История Клубного Футбола
Пятница, 19.04.2024, 12:45
Приветствую Вас Гость | RSSГлавная | Регистрация | Вход
Меню сайта
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Главная » 2015 » Июнь » 2 » Нефтяник (Ахтырка, Украина) 1987
14:44
Нефтяник (Ахтырка, Украина) 1987

Нефтяник (Ахтырка)  1987

Зліва на право. Нижній ряд: Володимир СОЛОВЙОВ (адміністратор), Віктор ПОПОВИЧ, Борис ШУРШИН, Василь ЄРМАК, Владислав МАНЬКУТА, Юрій ФОКІН, Григорій ПОЛЯКОВ, Володимир КИРИЛЕНКО, Євген МАВРОМАТІ (лікар)

Верхній ряд: Валерій ДУШКОВ (тренер), Анатолій ЄРМАК, Микола НАСТАШЕВСЬКИЙ, Сергій ФОМІН, Віталій ХРОМЕЙ, Віктор ЖУК, Юрій ЛЕНЬ, Анатолій СОРОКІН, Вадим КОЛЕСНИК, Петро БІЛОУС (водій), Андрій БІБА (головний тренер), Євгеній ЖИЛЯКОВ (водій).

 

У минулому сезоні блискучі перемоги над фаворитами першості чергувалися з нічиїми та поразками. Враховуючи це керівництво НГВУ націлило тренерський штаб команди на створення боєздатного колективу, який би зміг на рівних змагатися з різними суперниками. Акцент в команді було зроблено на поліпшення дисципліни, відповідальності гравців на футбольному полі і за його межами, тобто на створення колективу однодумців. В сезоні-87 перед «Нафтовиком» була поставлена ціль – пробитися в десятку кращих команд зони.

Перед своїм другим чемпіонатом комплектувати команду прийшлося, практично, заново. Був запрошений до «Нафтовика» досвідчений півзахисник Борис Шуршин, який пройшов школу першої («Колос» Нікополь) та вищої («Дніпро» Дніпропетровськ) ліг. Із горлівського «Шахтаря» прийшли захисник Анатолій Сорокін та півзахисник Григорій Поляков, із «Стахановця» – нападаючі Віталій Хромей, Віктор Макаренко та В’ячеслав Безверхий. Місце в воротах було довірено досвідченому Віктору Жуку, який грав до цього в запорізькому «Металурзі». Поповнили колектив і молоді гравці: Вадим Колесник з роменського «Електрону» та Віталій Парахневич з олександріївського «Колосу».

На перший тренувальний збір команда вирушила до Шостки, де адміністрація спортивного клубу «Свема» створила необхідні умови для підготовки. Футболісти займалися під час цього збору в основному загальнофізичною підготовкою, відновленням технічних навиків та награвали стандартні комбінації.

Другий збір у січні – лютому «Нафтовик» провів у Ялті. Основна увага зосереджувалась на спеціальній підготовці, перевірці кандидатів в команду. Перевіркою готовності «Нафтовика» до важкого сезону стали контрольні ігри з майбутніми суперниками, проведені на футбольних полях Криму. З однаковим рахунком 1:0 охтирчани перемогли павлоградський «Шахтар» (Анатолій Єрмак), та керченський «Океан» (Віктор Макаренко). По два «сухих» м’ячі забили «Нафтовику» суперники під час матчів з тернопільською «Нивою» і в повторній зустрічі з павлоградцями. У поєдинку з ялтинським «Будівельником» два голи Олександра Бобуха принесли перемогу охтирчанам. З сімферопольською «Таврією» нафтовики розійшлися без забитих м’ячів.

Досвідчений фахівець Андрій Біба бачив, що команді ще не вистачає зіграності, колективний малюнок гри треба удосконалювати. Пошук «своєї» гри продовжувався все перше коло, і тільки на проміжному фініші вдалося досягти поставленої задачі. Цьому допомогла висока виконавська дисципліна в команді та морально-вольові якості кожного гравця.

Друге коло підтвердило правильність вибраного шляху. У команди з’явився свій ігровий почерк, прагнення досягти поставленого перед колективом завдання. «Нафтовик» набрав в другому колі 37 очок (найбільше з усіх команд шостої зони), випередивши за цим показником і чемпіона УРСР сімферопольську «Таврію». Відрадно й те, що охтирчани нікому не програли на своєму полі. І в підсумку – 6-е місце. Помітний успіх для команди, яка тільки другий сезон виступала серед команд майстрів.

 

На хорошому рівні провели цей сезон брати Василь та Анатолій Єрмаки, Анатолій Сорокін, Віктор Попович, Віталій Парахневич, Віталій Хромей. Але кращим, без сумніву, був досвідчений Борис Шуршин, який не тільки став кращим голеадором команди (14 м’ячів), але й уміло керував діями своїх товаришів, був диспетчером атак, успішно виконував розіграші стандартних положень.

3 грудня в Палаці культури заводу «Промзв'язок» відбулася зустріч вболівальників футболу з гравцями і тренерами футбольної команди «Нафтовик». Головний тренер Андрій Біба розповів про шлях, пройдений командою за два сезони. Торік «Нафтовик» зайняв 19 місце, а нині увійшов до шестірки кращих.

Були й труднощі. 52 матчі сезону зіграні з одним воротарем, бо не змогли знайти йому партнера. Нелегко довелося з укомплектуванням команди. Щоб вирішувати проблему футболістів треба ростити своїх. Для цього необхідно створити при команді спортивно-юнацьку школу.

Найбільше схвальних слів випало, звичайно, на долю Бориса Шуршина. Йому ж під оплески присутніх було вручено спеціальний приз кращого бомбардира. Команду привітав начальник НГВУ Роман Костянтинович Рапій. Зупинився він і на питанні розширення матеріальної бази для розвитку фізкультури і спорту. Незабаром, сказав він, розпочнеться будівництво спортивного комплексу з плавальним 25-метровим басейном, легкоатлетичним манежем та іншими спорудами. Продовжиться робота по впорядкуванню стадіону «Нафтовик», зокрема збільшиться кількість трибун.

 

ЧЕМПІОНАТІ СРСР 1987 року

Борис Шуршин (в центрі)

Атакує Борис Шуршин

Сергій Горох

 

1  «МАЯК» (Харків) – «НАФТОВИК» – 1:0 (0:0)

 

2 «ШАХТАР» (Горлівка) – «НАФТОВИК» – 3:2 (3:2)

Перед матчем пішов сніг, але в останню мить було вирішено, що їхати грати в Єнакієве сенсу немає, краще провести матч на своєму стадіоні в Горлівці. Ось в таких складних умовах і проходила ця гра. Події в матчі розгорталися стрімко. Уже на другій хвилині Лапідус забив перший м’яч. Через п’ять хвилин гості зрівняли рахунок – захисники «Шахтаря» «проґавили» ривок Строганова. Необхідно відмітити що й ці, і наступні забиті м’ячі в значній мірі були зумовлені непогодою. Футболісти сковзались по сніжному покриттю, падали і хтось із суперників в окремих ігрових епізодах виявлявся більш удачливим. На 18-й хвилині Авдєєнко, вигравши дуель «на швидкість» у захисників охтирчан, вивів «Шахтар» вперед. Але уже через дві хвилини удар зі штрафного Шуршина досяг цілі і рахунок зрівнявся. Потім гірники провели декілька гострих атак, одна з яких принесла успіх – на 33-й хвилині Баткаєв забив черговий м’яч. Після цього гірники, мабуть, вирішили не спокушувати долю, приділивши більше уваги обороні. Робили вони це самовіддано, цілеспрямовано, і тому «Нафтовик» по суті до кінця матчу не мав шансів зрівняти рахунок.

 

3  «НАФТОВИК» – «ЗАКАРПАТТЯ» (Ужгород) – 1:0 (0:0)

 

4 «НАФТОВИК» – «ПРИКАРПАТТЯ» (Івано-Франківськ) – 2:1 (2:0)

У зв’язку з поганим  станом поля в Сумах зустріч відбулася в Лебедині. Це стало своєрідним сюрпризом для місцевих вболівальників, які з великим задоволенням прийшли подивитися поєдинок суперників. Лебединці добре підготували поле до гри, тож гравці «Нафтовика» прагнули віддячити господарям змістовною грою. З перших хвилин вони взялися атакувати ворота суперників, але захисники «Прикарпаття» грали безпомилково. Лише наприкінці першого тайму охтирським футболістам вдалося двічі добитися успіху. Спершу відзначився Строганов, який здійснив сміливий прохід і влучним ударом у дальній кут примусив прикарпатців розпочати з центру поля. А за хвилину відзначився Бобух, після того, як помилився при прийомі м’яча воротар гостей. Після перерви охтирчани чимало часу володіли ігровою та територіальною ініціативою, але розвинути успіх їм не вдалося. Надто невдало і поспішно діяли гравці на завершальному етапі. Гостям вдалося скоротити розрив у рахунку.

 

5  «НАФТОВИК» – «ДИНАМО» (Ірпінь) – 1:1 (0:1)

Уже перші хвилини показали, що динамівці не збираються відсиджуватись в обороні, а будуть сміливо атакувати. Це підтвердив подальший перебіг подій на полі. Чим же відповідали охтирчани? Вони прагнули діяти широко, багато атакуючи, але це не давало позитивного результату, надто поспішно діяли футболісти «Нафтовика». Динамівці ж більше рухалися по полю, їх комбінації були гострішими і продуманішими. І після однієї з них наприкінці першого тайму вони повели в рахунку. В цьому епізоді невдало зіграли захисники і воротар «Нафтовика», які понадіялися один на одного і «допомогли» гравцям «Динамо» без особливих зусиль переправити м’яч у ворота. Охтирські футболісти відігралися на початку другого тайму. Їм вдалася швидка атака, після якої Поляков вийшов на побачення з воротарем гостей і точним ударом примусив динамівців розпочати з центру поля. До кінця зустрічі в охтирчан було ще кілька сприятливих моментів для того, щоб добитися успіху, але жодним вони не змогли скористатися.

 

6 «НАФТОВИК» – «СПАРТАК» (Житомир) – 0:0

Про те, що охтирські футболісти були настроєні на перемогу, свідчить той факт, що гості вперше наблизились до воріт «Нафтовика» в середині першого тайму. Причому діяли вони обережно, озираючись на свої тили. Справа в тому, що до цього моменту господарі поля весь час атакували. Багато роботи було у воротаря спартаківців Рутковського, не мали змоги розслабитися і захисники. Однак охтирчани наступали шаблонно, намагалися весь час пробитися через центр. Рідкі флангові атаки відбувалися далеко від штрафного майданчика. Кілька разів брав на себе гру досвідчений Шуршин, але його постійно опікали двоє спартаківців, котрі і руйнували атаки. Удари ж по воротах інших нападаючих та півзахисників були неточними, часто їм не вистачало раптовості, що так необхідно у футболі. Ігрова перевага «Нафтовика» не була реалізована в голи і в другому таймі. Відмінно діяв 18-ти річний охтирчанин Сергій Горох, який добре зарекомендував себе ще в минулому сезоні. Його можна було побачити і в захисті, і в організації атак, і в штрафному майданчику «Спартака». На початку тайму Сергій зробив дві навісні передачі на ворота суперників, але ними не змогли скористатися товариші по команді, які не зорієнтувалися в обстановці. Запам’ятався «постріл» охтирчан з далекої відстані. Воротар зумів відвернути загрозу. Гості ж відповідали хоча й рідкими, але небезпечними контратаками. Одного разу м’яч ледь не побував у воротах нафтовиків – в останній момент один з захисників вибив його на кутовий. Кінцівка цього напруженого матчу пройшла у взаємних атаках.

 

7 «НИВА» (Тернопіль) – «НАФТОВИК» – 0:0

 

8 «БУКОВИНА» (Чернівці) – «НАФТОВИК» – 1:0 (0:0)

 

9  «ТОРПЕДО» (Луцьк) – «НАФТОВИК» – 1:0

 

10 «АВАНГАРД» (Рівне) – «НАФТОВИК» – 2:0 (1:0)

 

11  «НАФТОВИК» – «НИВА» (Вінниця) – 1:0 (1:0)

Невдало провівши чотири попередні матчі, в яких було здобуто лише одне очко, футболісти «Нафтовика» опинилися внизу турнірної таблиці. Відступати було нікуди. Тому на зустріч з вінницькою «Нивою» охтирчани виходили з одним бажанням – тільки перемогти і поповнити свій очковий багаж. Про це засвідчили перші хвилини цієї принципової зустрічі. Охтирчани міцно заволоділи ігровою і територіальною ініціативою, багато атакували, але реалізувати свою перевагу їм не вдалося. Гості, схоже, побудували свою тактику від оборони, вміло захищалися, а при нагоді контратакували. Та це не створювало особливої небезпеки захисникам «Нафтовика». Кілька разів охтирчани були близькими до взяття воріт, але у вирішальний момент підводило невміння вправно розпорядитися м’ячем або зайва поспішність при виконанні завершального удару. І все ж футболістам «Нафтовика» вдалося відкрити рахунок. Сталося це наприкінці першого тайму. Під час чергової атаки захисник «Ниви» рукою зіграв в своєму штрафному майданчику, за що суддя призначив одинадцятиметровий штрафний удар. «Нафтовики» прагнули збільшити рахунок, багато атакували, але більшого зробити їм не вдалося, надто прямолінійно і невпевнено діяли вони біля воріт гостей. А сприятливих моментів було вдосталь.

 

12 «НАФТОВИК» – «ПОДІЛЛЯ» (Хмельницький) – 3:2 (3:2)

 

13 «ШАХТАР» (Павлоград) – «НАФТОВИК» – 1:1 (1:0)

Аутсайдеру, армійцям Києва, як то кажуть, відступати було нікуди, і він вчинив гідний опір футболістам «Нафтовика». Гості першими відкрили рахунок після швидкої комбінації. В цій стандартній ситуації невпевнено зіграли захисники і воротар охтирчан. Пропустивши м’яч, нафтовики активізували свої дії, наполегливо атакували ворота гостей, але тривалий час їм не вдавалося добитися успіху. У більшості випадків вони діяли занадто стандартно, грішили неточностями і зайвою поспішністю. Значно змінився малюнок гри охтирчан у другому таймі з виходом на поле Парахневича. Молодий нападаючий діяв активно, наполегливо шукав шляхи до воріт армійців. Під час чергової атаки він прострільною передачею вивів один на один з воротарем гостей Бобуха, і останній встановив рівновагу. Сталося це на початку другого тайму. Після цього у охтирчан було ще кілька сприятливих моментів, щоб збільшити рахунок, та жодним вони не змогли скористатись.

 

15 «НАФТОВИК» – «ДЕСНА» (Чернігів) – 3:0 (2:0)

У цій зустрічі охтирчани діяли змістовно, багато комбінували, тим самим не даючи суперникам можливостей для організації атак. Вміло скористалися гравці «Нафтовика» стандартними положеннями, після яких були забиті два красивих голи. Спочатку Шуршин справно реалізував штрафний, пославши м’яч у «дев’ятку», а згодом Попович з кутового майстерно закрутив його прямо в ворота. Такі голи довго пам’ятають болільники. А в кінці зустрічі Хромей довів рахунок до розгромного.

 

16 «ЧАЙКА» (Севастополь) – «НАФТОВИК» – 1:0 (0:0)

 

17 «ОКЕАН» (Керч) – «НАФТОВИК» – 1:3 (1:0)

 

18 «НАФТОВИК» – «ЗІРКА» (Кіровоград) – 1:0 (0:0)

Футболісти «Нафтовика» грали широко з підключенням до атак захисників. Охтирчани не лише були господарями поля, а й господарями становища. Тільки до середини першого тайму було створено три голеві моменти. Однак спочатку м’яч влучив у воротаря кіровоградців, а потім голкіпер двічі рятував команду від, здавалося, б вірних м’ячів. Просто невезінням цього назвати не можна. Швидше за все гравцям не вистачало технічної майстерності. І все ж «Нафтовик» продовжував наполегливо атакувати. Перед самою перервою гостям з великими зусиллями вдалося відстояти свої ворота. Після відпочинку охтирчани грали не менш енергійно і цілеспрямовано. Свіжішими і, головне, чіткішими стали дії «Нафтовика» після проведення замін. Парахневич та Строганов, які вийшли на заміну, разом з досвідченим Шуршиним не давали спокою захисникам «Зірки». В кінці зустрічі це і принесло успіх нафтовикам.

 

19 «НАФТОВИК» – «КРИВБАС» (Кривий Ріг) – 0:0

 

20 СКА (Одеса) – «НАФТОВИК» – 1:0

 

21 «СУДНОБУДІВНИК» (Миколаїв) – «НАФТОВИК» – 2:1 (0:1)

До перерви рахунок відкрив Макаренко, який вразив ворота із-за меж карного майданчика. В другому таймі «Суднобудівник» зрівняв рахунок. А в кінці матчу Парастаєв забив м’яч в ворота Жука руками. Але незважаючи на це суддя зустрічі Микола Зубрицький (до речі гру обслуговувала місцева бригада арбітрів) зарахував взяття воріт. Отже прикра поразка охтирчан.

 

22 «НАФТОВИК» – «НОВАТОР» (Жданов) – 4:2 (3:0)

Перед зустріччю з «Нафтовиком» ждановці посідали передостаннє місце в турнірній таблиці. До того ж в останньому турі вони вдома поступилися житомирському «Спартаку» – 0:6. В таких випадках супернику втрачати вже нічого і він чинить гідний опір. Так сталося і в цьому поєдинку, який проходив у захоплюючій боротьбі.

В першому таймі охтирчани забили три м’ячі і схоже рано повірили в успіх, бо в другому таймі їм довелося витримати атакуючий натиск гостей. Гравці «Новатора» відіграли два м’ячі і в кількох епізодах були близькими до того, щоб зрівняти рахунок, але надалі нафтовики діяли надійно і без зайвої поспішності, хоча напруження на полі трималося високе, і навіть коли Шуршин не зміг реалізувати 11-метровий штрафний удар, хлопці продовжували свій наступ і змогли закріпити перемогу. На 82-й хвилині Хромей з пенальті послав четвертий м’яч у ворота гостей.

 

23 «НАФТОВИК» – «ТОРПЕДО» (Запоріжжя) – 5:2 (1:1)

Уже на п’ятій хвилині успіху добились гості. Захисник Чеботарьов побачив, що воротар «Нафтовика» Жук необачно вийшов вперед і метрів з сорока навісним ударом відкрив рахунок. Такий перебіг подій не вибив із звичайного атакуючого ритму охтирчан. Уже через вісім хвилин вони відновили рівновагу. М’яч з близької відстані забив півзахисник Фомін. Після перерви на протязі 17-ти хвилин в ворота торпедівців влетіли чотири м’ячі. Ні захисники, ні півзахисники не змогли знайти належної протидії нешаблонним атакам нафтовиків, які часто мінялися місцями, випереджаючи запоріжців на всіх ділянках поля. Уже при рахунку 5:1 на користь господарів автозаводцям вдалося ще раз скористатися помилкою Жука.

 

24 «НАФТОВИК» – «ВОРСКЛА» (Полтава) – 2:1 (0:0)

Два роки тому в фіналі чемпіонату УРСР серед команд колективів фізкультури футболісти полтавської «Ворскли» завдали єдиної поразки охтирському «Нафтовику» – 2:0, який виборов путівку до другої ліги. Минулого сезону в другу лігу увійшли і футболісти «Ворскли».

І ось ці команди зустрілися між собою, які перед цим здобули впевнені перемоги: охтирчани над торпедівцями з Запоріжжя – 5:2, а полтавчани – над ждановським «Новатором» – 7:0. Тому очний поєдинок суперників очікувався з підвищеним інтересом.

Враженнями від цього матчу поділився колишній гравець сумського «Фрунзенця», суддя республіканської категорії Валерій Жилін:

 – У цьому сезоні мені неодноразово доводилося бачити і судити матчі за участю «Ворскли». Відразу скажу, що дебютант показує змістовну гру, наполегливо атакує, не пасує перед суперниками. Тон на полі задають досвідчені гравці Іванченко, Швойницький, Рєзник та Шарій, які мають велику ігрову практику в командах першої і вищої ліги.

У першому таймі краще грали гості. Вони значно швидше рухалися з м’ячем, атакували широко і винахідливо. Дещо скованими були дії охтирчан, котрі допускалися багатьох тактичних і технічних помилок. Приміром, двічі охтирчани мали чудові нагоди для взяття воріт, але не змогли скористатися ними. В першому випадку троє гравців «Нафтовика» вийшли сам-на-сам з воротарем, який краще зорієнтувався в цьому ігровому епізоді і відбив м’яч, в другому – товариші вчасно не підтримали Парахневича, котрий перехопив м’яч у захисника «Ворскли».

Значно змінився малюнок гри після відпочинку. Підвищивши швидкість, охтирчани впевнено захопили ініціативу і не втрачали її до фінального свистка. Вони почали ефективніше використовувати фланги, менше допускали браку у передачах, краще пересувалися по полю без м’яча, виразнішими були індивідуальні дії. Гості, схоже, не змогли перебудувати свою гру, стали нервувати, і якби не відмінна гра воротаря, котрий кілька разів виручав захисників, рахунок міг бути значно більший. І все ж двічі Швойницькому довелося витягнути м’яч із своїх воріт після ударів Шуршина і Гороха. Лише на останній хвилині полтавчанам вдалося забити гол престижу.

 

25 «КРИСТАЛ» (Херсон) – «НАФТОВИК» – 1:0 (0:0)

 

26 «НОВАТОР» (Жданов) – «НАФТОВИК» – 0:2

 

27 «ТОРПЕДО» (Запоріжжя) – «НАФТОВИК» – 0:0

 

28 «ВОРСКЛА» (Полтава) – «НАФТОВИК» – 4:3

 

29 «НАФТОВИК» – СКА (Одеса) – 1:0 (1:0)

Після тривалої перерви, викликаної реконструкцією стадіону, футболісти «Нафтовика» приймали в Охтирці армійців з Одеси. Матч викликав великий інтерес як і зустріч спортсменів з болільниками, що відбулася напередодні.

Адміністрація НГВУ, міський спорткомітет, дирекція стадіону подбали щоб перший матч «Нафтовика» на своєму полі став справжнім спортивним святом. Треба відзначити, що прем’єра, яку чекали і до якої готувалися, вдалася.

З перших хвилин гри охтирчани повели атаки на ворота гостей. Однак до точного завершального удару не доходило – чітко грали армійці, а наших футболістів певною мірою підводило хвилювання. І все ж незабаром стадіон вибухнув оплесками – Хромей чітко добив м’яч у сітку, який відскочив від перекладини після удару одного з гравців «Нафтовика». З мінімальною перевагою на користь господарів завершився перший тайм. У другому футболісти «Нафтовика» активізувалися ще більше, кілька разів красиво і небезпечно били по воротах, але рахунок збільшити не вдалося.

 

30 «НАФТОВИК» – «СУДНОБУДІВНИК» (Миколаїв) – 2:0 (1:0).

Корабели прибули в Охтирку після програшу в Полтаві місцевій «Ворсклі» – 0:2. Отже щоб вберегти себе від неприємностей у матчі з охтирчанами миколаївці в першу чергу подбали про надійний захист. Така тактика гостей змусила нафтовиків пробиватися до воріт суперників з великими труднощами. І все ж наполегливість футболістів «Нафтовика» вже в першому таймі принесла результат. За порушення правил у штрафному майданчику одинадцятиметровий штрафний удар чітко реалізував Шуршин.

Після забитого голу гра в основному проходила з перемінним успіхом – охтирчани вели наступ на ворота гостей, які в свою чергу відповідали контратаками. До речі, одна з них, проведена красиво і швидко, мало не закінчилась голом у ворота господарів.

Другий тайм мало чим відрізнявся від першого. Події в основному розгорталися в центрі поля. До завершальних ударів справа доходила рідко. Щоб активізувати гру, тренери обох команд провели заміни. Вдалими вийшли вони в охтирчан. Невдовзі після виходу на поле Парахневич з відмінної передачі Шуршина красивим і невідпорним ударом забив другий м’яч миколаївцям.

 

31 «ЗІРКА» (Кіровоград) – «НАФТОВИК» – 1:2 (1:1)

 

32 (72). «КРИВБАС» (Кривий Ріг) – «НАФТОВИК» – 0:1 (0:0)

В цьому матчі господарі прагнули до перемоги, щоб закріпитися у верхній частині турнірної таблиці. Але ж і охтирчани думали про це місце серед найкращих команд українського футболу. Матч виявився напруженим бо обидві команди прагнули до перемоги. Здобули її нафтовики, яким вдалося забити один м’яч у ворота господарів наприкінці зустрічі.

 

33 «НАФТОВИК» – «ЧАЙКА» (Севастополь) – 3:0 (0:0)

До матчу з севастопольською «Чайкою» футболісти «Нафтовика» підійшли з добрим показником: чотири перемоги поспіль. Цей успіх викликав такий резонанс у вболівальників, що і в дощ вони заповнили всі трибуни стадіону.

У першому таймі деяка ігрова перевага була за «Нафтовиком», але реальної користі із неї він не мав. Після перерви господарі підвищили темп гри, і на 15 хвилині другого тайму Фоміну вдалося влучити у ворота гостей. Поле було мокрим, краще до нього пристосувались охтирські футболісти. Вони продовжували атакувати. І захист «Чайки» не витримав. Всередині тайму знову вибухнули оплески. Цього разу на честь Хромея, який забив другий м’яч. Роль першої скрипки відводилась Шуршину. Він раз у раз виходив на ударні позиції. За три хвилини до закінчення матчу його атаку перервали недозволеним прийомом в штрафному майданчику. Пенальті. Його чітко реалізував сам потерпілий. Здобувши п’яту перемогу підряд «Нафтовик» закріпився у першій десятці, показавши свіжу, красиву і змістовну гру.

 

34 «НАФТОВИК» – «ОКЕАН» (Керч) – 0:0

Матч між цими командами мав особливість в психологічному настрої. Адже охтирчани у першому колі здобули свою першу перемогу в сезоні на виїзді саме в Керчі з рахунком – 3:1.Отже гості прагнули взяти реванш. Футболістам «Нафтовика» вкрай потрібна була перемога, щоб закріпитися в лідируючій групі. Найшла, як кажуть, коса на камінь.

 

Вже на початку зустрічі охтирчани дали зрозуміти керченцям, що настроєні тільки на перемогу. Але гості витримали натиск і гостро контратакували. В другому таймі наполегливі атаки нафтовиків не принесли бажаного результату. Надійно зіграли захисники і воротар «Океану».

 

35 СКА (Київ) – «НАФТОВИК» – 1:1 (1:1)

«Нафтовик» прибув до столиці з непоганим запасом очок. В той же час київським армійцям цілком реально загрожував перехід наступного року до участі в чемпіонаті колективів фізкультури. Тому матч виявився нелегким для охтирської команди. Вже на третій хвилині зустрічі київські армійці забили гол і продовжували активно наступати. Наприкінці першого тайму одна з контратак нафтовиків завершилася взяттям воріт господарів. В другому таймі, незважаючи на гострі комбінації, ворота обох команд залишилися недоторканими. Отже бойова нічия.

 

36 «ДЕСНА» (Чернігів) – «НАФТОВИК» – 0:1 (0:0)

Легко зрозуміти, з яким настроєм виходили футболісти чернігівської «Десни» на матч з охтирським «Нафтовиком». В грі першого кола нафтовики завдали їм нищівної поразки з рахунком – 3:0. Отже, господарі поля старались взяти реванш. Причому, інколи з порушенням правил. Деякі охтирські гравці одержали травми. «Нафтовик» демонстрував видовищний футбол. Та ще й гравці старалися порадувати свого наставника Андрія Бібу добрим результатом. Головному тренеру виповнилось 50 років. В другому таймі охтирчани провели гостру контратаку і на 73-й хвилині Сергій Горох послав м’яч в сітку воріт «Десни». Після цієї перемоги «Нафтовик» закріпився на п’ятому місці в турнірній таблиці.

 

37 «НАФТОВИК» – «ШАХТАР» (Павлоград) – 2:2 (1:1)

Перед початком матчу любителі футболу сердечно поздоровили головного тренера «Нафтовика» Андрія Бібу з 50-річним ювілеєм.

З перших хвилин «Нафтовик» пішов у наступ. Майже після кожної атаки біля воріт гостей виникали небезпечні моменти. Але павлоградці вміло захищалися. Про перевагу господарів говорить і такий факт, що за перші 20 хвилин гірники лише двічі переходили за центр поля. Обравши захисний варіант, вони діяли на контратаках. Одна з них принесла їм успіх. Після помилки захисників і воротаря м’яч опинився в сітці воріт охтирської команди. Заметушилися гравці господарів. Треба віддати належне Василю Єрмаку, який примусив гостей порушити правила. Хоч вони виставили надійну стінку, але Шуршин знайшов в ній щілину, і майстерно послав м’яч у «дев’ятку».

Після перерви гості вийшли вперед. У цьому епізоді захисники і воротар охтирчан припустилися прикрої помилки, якою суперники вміло скористалися. Охтирчани швидко забили м’яч у відповідь. Знову відзначився Шуршин. Він вправно виконав штрафний удар, і Поляков спрямував м’яч у ворота «Шахтаря». «Нафтовик» продовжував атакувати до кінця матчу, але добитися більшого не зміг.

 

38 «НИВА» (Вінниця) – «НАФТОВИК» – 0:0

 «Нафтовик» прибув до Вінниці на черговий матч з місцевою «Нивою», маючи в своєму активі 44 очка. Господарі поля значно відставали. Тому прагнули перемогти одного з лідерів чемпіонату.

Гра була напруженою. Біля воріт обох команд часто виникали небезпечні моменти. Господарі наступали, а охтирські спортсмени контратакували. Матч пройшов у цікавій боротьбі і привернув увагу болільників. Але жодному супернику так і не вдалося скористатись виграшною позицією. В результаті – бойова нічия.

 

39 «ПОДІЛЛЯ» (Хмельницький) – «НАФТОВИК» – 0:0

Кожна команда, виступаючи вдома, як правило, прагне не тільки порадувати прихильників красивою комбінаційною грою, а й не втратити сприятливої нагоди завоювати два очка. В цій грі не приховували таких намірів і спортсмени хмельницького «Поділля». Господарі , які перед цим завдали поразки полтавській «Ворсклі», вели наступ великими силами. Однак гості, вдало побудували оборону, при найменшій же нагоді контратакували. Зусилля обох команд відкрити рахунок виявилися марними.

 

40 «ТАВРІЯ» (Сімферополь). – «НАФТОВИК» – 3:2 (0:0)

Свою думку про три останні виїзні матчі висловив начальник команди Валерій Душков:

 – Усі три зустрічі пройшли в напруженій боротьбі. Гравці діяли на високих швидкостях, багато атакували. Але впевнено зіграли захисники. Вони добре оборонялись і стримували наполегливі атаки нападаючих. У матчі з «Нивою» наші футболісти мали дві хороші можливості для взяття воріт, але скористатися ними не змогли. І в зустрічі з «Поділлям» могли добитися успіху – господарів виручала штанга після сильних ударів Шуршина і Макаренка.

Цікавим і драматичним вийшов поєдинок з «Таврією». У першому таймі жодній із команд не вдалося добитися успіху. Головні події відбулися після перерви. Першими відкрили рахунок господарі реалізувавши 11-метровий штрафний удар. Згодом вони забили другий м’яч. Шуршин скоротив розрив, були іще сприятливі моменти у наших гравців, але діяли вони поспішно і невпевнено. За кілька хвилин до фінального свистка команди обмінялися голами і у «Нафтовика» його забив з пенальті Шуршин. І все ж поразка нас не дуже засмутила, хлопці гідно боролися з досвідченим суперником, який реально претендує на перемогу в нашій зоні, і своєю грою підтвердив право на високе місце в турнірній таблиці.

 

41 «НАФТОВИК» – «ТОРПЕДО» (Луцьк) – 5:0 (3:0)

Активніше гру повели гості і вже на другій хвилині ледь не добилися успіху – захисники встигли відвести загрозу. Ще деякий час торпедівці виявляли активність, впевнено наближаючись до воріт «Нафтовика». Поступово їх атакуючий порив почав згасати і ініціативою заволоділи футболісти Охтирки. Це стало відчутно після того, як упродовж двох хвилин Анатолій Єрмак і Поляков результативно завершили атаки.

В останніх зустрічах вирізнявся на полі досвідчений Шуршин. Своїми точними передачами він допомагав товаришам виходити на зручні позиції і забивати голи. У цьому поєдинку Шуршин уміло організував атаки нападаючих. Так третій і четвертий м’ячі Хромей забив після його вивірених дальніх передач, а п’ятий, зпенальті, Борис забив сам.

 

42 «НАФТОВИК» – «АВАНГАРД» (Рівне) – 3:1 (1:1)

Вже на першій хвилині захисники гостей проґавили прорив Поповича, котрий сильним ударом спрямував м’яч у ворота. Однак суддя вирішив, що охтирчанин зіграв рукою і гол не зарахував.

Такий перебіг подій не вибив з атакуючої колії нафтовиків. Вони в повному розумінні слова висіли на воротах «Авангарду». На 20-й хвилині Василь Єрмак стрімко пройшов уперед і чітко передав м’яч Шуршину, який, не гаючи часу, красивим ударом відкрив рахунок.

Потім нафтовики дещо знизили темп і почали діяти більш індивідуально і через чотирнадцять хвилин припустилися позиційної помилки. Вони не встигли зреагувати на стрімку атаку авангардівців, і досвідчений Бандура спрямував м’яч у нижній кут воріт. Під час перерви тренери «Нафтовика» проаналізували помилки, звернули увагу футболістів на те що команда недостатньо використовує нападаючих. Тому кінцівки атак в декількох епізодах не мали логічного завершення. Наставники попросили півзахисників сміливіше йти на ворота суперника і частіше бити з різних позицій.

Вже на 54-й хвилині результат змінився на користь нафтовиків. Строганов з льоту сильним ударом забив другий гол.

Співавтором третього м’яча став диспетчер охтирчан Шуршин. Він вміло пробив штрафний, м’яч підхватив Попович і встановив остаточний рахунок матчу.

 

43  «НАФТОВИК» – «НИВА» (Тернопіль) – 1:1 (1:1)

Футболісти «Нафтовика» відразу взяли ініціативу в свої руки. Гра була захоплюючою, видовищною. Перший гол за «Нафтовиком». Забив його Безверхий. Однак на 28-й хвилині тернопільці з пенальті теж провели м’яч у ворота охтирчан. Нічийний рахунок залишився до кінця зустрічі.

 

44 (84). «НАФТОВИК» – «БУКОВИНА» (Чернівці) – 2:1 (0:0)

 

45 (85). «ДИНАМО» (Ірпінь) – «НАФТОВИК» – 1:1

 

46 (86). «СПАРТАК» (Житомир) – «НАФТОВИК» – 3:1

 

47 (87). «НАФТОВИК» – «МАЯК» (Харків) – 1:1 (1:0)

 

49 (89). «ЗАКАРПАТТЯ» (Ужгород) – «НАФТОВИК» – 3:0 (2:0)

 

50 (90). «ПРИКАРПАТТЯ» (Івано-Франківськ) – «НАФТОВИК» – 0:1 (0:0)

 

51 (91). «НАФТОВИК» – «ТАВРІЯ» (Сімферополь) – 1:0 (0:0)

Легко зрозуміти, з яким настроєм виходили футболісти «Нафтовика» на матч з чемпіоном республіки серед команд другої ліги сімферопольською «Таврією». Гравцям «Нафтовика» дуже хотілося перемогти, адже в грі першого кола між цими суперниками успіх святкували кримчани.

На цю гру вони виставили в основному дублерів, але й ті демонстрували змістовний футбол. Перший тайм закінчився безрезультатно, хоч виникало чимало гострих моментів. Господарі поля не забарилися захопити ініціативу і в другому таймі. Одна з атак була перервана порушенням правил з боку гостей в штрафному майданчику. Арбітр призначив пенальті. Його чітко реалізував Шуршин. Борис взагалі часто перебував у центрі уваги, вів за собою товаришів.

 

52 (92). «НАФТОВИК» – «КРИСТАЛ» (Херсон) – 4:1 (1:0)

Після закінчення сезону своїми враженнями поділився головний тренер «Нафтовика» Андрій Біба:

 – Ми, звичайно, раді, що змогли зайняти престижне місце, порадувати своїх прихильників. Головним нашим завданням було створення боєздатного колективу, який би зміг з часом посперечатися з лідерами. Адже на початку сезону довелося практично заново комплектувати колектив, запросити кількох молодих перспективних спортсменів. Лише у березні було остаточно сформовано команду, награно взаємозв’язки між лініями. І для того, щоб повністю сформувалося ігрове обличчя команди, потрібен був час. Практично все перше коло ми працювали над удосконаленням техніко-тактичної підготовки. Виходячи з цього, перед футболістами поставили завдання: зайняти місце в середині турнірної таблиці і порадувати вболівальників змістовною грою. З цим завданням хлопці успішно справились.

Просмотров: 574 | Добавил: DEKOPATOP_XAOCA | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
avatar
Вход на сайт
Поиск
Календарь
«  Июнь 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Архив записей
Друзья сайта
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz