История Клубного Футбола
Пятница, 29.03.2024, 08:02
Приветствую Вас Гость | RSSГлавная | Регистрация | Вход
Меню сайта
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Главная » 2015 » Май » 25 » Гарай (Жовква, Украина)
09:23
Гарай (Жовква, Украина)

Гарай (Жовква, Львовская область)

Основан

 

1990

 

Невеличке, але древнє і затишне місто Жовкза, відоме як імовірне місце народження Богдана Хмельницького і як місце загибелі льотчика Нестерова. До речі, ім’я останнього місто носило на протязі майже чотирьох десятиріч. Зараз Жовква більше відома завдяки своїй футбольній команді Гарай, яка досить успішно виступає в чемпіонаті України.

Футбол в Жовкві має давні традиції. Ще на початку 20-их років при місцевому осередку польського гімнастичного товариства “Сокул” було засновано спортивний клуб "Любіч”. В 1923-24 рр команда виступала в першості округу по класу “Ц”. На початку тридцятих років робітниками склозаводу було засновано РКС Гута, а єврейською громадою міста - ЖТТС “Нордія”.
Ці клуби змагалися спочатку в класі “Ц”, а з 1938 року - в класі “Б”. В листопаді 1936 року і українці Жовкви організували свій спортивний осередок - УСК “Стріла”.
Ініціаторами цієї акції були Яр.Гоцький, В.Малиновський, М.Орловський, професор Юліан Буцманюк. Клуб вступив до Львівського окружного союзу-футболу і два сезони грав в найнижчому класі “Ц”. До Жовкви досить часто приїжджали львівські клуби, в тому числі “Чарні", “Погонь", “Україна”, Гасмонея, “Лєхія”.

Після війни міська команда без успіху виступала в обласних змаганнях.
Змінювалися назви команд (*Авангард”, “Кооператор", “Арсенал", “Гарай"), не змінювався рівень гри. Найгіршими були 70-80 роки. Доходило навіть до того, що місто взагалі не мало свого представника в чемпіонаті області.

11 січня 1990 року було створено ФК Тарай. Це був період своєрідної моди на футбольні клуби, коли вони створювалися ледь не в кожному селі. Окрім назви, вони нічим не нагадували справжній футбольний клуб. В Жовкві одразу зробили все можливе, щоб не повторювати чужих помилок. Новозаснований клуб отримав підтримку як з боку влади, так і підприємств району. Першим президентом був обраний Богдан БАГРІЙ, головним тренером став Юрій БОНДАРЕНКО. Серед засновників клубу був і Микола БУСЬКО, який вже на протязі семи років разом з
Гараєм.

До створення клубу “Гарай” без особливого успіху виступав в другій обласній лізі. А вже в сезоні 1991 р команда дебютувала в першій лізі і здобула третє місце в клубному заліку. Кожний наступний сезон Тарай” піднімався вгору. В сезоні 1992-93 доросла команда вперше здобула медалі (поки що бронзові), а ще за рік, знов вперше в своїй історії, стала чемпіоном області. Новим президентом клубу став Роман БІЛЕЦЬКИЙ.

Восени 1994 року ”Гарай" стартував в аматорській першості України. Перед командою було поставлено максимальне завдання - здобути путівку до другої національної ліги. А вирішувати це завдання доручили Богдану БЛАВАЦЬКОМУ, який ще навесні захищав кольори Гарая як футболіст. Новий тренер практично повністю поміняв склад команди, запросивши до неї молодих гравців. Важкий двобій з хоростківською Зорею закінчився на користь жовківських футболістів. Згідно регламенту змагань, “Гарай" отримав місце в другій національній лізі в сезоні 1995-96 рр. До цієї перемоги команда додала ще і Кубок області.

Вдало виступає "Гарай" і в чемпіонаті України. Клуб постійно перебуває в групі лідерів своєї групи. Успішними були виступи і в кубку України. І все це на фоні фінансових проблем, які вже другий рік переслідують команду.

Просмотров: 730 | Добавил: DEKOPATOP_XAOCA | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
avatar
Вход на сайт
Поиск
Календарь
«  Май 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архив записей
Друзья сайта
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz