового відкрили рахунок. Після цього «Нафтовик» знову активізувався. На 75-й хвилині у падінні через себе красиво і небезпечно бив по воротах Душков, але безрезультатно. Наступні атаки «Нафтовика» не принесли бажаного результату.

2. «ШАХТАР» (Олександрія) – «НАФТОВИК» – 0:1

Зустріч почалася атаками охтирчан і весь матч пройшов з їх перевагою. На цей раз глядачі побачили і хороші удари здалеку, і майстерний дриблінг, і вмілі комбінації. Всі охтирські футболісти без винятку зіграли добре і заслужено перемогли. Рахунок міг би бути значно більшим, якби при завершенні атак нападаючим «Нафтовика» не бракувало витримки.

 

3. «НАФТОВИК» – «БУДІВЕЛЬНИК» (Прип’ять) – 1:0

З першої і до останньої хвилин матчу охтирські футболісти провели у нападі. Але гравцям бракувало точності під час завершальних ударів по воротах. Принаймні три – чотири рази м’яч міг бути у сітці, та цього не трапилось. В команді «Нафтовика» добре зіграли, Коломієць, Василь Єрмак, Ткаченко, Строганов.

 

4. «НАФТОВИК» – «БІЛЬШОВИК» (Київ) – 2:0

 

5. «МАШИНОБУДІВНИК» (Бородянка) – «НАФТОВИК» – 3:2 (2:0)

Гра розпочалася в рівній боротьбі. Та крайні захисники «Нафтовика» у першому таймі допустили грубі помилки і охтирчани пішли на перерву, програючи господарям з рахунком 0:2. У другому таймі господарі довели рахунок до 3:0. Після цього охтирчани всією командою рішуче пішли в наступ, і Строганов та Довбій скоротили розрив до мінімуму. Міг відзначитися і Коломієць. З допомогою товаришів він вийшов віч-на-віч з воротарем, але пробив неточно.

 

6. «ХІМІК» (Черкаси) – «НАФТОВИК» – 0:0

 

7. «ЛИВАРНИК» (Суми) – «НАФТОВИК» – 1:0

 

8. «ДИНАМО» (Ірпінь) – «НАФТОВИК» – 1:0

 

9. «НАФТОВИК» – «ШАХТАР» (Олександрія) – 1:0

 

10. «БУДІВЕЛЬНИК» (Прип’ять) – «НАФТОВИК» – 3:2

 

 

11. «НАФТОВИК» – «МАШИНОБУДІВНИК» (Бородянка) – 2:1

 

12. «БІЛЬШОВИК» (Київ) – «НАФТОВИК» – 1:2

 

13. «НАФТОВИК» – «ХІМІК» (Черкаси) – +:– (неявка «Хіміка»)

 

14. «НАФТОВИК» – «ДИНАМО» (Ірпінь) – 2:1

Просмотров: 539 | Добавил: DEKOPATOP_XAOCA | Дата: 02.06.2015 | Комментарии (0)

Нефтяник (Ахтырка)  1982

Фото на згадку після матчу з командою «Маяк» (Харків)

 

В 1982 році футболісти «Нафтовика» вперше за свою коротку історію завоювали Кубок області і прийняли старт в самому масовому футбольному турнірі – першості УРСР серед команд колективів фізкультури. «Нафтовик» відмовився від участі в Кубку УРСР серед команд колективів фізкультури, ставлячи за мету успішно виступити в першості. Тривалий час охтирчани лідирували в своїй зоні, але три поразки поспіль на фініші в Полтаві від місцевого «Локомотива», дзержинського «Шахтаря» (через дискваліфікацію охтирського стадіону гра відбулася в Полтаві), та в Куп’янську від «Металурга», відкинули «Нафтовик» на шосте місце, хоча від переможця зони його відділили тільки двоє очок. Незважаючи на зайняте місце «Нафтовик» добре провів сезон, демонструючи високий рівень гри.

 

Цьому сприяло те, що обрана структура гри постійно вдосконалювалася. Для цього були підсилені майже всі ланки команди. Зокрема, лінію атаки зміцнив Олександр Ткаченко, захисту – Сергій Грицун. У команді закріпилися молоді вихованці ДЮСШ (тренером якої в той час був Анатолій Олексійович Слободинюк) Олександр Сікун, Юрій Зінченко, Сергій Рубан. Повернувся після служби в збройних силах Віктор Бербеницький.

 

В цьому ж сезоні, 13 липня, «Нафтовик» провів на своєму полі товариську зустріч з командою майстрів другої ліги – харківським «Маяком» і переміг більш досвідченого суперника з рахунком 1:0. А 11 вересня охтирські футболісти зустрілися з ветеранами київського «Динамо». В стартовому складі киян вийшли такі відомі гравці, як Віктор Банников, Стефан Решко, Сергій Кузнецов, Віктор Колотов, Андрій Біба, Володимир Мунтян, Йожеф Сабо, Петро Слободян, Микола Пінчук, Віктор Кащей, Володимир Онищенко. На заміну виходили Євген Рудаков, Віктор Єрохін, Анатолій Пилипчук, Віктор Семенов, Євген Мірошін. Охтирським футболістам було ще важко змагатися з такими досвідченими суперниками і вони поступилися 0:2.

 

КУБОК ОБЛАСТІ

1. 1/8 фіналу. «НАФТОВИК» – «СВЕМА» (Шостка) – 2:1

 

2. 1/4 фіналу. «КРИСТАЛ» (Суми) – «НАФТОВИК» – 1:1 (0:0, 0:0) (по пенальті – 1:3)

В основний час рахунок не було відкрито. В додатковому господарі вийшли вперед – відзначився Олександр Давиденко. Згодом Віктор Гальченко зі штрафного відновив рівновагу. Півфіналіста визначили післяматчеві пенальті, які краще виконали охтирчани.

 

3. 1/2 фіналу. «НАФТОВИК» – «ЯВІР» (Краснопілля) – 1:0

 

4. Фінал. «НАФТОВИК» – «ФРУНЗЕНЕЦЬ» (Суми) – 1:0 (0:0)

 

Вперше в історії Сумщини фінальний матч проводився в Охтирці. Здавалося усі жителі міста вирушили на міський стадіон. Тим більше що на шляху до фіналу фрунзенці перемогли охтирський «Спартак».

В першому таймі гра проходила з перемінним успіхом. По всьому полю йшла жорстка, безкомпромісна боротьба. Але в тому і принада кубкових матчів, що нібито за зовні непоказним малюнком змагання ховається боротьба темпераментів, почуттів, нервів, фізичної витривалості. Та й ціна голу у кубкових матчах значно вища, ніж у чемпіонаті. Цього разу він був єдиний. Але і його виявилось достатньо, щоб завоювати Кубок. На початку другого тайму «Нафтовик» подавав черговий кутовий. М’яч, посланий у штрафний майданчик, сумські захисники відбити не змогли, його перехопив Ткаченко і спрямував в сітку. До кінця зустрічі рахунок не змінився.

Цієї хвилини чекали довго. Сотні уболівальників оточили футболістів, щоб привітати їх із заслуженим успіхом. Під оплески присутніх гравцям «Нафтовика» було вручено Кубок і почесні грамоти. Радість сяяла на обличчях переможців. Адже здобутим успіхом вони вписали ще одну яскраву сторінку в історію команди.

 

КУБОК ОБЛАСНОЇ РАДИ ДСТ «АВАНГАРД»

Цей турнір відбувся в м. Конотопі. На найвищу сходинку п’єдесталу пошани піднявся «Нафтовик», якій у грі за перше – друге місця завдав поразки минулорічному призеру першості та володарю кубка області – сумському «Ливарнику», якого обіграв вперше за останні три роки. Третє місце посів чемпіон області «Фрунзенець» з Сум, перегравши в заключному матчі шосткінську «Свему» – 2:1.

1. «НАФТОВИК» – «ФРУНЗЕНЕЦЬ» (Суми) – 2:2

Голи: невідомо.

Дуже напружено пройшов двобій з «Фрунзенцем», який серйозно готувався до цієї зустрічі і хотів взяти реванш за поразку в фіналі Кубка області. На 9-й хвилині гри арбітр вилучив з поля Сергія Педя, і «Нафтовик» проводив зустріч вдесятьох. Та не дивлячись на це, охтирські футболісти зуміли добитися нічиєї.

2. «НАФТОВИК» – «СВЕМА» (Шостка) – 13:0

3. «НАФТОВИК” – «ЛИВАРНИК» – 5:2

 

ЧЕМПІОНАТ УКРАЇНИ СЕРЕД КОМАНД КОЛЕКТИВІВ ФІЗКУЛЬТУРИ.

ЧЕТВЕРТА ЗОНА

1. «НАФТОВИК» (Кременчук) – «НАФТОВИК» – 1:1

 

2. «НАФТОВИК» – «ЛОКОМОТИВ» (Знам’янка) – 1:0

 

3. «АВАНГАРД» (Орджонікідзе) – «НАФТОВИК» – 2:0

4. «НАФТОВИК» – «АВТОМОБІЛІСТ» (Запоріжжя) – 3:1

 

5. «РАДИСТ» (Кіровоград) – «НАФТОВИК» – 6:1

 

6. «НАФТОВИК» – «ЛОКОМОТИВ» (Полтава) – 4:0

 

7. «ШАХТАР» (Дзержинськ) – «НАФТОВИК» – 4:1

 

8. «НАФТОВИК» – «МЕТАЛУРГ» (Куп’янськ) – 2:0

 

9. «НАФТОВИК» – «НАФТОВИК» (Кременчук) – 5:2

 

10. «ЛОКОМОТИВ» (Знам’янка) – «НАФТОВИК» – 2:3

Вже на четвертій хвилині першого тайму рахунок був 2:0 на користь господарів. «Нафтовик» продемонстрував неабиякі вольові якості і зумів виграти у цьому напруженому поєдинку .

11. «НАФТОВИК» – «АВАНГАРД» (Орджонікідзе) – 0:0

12. «НАФТОВИК» – «РАДИСТ» (Кіровоград) – 1:0

 

13. «АВТОМОБІЛІСТ» (Запоріжжя) – «НАФТОВИК» – 0:1

 

14. «ЛОКОМОТИВ» (Полтава) – «НАФТОВИК» – 1:0

15. «НАФТОВИК» – «ШАХТАР» (Дзержинськ) – 1:2

 

16. «МЕТАЛУРГ» (Куп’янськ) – «НАФТОВИК» – 3:0

Просмотров: 737 | Добавил: DEKOPATOP_XAOCA | Дата: 02.06.2015 | Комментарии (0)

Нефтяник (Ахтырка)  1981

 

В сезоні-81 «Нафтовик» дебютував серед найкращих команд області і зразу ж став срібним призером. Краще виступив тільки «Фрунзенець» з обласного центру. В Кубку області охтирчани тільки в фіналі поступилися «Ливарнику» із Сум.

Другою була команда і в зональних змаганнях республіканської першості ДСТ «Авангард» на приз «Робітничої газети», які проходили в місті Орджонікідзе Дніпропетровської області. «Нафтовик» поступився в турнірній таблиці тільки господарям турніру – місцевому «Авангарду»

 

В підготовчий період було проведено значну роботу по підвищенню фізичних даних всіх гравців, удосконаленню техніко-тактичної майстерності. Успішно вдалося вирішити питання із складом команди. Команду поповнили сильні футболісти: Василь Попов, Віктор Гальченко та Василь Єрмак, який прийшов до команди після строкової служби в збройних силах. Клопітка щоденна робота, сумлінне ставлення всіх без винятку гравців до тренувань зумовили вдалий виступ у цьогорічному сезоні. Велику допомогу команді надавали НГВУ та другі підприємства міста. Лідерами в команді були воротар Василь Попов, центральний захисник Василь Єрмак, головний диспетчер команди Віктор Гальченко. Одним з кращих бомбардирів першості області став Анатолій Єрмак, який забив 22 м’ячі.

Завершуючи сезон футболісти «Нафтовика» зустрілися на своєму полі в товариському матчі з майстрами другої ліги – сумським «Фрунзенцем». Охтирчани провели цю гру на високому рівні і здобули заслужену перемогу з рахунком 2:1, перемагаючи по ходу гри 2:0. В нафтовиків відзначились Віктор Гальченко і Анатолій Єрмак, а сумчани забили м’яч престижу лише в кінці зустрічі з пенальті.

 

ЧЕМПІОНАТ ОБЛАСТІ

На першому етапі змагань кращі команди області були розбиті за територіальним принципом на дві зони: північну і південну. «Нафтовик» був включений до південної зони, де його суперниками були такі команди: «Ливарник» (Суми), «Кристал» (Суми), «Автомобіліст» (Суми), «Фрунзенець» (Суми), «Спартак» (Тростянець), «Супутник» (Степанівка, Сумський район), «Юність» (Угроїди, Краснопільський район).

 

1. «НАФТОВИК» – «АВТОМОБІЛІСТ» (Суми) – 2:0 (1:0)

Охтирка. Стадіон «Спартак».

Голи: А.Єрмак, В.Гальченко.

10 травня стартувала ювілейна тридцята першість області з футболу серед колективів першої групи. Футболісти «Нафтовика» успішно почали боротьбу в цих змаганнях. З самого початку матчу охтирчани повели рішучий наступ на ворота суперника, прагнучи вже в першому таймі відкрити рахунок. Після кількох небезпечних атак це вдалося зробити Анатолію Єрмаку. Після забитого голу сумчани прагнули перехопити ініціативу але «Нафтовик» до кінця тайму мав ігрову перевагу. Після перерви перевага господарів стала ще більш відчутною. Вони безперервно атакували ворота сумських футболістів, які захищалися майже всією командою. Але це не врятувало їх. Гальченко, один з найкращих гравців матчу, подвоїв рахунок.

 

2. «ЛИВАРНИК» (Суми) – «НАФТОВИК» – 0:0

Суми. Стадіон «Спартак».

Перший тайм пройшов при територіальній перевазі господарів. Вони більше атакували і створили кілька небезпечних ситуацій біля воріт охтирських футболістів. Однак захисники «Нафтовика», не дивлячись на хвилювання, діяли чітко, злагоджено і не дали суперникам відкрити рахунок. Зрозумівши, що з гравцями «Ливарника» можна боротися на рівних, після перерви охтирські футболісти перейшли до активних дій. Все частіше гості з’являлися біля воріт господарів, які вже більше дбали про оборону, ніж напад. Кінцівка матчу пройшла в обопільних атаках, що не принесло успіху жодній команді. Матч закінчився нульовою нічиєю. Як і завжди, в ньому впевнено зіграв воротар Василь Попов. Він кілька разів рятував команду від голу.

 

3. «НАФТОВИК» – «СУПУТНИК» (Степанівка) – 2:2 (0:0)

Охтирка. Стадіон «Спартак».

Голи: І.Бездрабко, В.Корнелюк.

Перший тайм пройшов у взаємних атаках. Однак гравцям жодної команди не вдалося відкрити рахунок. Після перерви гра пожвавішала. Гості сміливіше пішли уперед і один за одним забили два голи у ворота «Нафтовика». Такий перебіг подій явно не влаштовував охтирських футболістів. Перебудувавши гру і прагнучи уникнути поразки, вони повели рішучий наступ на ворота гостей. Зусилля нафтовиків увінчались успіхом. Влучними ударами Іван Бездрабко та Володимир Корнелюк зрівняли рахунок.

 

4. «НАФТОВИК» – «ФРУНЗЕНЕЦЬ» (Суми) – 2:3 (0:2)

Охтирка. Стадіон «Спартак».

Голи: В.Душков, В.Гальченко (з пенальті).

Серед матчів четвертого туру першості області з футболу центральний, безперечно був у Охтирці. Футболісти «Нафтовика» приймали лідера – команду сумського «Фрунзенця». Торішній чемпіон прагнув закріпитися на першій сходинці турнірної таблиці. З початку матчу сумчани повели гострі атаки на ворота охтирчан, і вже в дебюті зустрічі добилися успіху з 11–метрового штрафного удару. У середині першого тайму гра вирівнялась. Вже господарі стали атакувати активніше. Після штрафного удару, пробитого нападаючим охтирчан Душковим, м’яч влучив у стійку воріт суперника. Але «Фрунзенець» відповів контратакою, під час якої гравці «Нафтовика» порушили правила і сумчани зі штрафного удару подвоїли рахунок. Другий тайм почався атаками охтирчан, які хотіли змінити хід поєдинку на свою користь. Деякою мірою їм це вдалося. На 60-й хвилині гри Душков красивим ударом у лівий від воротаря кут спрямував м’яч у сітку воріт «Фрунзенця». Прагнучи посилити гру, нафтовики провели заміни. Однак вони не виправдали себе, бо «Нафтовик» будував свої атаки в основному через центр. А тут добре грав захист сумчан, який не дозволяв нападаючим господарів зробити прицільний удар по воротах. Але гол, як кажуть, назрівав, і в кінці другого тайму під час атаки на ворота «Фрунзенця» один з гравців гостей збив у своєму штрафному майданчику Анатолія Єрмака. Арбітр рішуче вказав на 11-метрову позначку. Пенальті чітко реалізував Гальченко. Матч підходив до кінця, і всім здавалося, що він закінчиться унічию. Та на останніх хвилинах зустрічі, скориставшись неузгодженими діями захисту «Нафтовика», гості вийшли вперед і перемогли.

 

5. «НАФТОВИК» – «КРИСТАЛ» (Суми) – 6:1 (1:1)

Охтирка. Стадіон «Спартак».

Голи: А.Єрмак – 3, В.Єрмак, В.Гальченко, А.Галета.

Перед цією грою сумчани мали на одне очко більше, ніж «Нафтовик» і знаходилися на другому місці. Це викликало підвищений інтерес до матчу. Болільники, які, незважаючи на дощ, прийшли на стадіон, стали свідками дуже захоплюючого і результативного поєдинку. З перших хвилин «Нафтовик» повів атаки на ворота суперників. Як завжди бездоганно грав нападаючий охтирчан Душков. Але й він, хвилюючись за результат матчу, втратив на його початку дві слушні нагоди для взяття воріт суперника. А от Василь Єрмак свій шанс використав сповна і вивів охтирських футболістів уперед. В середині першого тайму «Кристал» пожвавив темп гри і зі штрафного зрівняв рахунок. А після перерви гра йшла в одні ворота. Захисні лінії «Кристалу» не могли стримати швидких технічних нападаючих охтирчан. Гальченко, Галета та Анатолій Єрмак, який у другому таймі зробив «хет-трик», довели результат матчу до розгромного і заслужено перемогли.

 

6. «НАФТОВИК» – «СПАРТАК» (Тростянець). – 11:1

Охтирка. Стадіон «Спартак».

Голи: А. Єрмак – 5, другі автори м’ячів невідомі.

В цьому матчі відзначився Анатолій Єрмак, який забив п’ять голів. За всю історію «Нафтовика» в офіційних зустрічах цей результат не вдалося повторити ще нікому.

 

7. «НАФТОВИК» – «ЮНІСТЬ» (Угроїди) – 0:0

Охтирка. Стадіон «Спартак».

8. «АВТОМОБІЛІСТ» (Суми) – «НАФТОВИК» – 1:5

Суми.

Голи: невідомо.

 

9. «НАФТОВИК» – «ЛИВАРНИК» (Суми) – 1:1

Охтирка. Стадіон «Спартак».

Гол: В.Гальченко.

В турнірній таблиці ці команди знаходились поруч, займаючи відповідно третє і друге місця. В разі успіху футболістів «Нафтовика» вони змогли б зайняти другий рядок у турнірній таблиці, потиснувши на третю сходинку сумських футболістів. Але цього на жаль, для охтирчан, не сталося. Напружений матч закінчився внічию.

 

10. «СУПУТНИК» (Степанівка) – «НАФТОВИК» – 0:2

с.Степанівка.

Голи: невідомо.

 

 

11. «ФРУНЗЕНЕЦЬ» (Суми) – «НАФТОВИК» – 3:0

Суми.

Гра була досить напруженою. До 70-ї хвилини гра проходила на рівних. Ніхто не хотів поступатися. Але прикрі помилки гравців «Нафтовика» за 20 хвилин до закінчення матчу привели до трьох голів в ворота охтирських футболістів.

 

12. «ЮНІСТЬ» (Угроїди) – «НАФТОВИК» – 0:1

с.Угроїди.

Гол: невідомо.

 

13. «КРИСТАЛ» (Суми) – «НАФТОВИК» – 1:2 (1:1)

с.Степанівка.

Голи: С.Педь, О.Перетятько.

Поєдинок команд видався бойовим. Після першого тайму рахунок був – 1:1, але другу половину зустрічі охтирчани провели більш зібрано і заслужено здобули перемогу.

 

14. «СПАРТАК» (Тростянець) – «НАФТОВИК» – 2:5

Тростянець.

Голи: невідомо.

Після завершення зональних змагань по чотири кращих команди з північної і південної зони виборювали між собою звання чемпіона області.

 

15. «НАФТОВИК» – «РЕФРИЖЕРАТОР» (Конотоп) – 2:0

Охтирка. Стадіон «Спартак».

Голи: невідомо.

 

16. «ЕЛЕКТРОН» (Ромни) – «НАФТОВИК» – 0:2

Ромни. Стадіон «Електрон».

Голи: В.Гальченко, А.Галета.

Це була одна з найкращих ігор охтирчан. З перших хвилин господарі повели атаки у швидкому темпі, притиснувши «Нафтовика» до воріт. Невдовзі охтирчани порушили правила за межами штрафного майданчика, але арбітр невблаганно показав на 11-метрову позначку. Двобій виграв воротар охтирчан Попов (який, до речі, парирував уже четвертий пенальті в сезоні). Потім гра проходила вже під «диктовку» «Нафтовика». Гальченко, подаючи кутовий, закрутив м’яч у верхній кут воріт. Згодом Анатолій Єрмак ввірвався до штрафного майданчика і потужно пробив. М’яч потрапив в бокову стійку воріт і відскочив знов до Анатолія, який наніс повторний удар, але м’яч пролетів мимо воріт. В другому таймі охтирчани провели швидку атаку на лівому фланзі. Душков прострілив м’яч до штрафного майданчика і Галета забив другий м’яч.

 

17. «НАФТОВИК» – «ХІМІК» (Шостка) – 2:0

Охтирка. Стадіон «Спартак».

Голи: невідомо.

 

 

18. «АВАНГАРД» (Глухів) – «НАФТОВИК» – 1:2

Глухів.

Голи: А.Єрмак – 2.

Виступаючи в гостях, охтирчани розпочали матч сміливо, без розвідки. Через кілька хвилин Гальченко довгою передачею віддав м’яч Анатолію Єрмаку, який вийшов віч-на-віч з воротарем суперників. Кращий бомбардир команди не схибив і відкрив рахунок. Глухівці пішли в наступ усією командою, але Анатолій знову одержав м’яч тепер вже від Короля і забив другий м’яч. На протязі гри він же ще тричі небезпечно бив по воротах глухівців, але воротар суперників зумів їх захистити. Господарі спромоглися лише на гол престижу. Набравши 9 очок з 9 можливих у фіналі, охтирчани перемістилися на другу сходинку турнірної таблиці, маючи в своєму активі 20 очок.

 

19. «РЕФРИЖЕРАТОР» (Конотоп) – «НАФТОВИК» – 0:1

Конотоп.

Гол: невідомо.

Дуже важливу зустріч провели футболісти «Нафтовика» в Конотопі. По перше охтирчани вже двічі до цього обіграли конотопців (в розиграші Кубка – 2:1 і 1:0 в першості області), і вони прагнули реваншу, по-друге, в разі виграшу перед конотопськими футболістами відкривались би перспективи зайняти одне з призових місць. Через такі обставини зустріч носила жорсткий характер, була насичена сутичками. «Нафтовик» показав свої бойові якості і переміг.

 

20. «НАФТОВИК» – «ЕЛЕКТРОН» (Ромни) – 6:0

Охтирка. Стадіон «Спартак».

Голи: В.Душков – 3, А.Єрмак – 3.

З перших хвилин господарі повели гру у високому темпі і швидко добилися успіху. Двічі відзначився граючий тренер Душков. Після перерви перевага господарів стала ще відчутнішою. Вони грали широко, комбінаційно, настирливо. Гості зрідка відповідали контратаками. Вміло керував діями охтирчан Гальченко. Він робив точні передачі своїм партнерам, після яких м’яч ще чотири рази влітав у ворота гостей. Відзначився Душков і тричі кращий бомбардир першості Анатолій Єрмак. Добра фізична, техніко-тактична підготовка зумовили цей успіх. Приймаючи на своєму полі роменський «Електрон», який до речі, в попередньому турі виграв у володаря кубка області – сумського «Ливарника» – 2:1, охтирчани буквально розгромили гостей.

 

21. «НАФТОВИК» – «АВАНГАРД» (Глухів) – 3:0

Охтирка. Стадіон «Спартак».

Голи: В.Гальченко – 2, А.Єрмак.

Гра була менш красивою, ніж та, яку продемонстрували охтирські футболісти з роменським «Електроном», Але закінчилась як і попередня, впевненою перемогою господарів. Голи забили: Гальченко (зі штрафного, та одинадцятиметрового ударів) та Анатолій Єрмак. Це був його 22-й гол в першості області. Своєю майстерністю порадував глядачів воротар «Нафтовика» Василь Попов.

 

22. «ХІМІК» (ШОСТКА) – «НАФТОВИК» – 3:1

Шостка.

Гол: невідомо.

 

Просмотров: 583 | Добавил: DEKOPATOP_XAOCA | Дата: 02.06.2015 | Комментарии (0)

Нефтяник (Ахтырка)  1980

Фото команд «Нафтовик – «Спартак» перед фінальним матчем на Кубок міста Охтирка, 1980 рік. (На жаль фото пошкоджене, але другого такого знайти не вдалося).

 

Історія «Нафтовика» бере свій початок з кінця лютого 1980 року, коли за ініціативи адміністрації нафтогазовидобувного управління (зараз НГВУ «Охтирканафтогаз») була створена футбольна команда. Велику особисту роль в її створенні зіграв Роман Костянтинович Рапій (на фото), який на той час очолював НГВУ «Охтирканафтогаз». Завдяки його батьківському піклуванню «Нафтовик» зумів за короткий період пройти шлях від аматорського колективу до команди майстрів.

Вже в рік створення нафтовики взяли участь в своєму першому офіційному турнірі – Кубку міста з футболу. Успішно пройшовши через сито попередніх матчів, у фіналі «Нафтовик» зустрівся зі «Спартаком», який на той час був лідером чемпіонату області в першій групі. Основний час напруженої гри не виявив переможця – нічия 1:1. Не змінився рахунок і в двох додаткових таймах. Прийшлось арбітру призначити серію післяматчевих пенальті, в яких точнішими були спартаківці. До речі, спартаківці, вперше серед команд Охтирщини, у 1983 році завоювали звання чемпіона Сумщини.

Наступним турніром для «Нафтовика» стала першість обласної ради ДСТ «Авангард». Там успіх вже сприяв нафтовикам. В фіналі, який проходив у Білопіллі, розігрувались також дві путівки в групу найсильніших команд області. В цьому турнірі боротьбу за перемогу вели шість команд: місцевий «Авангард», «Факел» (Вороніж, Ямпільського району), «Локомотив» (Ворожба), «Будівельник» (Велика Писарівка), «Автомобіліст» (Суми) і «Нафтовик». В перших двох турах «Нафтовик» легко виграв у команд Великої Писарівки та Сум з рахунком відповідно 5:1 і 7:3. А ось третю гру ледве вдалося звести внічию (3:3) з командою «Факел». Після зустрічі з «Локомотивом», яку «Нафтовик» виграв з рахунком 10:0, стало ясно, що доля першого і другого місця вирішиться в грі команд Білопілля та Охтирки. Охтирські футболісти впевнено провели цю гру, яка завершилась нульовою нічиєю і виграли турнір. Кращим бомбардиром турніру став нападаючий нафтовиків Анатолій Єрмак, який забив 11 м’ячів. «Нафтовик» став чемпіоном області серед команд ДСТ «Авангард» і завоював право виступати в наступному сезоні в першій групі чемпіонату Сумщини.

В цьому ж році новостворена команда вперше спробувала свої сили в товариському матчі з більш сильним суперником. На святкування професійного свята нафтовиків у вересні до Охтирки завітали дублери команди майстрів – сумського «Фрунзенця», який на той час виступав у другій лізі союзного футболу. У цікавій боротьбі перемогу святкували охтирські футболісти 2:0. Ця перемога стала своєрідним подарунком вболівальникам міста до їх свята.

Всього ж у 1980 році футболісти «Нафтовика» провели 22 офіційні зустрічі, в п’ятнадцяти з яких святкували перемогу, 5 ігор завершили внічию і тільки в двох програли. Різниця забитих і пропущених м’ячів 39–18=+21

Просмотров: 1033 | Добавил: DEKOPATOP_XAOCA | Дата: 02.06.2015 | Комментарии (0)

Нефтяник (Ахтырка, Украина)

Основан 1980

http://www.fcnaftovyk.com.ua

Вшанування команди «Нафтовик» – Чемпіона України серед команд колективів фізкультури на рідному стадіоні в місті Охтирка 1985 год.

 

1980  1981  1982  1983  1984  1985  1986  1987  1988  1989  1990  1991  1992  1993  1994  1995  1996   1997  1998  1999  2000  2001  2002  2003  2004  2005  2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2012  2013  2014  2015

 

Чемпіон УССР серед команд другої ліги СРСР  – 1991 р.

Чемпіон УССР серед команд колективів фізкультури – 1985 р.

Переможець чемпіонату України (перша ліга) – 2006/07 рр.

Бронзовий призер чемпіонатів України (перша ліга) – 1992/93, 2003/04 рр.

Переможець чемпіонату України (друга ліга) – 2000/01 рр.

Володар Кубка Сумської області – 1982, 1983, 1984 рр.

Володар Кубка Обласної Ради ДСТ «Авангард» – 1982 р.

Володар «Рубінового кубку» для найрезультативніших команд республіки (87 мячів) – 1991 р.

Найвище досягнення в Кубку СРСР – 1/16 фіналу 1991 р.

Фіналіст Кубка УССР другої ліги СРСР – 1990 р.

Півфіналіст Кубка України другої ліги СРСР – 1991 р.

Найвище досягнення в Кубку України – 1/4 фіналу 1992, 2004/05, 2007/08 рр.

Володар Кубка Федерації футболу Закарпатської області «Віжибу» – 2000 р.

 

Команда основана в 1980 году по инициативе администрации нефтегазодобывающего управления (сейчас НГДУ «Ахтырканефтегаз»). До 1982 года «Нефтяник» играл на первенство области. После чего, завоевав кубок области, начали принимать участие в первенстве Украины среди команд коллективов физкультуры.

1985 года «Нефтяник» стал чемпионом УССР и, согласно регламенту, завоевал путевку во вторую лигу союзного первенства. Всего за 5 лет выступлений среди команд коллективов физкультуры «Нефтяник» сыграл 63 матча, 42 из которых выиграл, 6 раз сыграл вничью и 15 встреч проиграл. Разница забитых и пропущенных мячей 109-64.

Успешно выступала команда и во второй лиге первенства Союза. В год дебюта «Нефтяник» был девятнадцатым среди 28 команд, но уже в следующем сезоне занял шестое место. Затем, после двух лет спада, повторил свое достижение и выступил в финале Кубка Украины, где по сумме двух игр уступил житомирском «Полесью». А в сезон 1991 года занял первое место в своей зоне.

Первый чемпионат независимой Украины клуб начал в высшей лиге, но заняв 8-е место в Группе Б опустился в первую лигу. В первой лиге клуб стабильно занимал места в верхней части таблицы, но в сезоне 1999—2000 занял 14 место и вылетел во вторую лигу. Там «Нефтяник» за несколько туров до завершения сезона уверенно занял первое место в своей группе и вернулся в первую лигу, продолжая занимать места в верхней части таблицы, а в сезоне 2003—2004 даже заняла третье место, отстав от второго «проходного» места лишь на 4 очка.

Однако в сезоне 2006—2007 годов клуб таки занял 1-е место и снова завоевал путевку в высшую лигу. Там, несмотря на ряд побед, в том числе сенсационной выездной победы 1-0 над чемпионом Украины «Динамо» (Киев), по результатам сезона 2007—2008 годов клуб набрал на одно очко меньше чем ФК «Харьков», занявший «спасительную» 14 позицию, и снова опустился в первую лигу.

Вернувшись в первую лигу, клуб стал середняком турнира, не имея особых шансов на возвращение в элиту.

 

Просмотров: 758 | Добавил: DEKOPATOP_XAOCA | Дата: 02.06.2015 | Комментарии (0)

Нива (Тернополь)  2015

 

 

Просмотров: 446 | Добавил: DEKOPATOP_XAOCA | Дата: 02.06.2015 | Комментарии (0)

Нива (Тернополь)  2014

 

Просмотров: 559 | Добавил: DEKOPATOP_XAOCA | Дата: 02.06.2015 | Комментарии (0)

Нива (Тернополь)  2013

 

Просмотров: 495 | Добавил: DEKOPATOP_XAOCA | Дата: 02.06.2015 | Комментарии (0)

Нива (Тернополь)  2009

 

Просмотров: 523 | Добавил: DEKOPATOP_XAOCA | Дата: 02.06.2015 | Комментарии (0)

Нива (Тернополь)  1997

 

Просмотров: 582 | Добавил: DEKOPATOP_XAOCA | Дата: 02.06.2015 | Комментарии (0)

Нива (Тернополь)  1993

 

Просмотров: 566 | Добавил: DEKOPATOP_XAOCA | Дата: 02.06.2015 | Комментарии (0)

Нива (Тернополь)  1992

 

Просмотров: 637 | Добавил: DEKOPATOP_XAOCA | Дата: 02.06.2015 | Комментарии (0)

Нива (Тернополь)  1990

 

Просмотров: 594 | Добавил: DEKOPATOP_XAOCA | Дата: 02.06.2015 | Комментарии (1)

Нива (Тернополь)  1989

 

Просмотров: 540 | Добавил: DEKOPATOP_XAOCA | Дата: 02.06.2015 | Комментарии (0)

Нива (Тернополь, Украина)  1987

 

Просмотров: 534 | Добавил: DEKOPATOP_XAOCA | Дата: 02.06.2015 | Комментарии (0)

Нива 1983

 

Просмотров: 535 | Добавил: DEKOPATOP_XAOCA | Дата: 02.06.2015 | Комментарии (0)

Нива (Бережаны)  1982

 

Просмотров: 583 | Добавил: DEKOPATOP_XAOCA | Дата: 02.06.2015 | Комментарии (0)

Нива (Подгайцы)  1981

 

Просмотров: 591 | Добавил: DEKOPATOP_XAOCA | Дата: 02.06.2015 | Комментарии (0)

Нива (Подгайцы)  1980

 

Просмотров: 532 | Добавил: DEKOPATOP_XAOCA | Дата: 02.06.2015 | Комментарии (0)

Нива (Подгайцы)  1979

 

Просмотров: 514 | Добавил: DEKOPATOP_XAOCA | Дата: 02.06.2015 | Комментарии (0)

Маяк (Бережаны)  1977

 

Просмотров: 441 | Добавил: DEKOPATOP_XAOCA | Дата: 02.06.2015 | Комментарии (0)

Нива (Тернополь, Украина)

Основан 1978

http://www.fcnyva.com/

http://fcnyva.te.ua/

 

1977  1978  1979  1980  1981  1982  1983  1984  1985  1986  1987  1988  1989  1990  1991  1992  1993  1994  1995  1996  1997  1998  1999  2000  2001  2002  2003  2004  2005  2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015

 

1959р. Комітет з фізичної культури і спорту СРСР прийняв рішення про розширення класу "Б". Кількість команд збільшилась з 94 до 101. Серед дебютантів чемпіонату був і тернопільський "Цукровик". Свій перший матч наші футболісти провели в обласному центрі з таллінським "Динамо". Гості виявилися сильнішими 2-1. Команду тоді очолювали: начальник-О.Цукарєв, тренери-М.Соломонко, І.Панін. Серед гравців тоді виділялися-Б.Чувахін, В.Полянський.
Завершив "Цукровик" сезон з такими показниками: В-6, Н-6, П-16, М-23:50, місце 15 із 15 ( ІV зона).

1960р. Після невдалого дебюту в команді відбулися значні зміни. ЇЇ очолили нові тренери. Серед новобранців з"явились Г.Колцун, І.Секеч. Результати виступу: В-10, Н-7, П-15, М-33:44, місце 10 із 17 (І зона).

1961р. В Україні в класі "Б" брало участь 37 команд, розділених на 2 зони. Тернопільський "Авангард" виступив слабо: В-12, Н-6, П-16, М-46:52, місце 14 із 18 (І зона).

1962р. Кількість команд на Україні збільшилась до 39. Їх розбили на 3 зони. В "Авангарді" особливо виділялись З.Мілес, Б.Грещак, брати Секечі. В результаті: В-7, Н-11, П-6, М-30:31, місце 7 із 13 (ІІІ зона).

1963р. І знову в "Авангарді" відбулись значні зміни. Команду очолили відомі фахівці -В.Вацкевич, А.Архипов. Це дало позитивні результати. В-14, Н-19, П-5, М-44:26, місце 5 із 20 (ІІ зона).

1964р. Разом з колективами України в зонах виступали представники Білорусії і Молдавії. "Авангард" закріпився в першій десятці: В-12, Н-9, П-9, М-32:24, місце 6 із 16 (І зона).

1965р. Тернополяни вперше стали призерами зони. До цього успіху їх привели тренери А.Архипов і В.Полянський. Результат виступу: В-16, Н-8, П-6, М-38:21, місце 2 із 16 (ІІ зона). По два учасника із трьох зон взяли участь у фінальному турнірі за звання чемпіона. В підсумку тернополян: В-1, Н-4, П-3, М-6:14, місце 5 із 6.

1966р. Після успішного виступу в попередньому сезоні окремі футболісти "Авангарду" "відпочивали" на лаврах і це позначилось на грі команди. В результаті колекти опустився в турнірній таблиці: В-10, Н-12, П-16, М-40:44, місце 14 із 20 (І зона).

1967р. В новому сезоні "Авангард" значно поліпшив гру. В порівнянні з попереднім чемпіонатом команда піднялась на 7 сходинок вверх: В-15, Н-17, П-8, М-34:24, місце 6 із 21 (І зона).

1968р. Цей рік довго пам"ятатимуть тернопільські шанувальники футболу. Наша команда стала переможцем зони, виграла фінальну пульку. Успіх приніс "АВАНГАРДУ" звання чемпіона УКРАЇНИ і путівку в другу групу класу "А". Та надамо слово статистиці: В-28, Н-10, П-4, М-85:24, місце 1 із 22 (І зона). Для порівняння скажу, що жодній з команд обох зон класу "Б" не вдалось навіть близько підійти до цього результату. Головний суперник-чернівецька "Буковина" відстала на 6 очок, лідер ІІ зони донецький "Локомотив" - на 9. Свою майстерність і звання лідера авангардівці підтвердили і в фінальних поєдинках республіканської першості: В-4, Н-3, П-0, М 10:2, місце 1 із 8.
"Авангард" як і "Буковина" набрав 11 очок. У повторному матчі ( в першому суперники поділили очки -1:1) кращими на полі були тернополяни. Перемогу їм принесли два точних удара В.Прошкіна та Б.Юрова. За "Авангард" у цьому сезоні виступали : В.Собковський, А. Томків, Г.Колцун, В.Ліщенко, Г.Молєв, В.Першин, Л.Устинов, В.Щегольников, М.Коновалов, Б.Науменко, В.Прошкін, Р.Весна, А.Козлов, В.Секеч, Г.Сіріонов, М.Шевчук, Б.Юров. Тренри - В.Вацкевич, І.Осипов.

1969р. Дебют "Авангарду" у вищому класі був скромним. Певною мірою це можна пояснити тим, що команду залишив старший тренер. Ось такі підсумки цьго сезону: В-11, Н-17, П-14, М-32:41, місце 14 із 22.

1970р. В команді знову відбулись зміни в керівництві. Однак це не вплинуло позитивно на кінцевий результат: В-12, Н-12, П-18, М-38:47, місце 17 із 22.

1971р. Колектив очолив новий наставник - Л.Родос. Разом з ним в "Авангард" прийшло поповнення з інших міст. Однак і це мало що вплинуло на поліпшення гри команди, так і на результат в таблиці: В-18, Н-13, П-19, М-43:46, місце 14 із 26. ПРИМІТКА: бучацька "Дружба" в цьому році втретє підряд стала володарем Кубка ЦК ВЛКСМ "Золотий колос". Такого успіху не добивався жоден колектив республіки.

1972р. Команда виступила на рівні минулого сезону. Більшість матчів футболісти провели без особливого надхнення.В результаті: В-14, Н-15, П-17, М-50:53, місце 15 із 24.

1973р. В колективі знову відбулись зміни. "Авангард" перейменували на "Будівельник". Особливістю цього чемпіонату було те, що ввели післяматчеві пенальті, коли зустріч завершувалась внічию. Цей сезон команда завершила з такими показниками: В-13 ( з пенальті-3), П-15 ( 13 ), очок-29, місце 20 із 23.

1974р. Це був чи не найгірший сезон в історії тернопільської команди. Впродовж чемпіонати "Будівельник" буквально лихоманило. Зміна керівництва , дозаявка нових гравців незмогли виправити становища: В-8, Н-10, П-20, М-31:49, місце 19 із 20.
Після закінчення сезону "Будівельник" розформували.

Повернути колишню славу тернопільському футболу прагнули різні колективи, та все безуспішно. У 1979 році до команд Тернопільщини, які брали участь у чемпіонаті республіки серед колективів фізкультури - "Ватри" з Тернополя та збаразького "Електрона" приєдналась і підгаєцька "Нива"( згодом її перевели в Бережани). Цей колектив, створений в 1978 році, вже першого сезону став срібним призером чемпіонату области і володарем кубка .Це і дало право йому виступати в республіканському чемпіонаті. Дорога у клас майстрів була для команди нелегкою. Тричі вона робила спробу відродити на Тернопіллі великий футбол і все ж добилася заповітної мети...

1980р. Цей рік був вдалим для "Ниви". Вже на початку сезону вона завоювала кубок області і успішно провела ігри за Кубок УРСР.У фінальному матчі "Нива" зустрілась з "Енергією" (Нова Каховка) і здобула перемогу - 3-0. Ставши володарем Кубка України, підгаєцькі футболісти націлились і на перемогу в чемпіонаті України серед колективів фізкультури. Вже за два тури до завершення попередніх ігор наші земляки вибороли першу путівку до фіналу. У фінальному турі в Павлограді "Нива" на очко відстала від господарів поля і посіла друге місце.

1981р. Команду очолив новий тренер - В.О. Прошкін. Вже перші тури засвідчили, що футболісти "Ниви" у належній формі. Зауважимо ,що в жодній з 22-х зустрічей підгаєцькі футболісти не зазнали поразки. Забили 67 м"ячів пропустили лише 9. І все ж, незважаючи на таку високу результативність "Ниві" у фіналі знову дісталися малі срібні медалі.

1982р. Знову "Нива" вступила у бородьбу за путівку до ІІ ліги. І знову успішно. За три тури до завершення змагань бережанці стають переможцями зони і виборюють путівку у фінал, який проходив на стадіонах Бережан і Тернополя.Наші земляки перемогли всіх суперників і завоювали путівку у ІІ лігу.
Чемпіонами України серед колективів фізкультури стали - Б.Войнаровський, П.Дідик, Р.Герин, М.Штай, Я.Коник, І.Біскуп, Б.Риб"як, В.Кучмій, Я.Чечель, В.Мельнеченко, П.Прядун, В.Васечко, Я.Ватаманюк, В.Белінський, Б.Ковалик,В.Іванців. Тренер - Є.З.Камінський.

1983р. Дебют "Ниви" в ІІ лізі виявився вдалим. Бережанці зарекомендували себе мобільною, агресивною командою. Перший свій сезон команда завершила в середині турнірної таблиці: В-15, П-17, Н-18, М-41:51, місце 13 із 26 (VI зона).

1984р. В цьому сезоні змагання в VI зоні проходили в два етапи. Спочатку по 13 команд виступали в двох групах. Пізніше по 6 перших колективів з кожної групи розіграли 1-12 місця, а інші боролися за 13-26. Команди однієї групи на другому етапі між собою не зустрічалися, а очки набрані в групових турнірах зараховувались. У попередні ігри у "Ниви" : В-11, Н-4, П-9 ,М-30:21, місце 8 із 13. Підсумковий результат: В-17, Н-10, П-11, М-52:32, місце 13 із 26.

1985р. І знову, як у попередньому сезоні, змагання проводились у два етапи. Тільки на цей раз команди продовжували боротьбу за 1-14 і 15-28 місця. Попередні ігри "Нива" завершила впевнено: В-12, Н-7, П-7, М-34:30 місце 4 із 14.Виский показник і в змаганнях за 1-14 місця: В-18, Н-9, П-13, М-61:52, місце 7 із 14.

1986р. Змагання пройшли за формулою минулого сезону.І знову "НИВА" порадувала своїх фанів, піднявшись на три сходинки вверх. Попередні ігри: В-12, Н-9, П-5, М-34:22, місце 3 із 14. Ігри за 1-14 місця: В-17, Н-14, П-9, М-53:37, місце 4із14.

1987р. Команди в VI зоні змагались за круговою системою. Незважаючи на довгий виснажливий марафон, "Нива" провела більшість ігору блискучому стилі і завоювала срібні медалі ІІ ліги чемпіонату СРСР.Це був справжній подарунок для тернопільських вболівальників. А ось результати виступу: В-28, Н-16, П-8, М-85:38, місце 2 із 27. 
Ось прізвища срібних призерів Чемпіонату СРСР у ІІ лізі: Р.Мацюпа, В.Венгренович, І.Яворський, В.Рудницький, Ю.Панфілов, І.Цісельський, І.Покидько, В.Сороцький, А.Назаренко, Б.Антонів, І.Біскуп, П.Прядун, М.Тимофеєв, І.Ядлось, І.Сороцький, О.Рудько, М.Мовчан, О.Новиков, Є.Паламар, О.Швець, Д.Гордей, О.Бендесюк, В.Мандзюк, О.Бабійчук.
У цьому сезоні І.Яворський з 23 голами став кращим бомбардиром ІІ ліги.

1988р. Після успішного виступу команди у попередньому сезоні, футболісти "НИВИ" "відпочивали" на лаврах, що і позначилось на грі команди. В результаті: В-19, Н-13, П-18, М-66:59, місце 12 із 26.

1989Р. Приємною несподіванкою для спеціалістів було завоювання тернополянами бронзи у цьому сезоні після невдалого попереднього. "НИВУ" очолив новий наставник, Олександр Павленко - досвідчений фахівець і стратег,який мав солідний тренерський досвід.підсумки чемпіонату такі: В-29, Н-12, П-11, М-78:45, місце 3 із 27.

У цьому сезоні І. Яворський встановив рекорд клубу по результативності за турнір і з 35 голами став кращим бомбардиром ІІ союзної ліги.
В перші роки українського чемпіонату «Ниву» тренував спочатку Леонід Колтун, а потім Леонід Буряк. Він прийшов у команду і відразу підняв її з зони вильоту до середини турнірної таблиці. І залишив по собі доволі добротну команду. Тяпушкін, Василитчук, Закотюк, Шищенко, Леженцев, Нікітенко, Кирлик — найбільш відомі з тих, хто засвітився у Ниві. Ну і звичайно Ігор Біскуп та брати Капанадзе. Біскуп входить в когорту гравців, котрі зіграли більше 200 матчів у чемпіонаті України, пізніше грав в Англії у міні футбольному клубі USSR. Автанділ і Таріел Капанадзе входять до числа найкращих легіонерів-бомбардирів. Усі троє грали за Ниву до сорока років. Цікавим є той факт, що син Ігоря Андрій Біскуп пізніше грав у «Ниві».
У сезоні 1997—1998 Нива знову досягла свого максимуму — сьомого місця (як і у сезоні 1993—1994). Очолював команду граючий тренер Ігор Яворський. І після цього сезону справи команди пішли на спад.
«Нива» ніколи не славилась відмінним фінансовим становищем. Але команді завжди було для кого грати. Тернопільський стадіон завжди збирав велику кількість глядачів і команда платила їм хорошою грою. Та навіть це не допомогло.
На рубежі тисячоліть керівництво команди, більшість якого складали грузини, вирішило поправити справи клубу за рахунок співвітчизників. Приклад Капанадзе надихнув Автанділа Мдінарадзе і у команду прийшли Кайдарашвілі, Чомахідзе, Гвіанідзе, Сіхарулідзе, Давитнідзе, Дгебуадзе, Худжадзе, Метревелі, Шенгелія. Більшість з них, за словами Мдінарадзе, потрапили у команду безкоштовно. Це були хороші гравці, в певний момент вони давали результат, особливо перші п'ять хлопців. Але з дисципліною у них не склалось. Кавказці не дотримувались спортивного режиму та при першій нагоді тікали з «Ниви» у більш заможні українські клуби. Під керівництвом Ігора Юрченко окрім грузинів також грали Нікітенко, Біскуп, Михайлів, Розгон, Хоменко, Богатир.
Після першого кола «Нива» перебувала внизу турнірної таблиці (а тоді у вишці грало всього 14 клубів) і навіть болгарський десант весною поправити скрутне становище не зміг. Нива вилетіла і покотилась все нижче і нижче - транзитом через першу лігу - до другої…
За час перебування у другій лізі команда дала ряд добротних гравців для елітних клубів — Гурин, Ждаха, Сернецький. Та претендувати на підвищення у класі почала зовсім недавно. І лише в сезоні 2008-2009 "Нива" виборола право виступати у першій лізі українського футболу.

 

Просмотров: 692 | Добавил: DEKOPATOP_XAOCA | Дата: 02.06.2015 | Комментарии (0)

Вход на сайт
Поиск
Календарь
«  Июнь 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Архив записей
Друзья сайта
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz