История Клубного Футбола
Четверг, 25.04.2024, 19:03
Приветствую Вас Гость | RSSГлавная | Регистрация | Вход
Меню сайта
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Главная » 2015 » Июнь » 5 » Нефтяник (Ахтырка, Украина) 2000
08:18
Нефтяник (Ахтырка, Украина) 2000

Нефтяник (Ахтырка)  2000

 
 

 

Перше коло дев’ятої першості «Нафтовик» закінчив на незвичному для себе 16-му місці. Це був найгірший результат за час проведення незалежних чемпіонатів та першостей України.

Підготовчий період команда провела в обласному центрі. І хоча основа колективу збереглась, все ж втрати були значними. Клуб залишив провідний півзахисник команди, та її найкращий бомбардир останніх двох першостей Вадим Харченко, який перейшов до харківського «Металіста». До одеського «Чорноморця» був запрошений Сергій Артеменко, який також закріпився в «основі» тоді клубу вищої ліги. Повернувся до столичного армійського клубу захисник Борис Поляков, у якого закінчився термін оренди. З цієї ж причини покинув команду київський динамівець Олег Продан. Усі вони в другому колі попередньої першості були гравцями основного складу і як з’ясувалося пізніше, гідної заміни всім знайти не вдалося. Уже на початку першості прийняв запрошення очолити команду «Явір-Суми» другий тренер Валерій Бермудес, який прихопив з собою сина Дмитра (до речі також гравця основного складу). Туди ж перейшли Павло Фесенко та на правах оренди – Олександр Болотов. Поповнили «Нафтовик» два гравці харківського «Металіста» півзахисник Павло Захаров та нападаючий Олександр Карабута, а також Сергій Амілехін, який повернувся з Росії. Вже на початку першості були заявлені до команди Юрій Жабинський з «Буковини», Владислав Немешкало, відомий своїми виступами за полтавську «Ворсклу» та Дмитро Корж з Туркменистану. Останній до речі в свій час допоміг елістинському «Уралану» завоювати путівку до вищого ешелону російського футболу. Та в «Нафтовику» він так і не зумів себе проявити на належному рівні.

Слід відзначити ще одну подію в житті команди. 16 липня президенти футбольних клубів «Нафтовик» та «Електрон» (Ромни) Віталій Новіков і Олександр Кваша підписали договір про початок спільної спортивної та комерційної діяльності – створення на основі ФК «Електрон» фарм-клубу. Та це й не дивно. Адже на Роменському нафтогазовому родовищі, що є структурним підрозділом НГВУ «Охтирканафтогаз» (генерального спонсора «Нафтовика»), працює понад 3 000 чоловік.

Під час короткого літнього міжсезоння на стадіоні повним ходом закипіли роботи по реконструкції стадіону. Тому перші матчі чемпіонату «Нафтовик» вимушений був проводити на полі свого фарм-клубу в Ромнах. І хоча футболісти відчували підтримку місцевих уболівальників не меншу, ніж в Охтирці, та там поле трохи менших розмірів, на якому, як відомо, легше руйнувати, ніж створювати. Це й показали перші ігри. Маючи перевагу в зустрічах майже з усіма суперниками, футболісти «Нафтовика» не змогли пройти щільний заслін гостей. А після поразки в п’ятому турі від нікопольського «Металурга» відбулася зміна головного тренера. Колектив очолив заслужений тренер України Віктор Пожечевський, який з початку сезону працював у ФК «Нафтовик» на посаді тренера-селекціонера.

Під його керівництвом команда зіграла – 28 матчів, виграла – 11, завершила внічию – 4, програла – 13. Співвідношення м’ячів 38-43=-5

Він почав залучати до команди гравців фарм-клубу. Так в складі «Нафтовика» спочатку з’явився Сергій Доронченко, через деякий час – Геннадій Стріляний, епізодично виходив на поле Андрій Брагінець, а в останніх матчах місце опорного захисника зайняв Андрій Матюха, який замінив в цьому амплуа Дмитра Коржа. Через кілька матчів після приходу Віктора Олександровича з команди були відраховані Сергій Сухарєв, який знизив свій спортивний рівень, та Василь Іваненко і Сергій Зайнулін, які в основному «гріли» лаву запасних. Також за зниження своєї кваліфікації до фарм-клубу були переведені капітан команди Олексій Грачов, Олександр Захаров, Андрій Міхно та Володимир Азарченко.

До Дня працівників нафтової, газової та нафтопереробної промисловості в Охтирці відкрився оновлений стадіон. І хоча роботи по реконструкції стадіону продовжувались, багато було зроблено і до свята нафтовиків. На західній трибуні були встановлені індивідуальні пластикові сидіння, де на чорно-блакитному фоні білими сидіннями виділяється надпис «Нафтовик». Половина трибун була накрита дахом. Зелене поле без прогалин вабило око. Та й суперник у переддень свята в «Нафтовика» був титулований «Динамо-2». Футболісти «Нафтовика» хотіли порадувати вболівальників в день св’ята красивою грою. Та на жаль при майже рівній грі господарям було завдано нищівної поразки.

Фортуна і в подальшому була не зовсім доброзичливою до футболістів «Нафтовика». При явній перевазі над одним із лідерів ФК «Черкаси» – поразка. Необов’язкова поразка в Олександрії. Нічия з одним із аутсайдерів «Оболонь-ППО». І тільки в останньому матчі з алчевською «Сталлю» команда показала, що в неї є великий потенціал. Футболісти «Нафтовика» упевнено і заслужено перемогли лідера першої ліги. Планувалось взяти троє очок і з командою «Шахтар-2», щоб піти на зимову перерву з достатнім очковим доробком і спокійно готуватися до другого кола. Та гравці основи донеччан, які вийшли в складі другої команди, не дозволили цього зробити.

Після закінчення сезону у охтирському «Нафтовику» відбулися значні кадрові зміни. Одержали статус вільних агентів Андрій Міхно, Олег Теслик, Володимир Азарченко та Сергій Федораєв, а туркменський легіонер Дмитро Корж повернувся додому. Закінчився термін оренди у Олександра Карабути. На перший етап підготовки, який «Нафтовик» провів у Полтаві, не поїхали Павло Басов, Олег Леш та Олексій Грачов, які також отримали статус вільних агентів. Повернувся у роменський «Електрон» Сергій Доронченко.

Віктор Пожечевський вирішив солідно обновити колектив. Так у «Нафтовику» з’явилися орендовані у київського «Динамо» Сергій Богатирьов, Артем Саутін і Олег Журка, а також Ігор Продан, який повернувся з Сум. Із одеського «Чорноморця-2» прийшли Бабаєв і Масюк (за своїми ігровими кондиціями вони тренерам так і не підійшли). Повернувся в Україну з липецького «Металурга» один з кращих бомбардирів першої ліги Сергій Чуйченко. Прийняли  запрошення Володимир Дичко з полтавської «Ворскли» та Олег Вєтров з запорізького «Віктора». З роменського «Електрона» прийшли Геннадій Стріляний, Андрій Матюха та Андрій Брагінець, які і в першому колі виступали за команду, як гравці фарм-клубу.

Наступний етап підготовки команда провела у Ялті, де зіграла 6 контрольних матчів. Спочатку «Нафтовик» зустрівся з «Кривбасом-2». Гра пройшла з перевагою підопічних Віктора Пожечевського й закінчилась з рахунком 2:1 на їхню користь. Двічі відзначився Ігор Продан. Наступним спаринг-суперником був ровеньківський «Авангард», який поступився «Нафтовику» з великим рахунком – 0:4. У «Нафтовика» м’ячі забили Юрій Жабинський (два), Сергій Корощенко та Богунов (ще один новачок команди з луцької «Волині», який так в Охтирці і не залишився). Двічі охтирські футболісти зустрілися з донецькою командою «Шахтар-2» – 2:1 (Геннадій Стріляний, Бабаєв) та 1:3 (Сергій Богатирьов), потім перемогли севастопольський «Чорноморець» 2:0 (Юрій Жабинський, Геннадій Стріляний) і під кінець зборів програли ЦСКА-2 – 0:1.

Після цього команда на кілька днів повернулася додому, а 5-го лютого вирушила на навчально-тренувальний збір до угорського міста Хойдусобосло, де за словами Віктора Пожечевського, умови для праці та відпочинку були непогані, а можливостей для спарингів з кваліфікованими опонентами значно більше, ніж у Греції чи Іспанії.

«Нафтовик» і ще два вітчизняних клуби: ужгородське «Закарпаття» та бориспільський «Борисфен», взяли участь у міжнародному турнірі. Спочатку охтирчани зіграли в нічию з закарпатцями 1:1, а потім поступилися футболістам з «Борисфена» – 2:3. Серед охтирчан відзначилися Олег Вєтров та Юрій Жабинський. В останньому матчі «Нафтовик» змагався з лідером румунського другого дивізіону – «Жіулом» – і поступився йому з рахунком 1:2.

Після триденного перепочинку вдома, охтирські футболісти вирушили до Закарпаття, де вперше прийняли участь в традиційному турнірі Кубок «Віжибу», який проводився вже п’ятий раз. Спочатку в Мукачево вони перемогли «Поліграфтехніку-2» – 3:0 (Олег Журка, Сергій Корощенко, Юрій Жабинський). У цьому матчі у складі «Нафтовика» з’явилися ще два новачки – ветеран українського футболу Леонід Федоров з кіровоградської «Зірки», а також Олег Гопей з донецького «Шахтаря». Та ця гра не була врахована, так як друга команда з Олександрії грала замість луцької «Волині», яка все таки приїхала на турнір. Але зразу ж після матчу другого туру з «Поліграфтехнікою» (Олександрія) волиняни поїхали додому, зіславшись на небезпеку одержання травм на непідготовлених полях. Тому «Нафтовику» була зарахована технічна перемога над «Волинню». В наступній грі охтирчани поступилися ФК «Черкаси» 1:3 (Сергій Богатирьов, з пенальті). Щоб вийти до наступного етапу змагань, «Нафтовик» в останньому матчі з «Поліграфтехнікою», влаштовувала і нічия. Тому охтирські футболісти перш за все потурбувались про тили і гра закінчилась без забитих м’ячів. Слід відмітити, що під час проведення турніру дуже примхливою була погода.

До півфінальних пар потрапили, крім «Нафтовика», ФК «Черкаси», «Закарпаття» і «Борисфен». Але, буквально напередодні вирішальних матчів, квартет півфіналістів розпався. Черкаські футболісти поїхали додому, вважаючи, що там будуть кращі умови для підготовки. Тому організатори турніру вирішили для визначення переможця провести одноколовий турнір для трьох претендентів. Першим суперником охтирських футболістів був «Борисфен», який ще два тижні тому переміг нафтовиків в Угорщині. Та на цей раз «Нафтовику» вдалося взяти реванш, хоча в першому таймі кращий вигляд мали бориспільці. На 52-й хвилині грубо помилився голкіпер «Борисфена», який з запізненням зреагував на несильний удар Сергія Корощенка. Після цього перевага перейшла до підопічних Віктора Пожечевського і на 80-й хвилині після передачі Геннадія Стріляного Володимир Дичко встановив остаточний рахунок 2:0. Так, як у другому матчі суперники «Нафтовика» зіграли між собою внічию 1:1, то охтирчанам в останньому матчі з «Закарпаттям» досить було підписати мирну угоду. І «Нафтовик» її добився. Програючи вже на 10-й хвилині, Сергій Богатирьов зрівняв рахунок на 36-й хвилині і «Нафтовик» вперше став володарем Кубка, який заснували Федерація футболу Закарпатської області та фірма «Віжибу». Треба відмітити, що вирішальний матч пройшов в нормальних, для цієї пори року, умовах, що дозволило учасникам поєдинку продемонструвати все, на що вони здатні.

Як заявив Віктор Олександрович в своєму інтерв’ю, після завоювання Кубка, що саме після перемоги на Кубку «Віжибу» почався злет «Ворскли». Та на жаль втрачене у першому колі надолужити не вдалося. І хоча вже в ході сезону до команди був залучений ще один досвідчений гравець Юрій Мартинов (до цього він захищав кольори кіровоградської «Зірки») вибратися «Нафтовику» з небезпечної зони не вдалося. Та й останні матчі у першій лізі, які закінчувалися з непередбачуваними (вірніше сказати передбачуваними) результатами не дозволили «Нафтовику» «зачепитись» за рятівне 13-те місце.

 

Отчеты о матчах 

 

 

Просмотров: 641 | Добавил: DEKOPATOP_XAOCA | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
avatar
Вход на сайт
Поиск
Календарь
«  Июнь 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Архив записей
Друзья сайта
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz